Resim en popüler hobilerden biri. Çünkü bir kere öğrendikten sonra evinizde tek başınıza yapabiliyorsunuz. Üstelik ortaya çıkan eserleri evinizin duvarında seyredebilir, sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
Hayalinizde canlandırdığınız simgeleri, renkleri, mutlulukları ya da korkuları dışavurabileceğiniz bir sanat dalı resim. “Keşke ben de yapabilsem ama bir çöp adam bile çizemiyorum” demeyin. Sanılanın aksine resim yapmak öğrenilebilir. Doğuştan yetenekli olmanız şart değil. Kurs merkezleri ve atölyeler sizi yeteneğinize göre eğitime alıp yönlendiriyor. Karakalemle başlayan amatör döneminizi yağlıboyada usta bir sanatçı olmaya kadar götürebiliyorsunuz. Sonunda kendi serginizi bile açabilirsiniz.
Bir Monet veya Van Gogh olamayabilirsiniz ama gıpta ile baktığınız yağlıboya tabloları siz de yapabilirsiniz. Bunun için çok fazla yetenekli olmanıza gerek yok. Başvuracağınız resim kursları, sizi bu konuda en iyi şekilde yönlendiriyor. Ancak gider gitmez hemen “Ben yağlıboya resim yapmak istiyorum” demeyin. Zaten buna izin de vermeyeceklerdir.
Eğitmenlerin çoğu işe karakalemle başlamanızı öneriyor. Mim Sanat Merkezi kurucusu ve eğitmeni Olga Gülerci bunun sebebini Hürriyet’e şöyle açıkladı: “Bu sayede kalemin nasıl tutulacağı, gölgelerin nasıl verileceği ve desen teknikleri öğreniliyor. Kişinin çizgisi oturmuş oluyor. Daha kalemi tutmayı bilmeden fırçaya geçmek ileride teknik sorunlarla karşılaşılmasına sebep olabiliyor.”
EN SON YAĞLIBOYA
Karakalem derslerinden sonra renkleri tanımak, nasıl kullanılacaklarını daha iyi öğrenmek için ince uçlu renkli kalemlerle çalışılıyor. Bu arada perspektifiniz de gelişmiş oluyor. Ardından sırasıyla suluboya, pastel, guaj ve yağlıboyaya geçiş yapılması öneriliyor. Pek çok kişi yağlıboya çalışmak istese de eğitmenler bunu en son öğrenmenin faydalı olacağını savunuyor. Çünkü yağlıboya diğerlerine göre daha akışkan, zemini tutan, hareket alanını daraltan bir boya. Fırçayla atacağınız darbe orada kaldığından gölgeleme için kısa sürede üzerinde çalışmanız gerekiyor, ertelemeniz pek mümkün değil. Ama renkli kalemden sonra suluboya ya da guajla devam ederseniz eliniz fırçaya ve renklere alışmış olduğundan tuvale ilk darbeyi nasıl vuracağınızı daha iyi biliyor oluyorsunuz. Bu da hata yapma ihtimalinizi en aza indirgiyor. Örneğin fırçayı rahat kullanmanızı sağlayan, renkleri karıştırdığınızda net sonuçlar alabileceğiniz guaj boya, geçiş için ideal. Sıcak-soğuk renkleri, karışımları ve renk tonlarını rahatlıkla keşfedebiliyorsunuz.
Yaklaşık bir yıllık eğitimle tüm boyaları tanıyıp tekniklerini öğrenmeniz mümkün. Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalıyor. Pek çok kurs merkezi bu dönemlerin ardından sergi açma imkânı da sağlıyor.
BUNLARA DİKKAT
* Resim eğitimine mutlaka karakalemle başlayıp çiziminizi ve perspektifinizi geliştirin.
* İlk hevesle hemen profesyonel ve pahalı malzemeler almaktan kaçının.
* Evet havalı görünüyor ama palet almanız şart değil. Bunun yerine ahşap, cam zeminler ya da çukur kaplar da kullanabilirsiniz.
* Temel teknikleri öğrendikten sonra kopya çalışmalar yapmak yerine yaratıcılığınızı öne çıkarın.
* Resminizi çerçeve yaptırırken renk ve desen uyumuna dikkat edin. Alüminyum çerçeveler maddi açıdan ahşaba göre daha uygun olacaktır.
