THK 85. Yılını Göklerde Kutladı

Doğal Yaşam
Hazırlayan: Fazilet Bayır Türk Hava Kurumu, kuruluşunun 85. yıl dönümünde “Gökyüzünden Ankara Turu” ile yazılı ve görsel basının Ankara temsilcilerini, “Halk Uçuşu” ile de...
EMOJİLE

Hazırlayan: Fazilet Bayır

Türk Hava Kurumu, kuruluşunun 85. yıl dönümünde “Gökyüzünden Ankara Turu” ile yazılı ve görsel basının Ankara temsilcilerini, “Halk Uçuşu” ile de bağışçılarını ve gazileri Ankara semaları ile tanıştırdı. Türk Hava Kurumu’nun yerin yüzlerce metre üzerinde gerçekleştirdiği bu eğlenceli tura katılan şanslılardan biri de bendim.

Pursaklar Belediyesi’nin organize etmiş olduğu uçuş programı için Etimesgut Türkkuşu Tesisleri’ne ulaştık. Türk Hava Kurumu yetkilileri bizleri girişte karşıladı. Bu sıcak karşılaşma aynı sıcaklıkta mükellef bir öğle yemeği ile devam etti. Demli çayımızı da yine bu tesisin kafeteryasında yudumladık. Türk Hava Kurumu personelleri ile bir süre sohbet ettikten sonra tesisin konferans salonuna geçip bizler için hazırlamış oldukları slâyt gösterisini izlemeye koyulduk. Kurumun Halkla İlişkiler Sorumlusu İsmail Çanak, Atatürk’ün emriyle 16 Şubat 1925 yılında “Türk Tayyare Cemiyeti” ismiyle kurulan Türk Hava Kurumu’nun tarihini ve 85 yıl içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetleri bizlere anlattı.  İl Türk kadın pilotun Sabiha Gökçen olduğunu birçoğunuz eminim biliyorsunuz peki ya dünyanın ilk savaş pilotu olan kadının Sabiha Gökçen olduğunu biliyor muydunuz?

Kurumun kuruluş amacını, Türkiye’de birçok alanda havacılığın önemini anlatmak, askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak, bunlar için gerekli aracı gereci hazırlamak ve personeli yetiştirmek, uçan bir Türk gençliği oluşturmak, olarak açıklıyor.

Uzun yıllarca sadece kurban derisi toplarken ismini duyduğumuz bu kurum yenilenen yüzüyle şimdi birçok gence havacılığı sevdiriyor ve a’dan z’ye her şeyi karşıladığı, ücretsiz kurslarla, Türk gençlerini havacılığa kazandırıyor.

Kurum kurban derisi bağışlarının yüzde 60’ını diğer kurumlara dağıtmakta. Kurban derisi bağışı gelirlerinin yüzde 50’sinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na, yüzde 4’ünün Kızılay’a, yüzde 3’ünün Çocuk Esirgeme Kurumu’na, yüzde 3’ünün ise Diyanet Vakfı’na taksim ediliyor. Türk Hava Kurumu kendilerine kalan yüzde 40’lık kısımla gençlerin havacılığa yönelmesi için yatırımlar yapıyor. Türkiye’nin farklı yerlerinde ücretsiz kurslar düzenliyor. Yangın söndürme uçakları alınıyor. Şehirdışında gerçekleşen kurslarda ise yeme, içme, barınma gibi ihtiyaçların tümü Türk Hava Kurumu tarafından karşılanıyor. Etimesgut Türkkuşu Tesisleri’nde, İnönü ve Selçuk Eğitim Merkezi’nde, kurslar devam ediyor. Model uçak, paraşüt, yamaç paraşütü, planör, balon, yelken kanat kursları var. Kurslara kayıt olmak için en az 16 yaş sınırının var. Etimesgut Türkkuşu Tesisleri’nde olan model uçak kursunda ise bu sınırın 12 yaş. Havacılığa ilgi duyan tüm gençler bence bu fırsatları kaçırmasın.

Türk Hava Kurumu ile ilgili bilgilerle donandıktan sonra uçuş için hazırdık. 10 kişilik tek motorlu yangın söndürmede kullanıldığı söylenen 8 kişilik uçaklardan birine geçtik. Sanırım hemen hemen uçuşa gelenlerin hepsi daha önce hiç uçağa binmemiş kişilerdi. Hafiften havalanmaya başlayınca sesler duyulmaya başladı, “Hiç de korkutucu değilmiş”, derken genç pilotlar gösteri uçaklarının yapmış olduğu artistik manevralardan yapmaya başladılar. Bir an için uçakta değil de lunaparkta hissettim kendimi. Aniden yükselen ve sonra sanki vitesi boşa almışçasına bir anda savrulan bir uçak, dizlerinin bağı çözülen, yürekleri ağızlarına gelen ama çok çok eğlenen yaklaşık bir manga insan. Kısa da olsa yolculuk kilometrelerce yukardan Ankara’yı izlemek bir hayli keyif vericiydi. Hava da açıktı şansıma, birkaç fotoğrafla yetindim, bu kısa gezinin seyir keyfini fotoğraf makinemle paylaşmak istemedim doğrusu. Panoramik gezimizden sonra yavaş yavaş pistimize indik ve gerçek hayatla yine yüzleştik. Her güzel şey gibi bu da kısa sürdü.

Neler öğrendik peki?
Tazelenen imajıyla Türk Hava Kurumu deri toplamaktan başka hayırlı işler yapar, ücretsiz kurslar düzenler, gençleri havacılığa yönlendirmeye ve havacılığı sevdirmeye çalışır, orman yangınlarına yangın söndürme uçaklarını gönderir, yangınlara anında müdahale eder, nakil için bir yere taşınması gereken organları hızlı bir şekilde yerine ulaştırır, açtıkları eğitim merkezlerinde havacılık sektöründe yer almak isteyen gençleri yetiştirir ve daha birçok şey.

Konuyla ilgili konuşmuş olduğum THK Pursaklar Şube Başkanı Erkan Karaarslan ile de ikinci uçuşum sonrası bu düşüncelerimi paylaştım. O da paraşütçülükle başlayıp, pilotluğa uzanan yaşam öykülerinden bahsetti bana. Kurslarda yetenekli gördükleri kişileri üst programlara aldıklarını söyleyen Karaarslan, THK’nın birçok genç için dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Eğer havacılığa ilginiz varsa, www.thk.org.tr adresini kesinlikle bir inceleyin derim. Size göre de muhakkak bir şeyler bulacaksınız. Hayata bir de tepeden bakmak lazım.THK gençler için, Türkiye’de havacılığın gelişmesi için çok güzel işler yapıyor, çok faydalı hizmetler sunuyor. Umarım hizmet alanları daha da genişler ve havacılıkta çok daha ileri gideriz. Atatatürk’ün de söylediği gibi “İstikbal göklerdedir”, göklere uzanmak lazım. Teşekkürler THK. Yeni yaşın kutlu olsun.