Tırnaklarımız Tehlikede Olabilir!

Doğal Yaşam
Rengarenk ojeli, manikürlü tırnaklar… İlk bakışta güzel ve bakımlı görünen bu tırnaklar, ne kadar sağlıklı ya da sağlıksız biliyor musunuz?   Sağlıklı tırnaklar, sağlıklı eller demektir. T...
EMOJİLE

Rengarenk ojeli, manikürlü tırnaklar… İlk bakışta güzel ve bakımlı görünen bu tırnaklar, ne kadar sağlıklı ya da sağlıksız biliyor musunuz?
 
Sağlıklı tırnaklar, sağlıklı eller demektir. Tırnaklarınızın hastalık sinyali verip vermediğini nasıl anlarsınız?

Uzm. Dr. Ahmet Arpacı, tedavisi çok da kolay olmayan tırnak hastalıkları ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

 
Tırnaklar için beslenme önemli

Vücutta meydana gelen demir, çinko, folik asit ve B 12 vitaminlerinin eksikliği durumlarında tırnaklarda bir takım bozukluklar meydana gelir. Tırnaklarda kırılma, kabalaşma, çatlama ve tabakalaşma gibi durumlara neden olabilen bu eksiklikleri gidermek için beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Kırmızı et, süt ve süt ürünleriyle deniz ürünlerinin tırnak sağlığı için yenmesi şart. Fakat beslenmenin yeterli olmadığı durumlarda bu eksiklikleri karşılamak amacıyla vitamin takviyesi gerekebilir.

 
El kremi kullanılmalı

Tırnağın yüzde18’i sudan oluşur. Su yapısını dengelemek için de nemlendirici balsam türü krem ve solüsyonların kullanılması lazım.

Ayrıca kişinin elini çok fazla deterjanla temas ettirmemesi de gerekiyorManikür pediküre dikkat
Tırnak hastalıklarının önüne geçmek için manikür ve pediküre de dikkat etmek gerek. Çünkü tırnak hastalıklarının büyük bir çoğunluğu manikür ve pedikürden geçiyor.

Tırnak bakımını yaptırdığınız yerin hijyen kurallarına uyup uymadığını kontrol etmeli ve mümkün olduğu kadar tırnaklarınızla oynamamalısınız.
 
Oje enfeksiyon oluşumuna neden olur

Kozmetik ürünlerinin çok büyük bir kısmı cilde zarar veriyor. Oje de bu ürünlerden biri. Her ne kadar oje güzel bir görünüm sergilese de; tırnağı havasız bırakır ve bazı enfeksiyonların oluşmasına fırsat tanır.

Tedavisi en zor mantarlar: Tırnak mantarları

Tırnağı hastalandıran en önemli nedenlerin başında mantarlar geliyor. Tırnak hastalıklarının yüzde 60’ı mantarlardır.

Islaklık, nemlilik, karanlık, kapalılık, dar ayakkabı, travma ya da sıkışmayla, başkasının ayakkabısını giymekle, ve manikür-pedikürde vücuda giriyor. Şayet kişinin vücut direnci düşükse, şeker hastasıysa, uzun süre antibiyotik kullandıysa ya da kortizon kullanmışsa bu mikropların vücuda girmesine ortam hazırlar.
 
İşte, sağlıklı tırnakların sırrı

• Tırnaklar kısa olmalı

• Manikür ve pediküre dikkat edilmeli

• Elleri ve ayakları nemli bırakmamalı

• Tırnak yemek, enfeksiyonlara ortam hazırlar. Tırnak yememeli!

• Aşırı antibiyotik ve kortizon tüketimi tırnak yapısını bozar. İlaç kullanımına dikkat edilmeli

• Başkalarının terlik ya da ayakkabılarını giymemeli

• Beslenmeye dikkat etmeli, et, süt ve balık ürünlerinden tüketmeli.