* Yağlıboya resimlerinizi muhafaza ederken ışığa ve neme dikkat etmek gerek. Organik maddeden oluşan yağlıboya üzerine ışık direk vurmamalı. Tablolar gerekirse belirli dönemlerde uzmanlar tarafından temizlenmeli.
DERS SAATİ DIŞINDA DA ÇALIŞIN
Resim kursu fiyatları 150-200 TL arasında değişiyor. Zamanınıza göre hafta içi ya da hafta sonları iki ya da üç saat resim eğitimi alabilirsiniz. Pek çok kurs merkezi ve atölyede ders saatleri dışında da gidip çalışılabiliyor.
SABIRSIZLARA BOB ROSS TEKNİĞİ
Bob Ross’u yıllarca TRT 2’de yayınlanan “Resim Sevinci” adlı programda izledik. Yarım saatte yaptığı resimlerden ya da “Şuraya küçük, yalnız bir çalı topluluğu koymaya ne dersiniz, belki de içinde sevimli kuşlar yaşıyordur” cümlesinden hatırlayabilirsiniz. Beş yıl önce Amerikalı eğitmenler Türkiye’ye gelip Bob Ross’un tekniği hakkında pek çok ressama eğitim verdi. İstanbul Kadıköy’deki Güven Kırtasiye, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), Kalem Sanat, İzmir’de Belissa Art ve Takı Atölyesi gibi yerlerde Bob Ross tekniği dersleri verilmeye başlandı. Güven Kırtasiye’de Bob Ross tekniği eğitimi veren Hayriye Kaya kursları şöyle anlatıyor: “Dersleri ‘Manzara’ ve ‘Çiçek’ olara ikiye ayırdık. Çiçek resimleri iki, manzara resimleri yaklaşık bir buçuk saatte bitiriliyor. Çünkü Bob Ross ıslak üzerine ıslak adını verdiği bir teknikle çalıştığından tablo aynı gün bitirilmek zorunda. Bu yüzden sonucu çabuk görmek isteyenler ve sabırsızlar için ideal bir teknik.”
Bob Ross tekniğini üç ayda tamamen öğrenmeniz mümkün. Öncelikle manzara kursunu alıp çiçeğe devam etmeniz gerekiyor. Kurs fiyatı Güven Kırtasiye’de aylık 150 lira. Bob Ross’un kullandığı boyaları da kendi markası altında pek çok kırtasiyeden satın alabilirsiniz.
İsteyenler bu tekniği uzmantv.com sitesinden Yeşim Tural’ın anlattığı videosunu satın alarak evde öğrenebilir.
KURSLAR
ADANA Adana Sanat Evi 0322 459 94 36, ANTALYA Sedef Sanat 0242 243 13 59, BURSA Ekim Sanat Atölyesi 0224 224 75 57, İSTANBUL Akademi İstanbul Gelişim 0212 243 46 33, Anahtar Sanat 0216 418 66 19, Beşiktaş Sanat Merkezi 0212 258 87 09, Ekol Drama Sanat Evi 0212 234 09 93, ERC Atölye 0212 243 64 20, Galatasaray ITM 0212 244 03 33, Gönül Tuna Kültür Merkezi 0216 334 58 16, Mim Sanat Merkezi 0216 449 20 45, ANKARA Akademi Ege 0232 489 85 00, Soyer Kültür Sanat Fabrikası 0232 486 34 00.
FIRÇALAR İYİ KORUNMALI
* Yağlıboya fırçalarınızı tiner yerine terebentinle temizlemeniz öneriliyor. Temizledikten sonra da mutlaka bir bezle fazlalığını alın. Dönem dönem arap sabunuyla yıkarsanız ömürleri uzar.
* Eğer uzun aralıklarla resim yapıyorsanız fırçalarınızı mutlaka bir poşete ya da kutuya saklayıp hava almasını engelleyin. Kimi sanatçılar bu kurumayı engellemek için bol boyada bekletiyor.
* Eğer bu korumaları yapmayı unutur ve fırçayı kurutursanız çok kısa bir süre tinerde bekletip açılmasını sağlayabilirsiniz.
* Suluboya fırçalarında ise fırçayı sadece suyla temizlemeniz yeterli. Ardından yatay bir şekilde, kıllı kısmı bir peçetenin üzerine gelecek şekilde tutabilirsiniz.