Kiraz ve Nilüfer ‘Merhaba’ Dedi

Doğal Yaşam
TÜBİTAK, İstanbul ve Uludağ üniversiteleri iş birliğinde yürütülen ”Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması” projesi kapsamında, Anadolu yerli sığırlarından biri olan ”Boz” ırkı...
EMOJİLE

TÜBİTAK, İstanbul ve Uludağ üniversiteleri iş birliğinde yürütülen ”Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması” projesi kapsamında, Anadolu yerli sığırlarından biri olan ”Boz” ırkın dişisinin klonlanması sonucu 9 ve 12 Martta dünyaya gelen ‘‘Nilüfer” ve ”Kiraz” adlı buzağılar basına tanıtıldı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzmanı ve Proje Yöneticisi Doç. Dr. Sezen Arat, UÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ogan ile proje yürütücüleri Doç. Dr. Hakan Sağırkaya, Doç. Dr. Yavuz Nak ve Doç. Dr. Deniz Nak ile düzenlediği basın toplantısında, UÜ’de doğan dişi buzağıların, 5 yaşındaki ”Boz” ırkı dişinin doku parçalarından üretildiğini söyledi.

Dokudan üretilen embriyonların fakültedeki taşıyıcı annelere aktarılarak klonlanan ”Nilüfer” ve ‘‘Kiraz”ın daha önce İÜ’de dünyaya gelen ”Ece” ve ”Ecem’‘ ile aynı genetik özelliklere sahip olduğunu anlatan Arat, projenin 2005 yılında UÜ’de başladığını ve İÜ’nün daha sonra projeye dahil olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

”3 kurumun ortak çabalarıyla böyle bir projenin güzel sonuçlarını aldık. Türkiye’de yerli ırklara ait bir gen bankası oluşturuluyor. Bu ırklar gelecekte kaybolursa diye. Bu ırklarımızın sayıları, kültür ırklarının baskısı altında gittikçe azalıyor. Boz ırk da bunlardan biri. Oysa bu boz ırkı dayanıklı ve ekonomik bir ırk. Bu hayvan kendi kendine doğumunu yapıyor, yavrusunu, kendini besliyor. Hiç bakım gerekmiyor. Gen bankası projesi kapsamında UÜ’de canlı koruma sürüsü oluşurduk. 25 dişi, 25 erkekten oluşan boz ırkı sürümüz var. Bunlardan dokular alındı. Dokular Ankara Lalahan ve TÜBİTAK MAM‘daki gen bankalarında saklanıyor. Hedef, ırkların saklanan dokularının canlılara dönüşmesini sağlamak. Türkiye dünyada kendi topraklarına ait ırklarını klonlayan 5. ülke oldu.”

Arat, ”Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması” projesi kapsamında Ağustos 2009’da ilk erkek klon buzağı ”Efe’‘nin ardından, yine UÜ’deki 5 yaşındaki dişiden alınan hücrelerle ”Ece‘, ”Ecem”, ‘‘Nilüfer” ve ”Kiraz”ın dünyaya gelmesiyle projenin başarıyla sonuçlandığını vurguladı.

Projeyle saklanan hücrelerin bir canlıya dönüşebildiğinin kanıtlandığını ifade eden Arat, ”Sakladığımız ırkların canlıya dönüşebildiğini görmüş olduk. Çok meşakkatli bir çalışma. Her tür aynı başarıya sahip değil. Çiftlik hayvanlarında daha başarılı olunuyor. Efe, fibroblast hücreden, Nilüfer, Ece ve Ecem granuloza hücresinden elde edildi. Kiraz ise kulak kıkırdağından elde edildi. Bu anlamda da dünyada bir ilk” diye konuştu.