Kung Fu Çin’e Hayat Veriyor!..

Doğal Yaşam
Sabah gazetesinden Şule Güner’in haberine göre, Çin’in Henan eyaletinde 92 futbol sahası büyüklüğündeki alanda kurulan Shaolin Tapınağı‘nda olimpiyatlar için atlet, ordu için asker y...
EMOJİLE

Sabah gazetesinden Şule Güner’in haberine göre, Çin’in Henan eyaletinde 92 futbol sahası büyüklüğündeki alanda kurulan Shaolin Tapınağı‘nda olimpiyatlar için atlet, ordu için asker yetiştiriliyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ve en büyük ihracatçı ülkesi Çin. Peki her türlü fiziksel koşulda çalışabilen, kıt kanaat geçinse de yetinebilen dünyanın geniş iş gücü ordusu? Yine Çin. Aradım, durdum. "Çin’in sırrı ne" sorusunun cevabını ABD’li yönetmen Quentin Tarantino‘nun evlere şenlik, kanlı düğünlü filmi Kill Bill’de buldum.

400 SINIFTA EĞİTİM VAR
Kill Bill’de "Gelin" karakterini oynayan Uma Thurman, âşık olduğu adamdan intikamını almak için Kung Fu mastırı (ustası) bir Shaolin rahibinden ders almıştı. Tecrit ortamı, fiziksel acı, kötü bir yemek ve zalim bir Kung Fu mastırı. Bu dördünden doğan öğretiyle disiplinin birleşmesi, Gelin’in intikamını almasına fazlasıyla yetmişti. Benim adresim de tıpkı "Gelin"inki gibi, yüzden fazla dövüş savaşları okulunda 40 binden fazla Çinli ve yabancı öğrencisi bulunan Çin’in Kung Fu başkenti Shaolin Tapınağı. Bayan Kung Fu eğitmenimin yani si-je’min adı Linda Ying, bin 500 metre yükseklikte, Song Dağı’ndaki okulumuzda beni bir "Gelin" yapacak: Dayanıklı, sabırlı, azimli, çalışkan. Shaolin Tapınağı eğitim kampusu, 92 futbol sahası büyüklüğündeki 550 bin metre kare üzerine kurulu. Burada tam 25 bin kadar kişi yaşıyor; 19 büyük spor salonu, 400 sınıf var. Shaolin’deki okullar, aynı zamanda bir ekmek kapısı.

Buradaki öğrenciler, uluslararası dev şampiyona ve organizasyonlara atlet olarak yetişiyor. Çin ordusunun içindeki özel Kung Fu birimindeki askerler de burada eğitiliyor. Çin gazetesi Global Times, bir anketten yola çıkarak Çinlilerin parayı herkesten çok sevdiğini yazdı. Ne bu anket, ne de artık bir endüstriye dönüşen Shaolin, Çinlileri "paragöz" yapmaz. Ancak Kırgızistan’da koyun güden, gelişen Afrika’da inşaat işlerinde çalışan, Türkiye’deki her bir semt pazarında ucuz Çin malları standı açan her Çinlinin kendi çapında bir Shaolin dövüşçüsü olduğunu söylemek, sanırım yanlış olmaz.