Küresel Isınma Hızlanabilir…

Doğal Yaşam
İngiltere’nin Bristol Üniversitesi‘nden Daniel Lunt ve ekibinin yaptığı, 6 Aralık‘ta yayımlanan araştırma, 3 milyon yıl önceki Pliosen döneminde atmosferdeki karbondioksit oranı daha...
EMOJİLE

İngiltere’nin Bristol Üniversitesi‘nden Daniel Lunt ve ekibinin yaptığı, 6 Aralık‘ta yayımlanan araştırma, 3 milyon yıl önceki Pliosen döneminde atmosferdeki karbondioksit oranı daha fazlayken sıcaklığın bugünkünden 3-5 derece daha yüksek olduğunu göstermişti.

Yale ve Hong-Kong üniversitelerinden jeologlar ile Kaliforniya Üniversitesi’nden okyanus bilimcilerin bugün "Nature Geoscience" dergisinin internet sitesinde yayımlanan araştırma da benzer sonuçları ortaya koydu.

Yale Üniversitesi‘nden Mark Pagani ve ekibi, okyanusların dibindeki çökelti örneklerini inceledi ve atmosferdeki nispeten düşük orandaki karbondioksitin 4,5 milyon yıl önce sıcaklığın önemli oranda artmasına neden olduğunu gördü.

Bilim adamlarına göre, o dönemde sıcaklık, bugünkünden 2-3 derece fazlayken, atmosferdeki karbondioksit oranı 365-415 ppm (parçacık/milyon) yani mevcut oran olan 386 ppmye yakındı.

Pagani, "bu araştırma ve diğer bazı araştırmaların, ısınmanın atmosferdeki karbondioksit oranından siyasetçilerin sandığından daha fazla etkilendiğini gösterdiğini belirterek, "geleceğin geçmişten farklı olacağını gösteren bir kanıt olmadığı için karbondioksitin mevcut oranda kalmasına çalışılsa da sürekli sıcaklık artışını beklemek gerektiğini" ifade etti.

BALİNA VE YUNUSLAR İÇİN ASİT TEHLİKESİ

Karbondioksit oranının artmasının yol açtığı asitleşmenin, okyanusları "daha da gürültülü" hale getirdiği, bu durumun deniz memelilerini rahatsız ettiği bildirildi.

"Nature Geoscience" dergisinde yayımlanan, Havai Üniversitesi‘nden Tatiana Ilyina ve Richard Zeebe ile Monterrey Koyu Akvaryum Araştırma Enstitüsü‘nden Peter Brewer‘in yaptığı araştırma, magnezyum sülfat, borik asit, karbon iyonları gibi bazı kimyasalların okyanusların asitleşmesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, ticari ya da denizde petrol arama çalışmalarında kullanılan gemiler, askeri sonar sistemleri gibi etkenlerin okyanuslarda yüksek frekansa yol açtığına, bunun da balinaların toplu halde karaya vurmasına ya da yunuslarda geçici sağırlığa neden olabileceğine dikkati çektiler.