Kuş Cenneti S.O.S Veriyor

Doğal Yaşam
Tarımda kullanılan ilaçlı sular, Kızılırmak Kuş Cenneti barınan 323 kuş türünü tehdit ediyor. Kuş bilimi uzmanları, bölgenin acilen yönetim ve uygulama planına ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor. &...
EMOJİLE

Tarımda kullanılan ilaçlı sular, Kızılırmak Kuş Cenneti barınan 323 kuş türünü tehdit ediyor. Kuş bilimi uzmanları, bölgenin acilen yönetim ve uygulama planına ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.  
 
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, tarımda kullanılan kimyevi ilaçlı suların tehdidiyle karşı karşıya. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji (kuş bilimi) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sancar Barış, göllerdeki doğal hayatın tarım alanlarından gelen ilaçlı sular yüzünden tehlike sinyalleri verdiğini söyledi.

Samsun’un Bafra ve 19 Mayıs ilçesi sınırları içinde bulunan Kızılırmak Kuş Cenneti, Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük ve önemli sulak alan. Kuş gözlemevi ve gözetleme kulelerine sahip, aynı zamanda Ramsar Sözleşmesi ile de korunuyor. Ancak deltanın kurtarılması yönünde ciddi bir çalışma olmaması uzmanları kara kara düşündürüyor. Sulak alanların, tarım arazisinin bol olduğu yerlerde bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sancar Barış, şunları söylüyor: "İnsan aktiviteleri ile sulak sahadaki canlıların varlığı her zaman çakışıyor. Tarımda kullanılan kimyevi ilaçların suya karışması doğal hayatı tehdit ediyor. Buna rağmen deltanın kurtarılması yönünde çalışma yapılmıyor. Sulak sahada daha çok araştırma yapılmasına ve Kızılırmak Deltası’nda bir yönetim planına ihtiyaç var. Planlamak yetmiyor, onun da uygulamaya konulması gerekiyor."

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 323 kuş türünü barındırıyor. Bu türlerin 140’ı üremelerini burada gerçekleştiriyor. Alanda nesli tükenme tehlikesi altında olan 24 kuş türünden 15’i yaşıyor. 56 bin hektar genişliğindeki deltanın yüzde 80’i sit alanı kapsamında değerlendiriliyor. 22 bin hektarlık bölüm ise 15 Nisan 1998’de yapılan anlaşmayla Ramsar Alanı (koruma altına alınmış) kabul ediliyor.