Karaman’ın Mucize Atları!..

Doğal Yaşam
TRT‘de dizi olarak da yayınlanan Yılkı Atı, hayvan sevgisini ve atın kişiliğinde insanın dramını anlatıyor. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Abbas Sayar‘ın 100 Temel Eser arasına gire...
EMOJİLE

TRT‘de dizi olarak da yayınlanan Yılkı Atı, hayvan sevgisini ve atın kişiliğinde insanın dramını anlatıyor.

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Abbas Sayar‘ın 100 Temel Eser arasına giren ‘Yılkı Atı’ romanında anlattıkları Karaman’da gerçek ol-du. 1930’lu yıllarda yaşlandığı için dağa, ölüme terk edilen yılkı atları, aradan geçen uzun zaman içinde beklenenin aksine ço-ğaldı, koloni oluşturdu. Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan atlar, yöre turizmine de canlılık getirdi.

Karaman, romanlara konu olacak türden bir hadiseye sahne oldu. Köylüler tarafından 1930’lu yıllarda, işe yaramadığı için dağlara bırakılan atlar, 80 yılda çoğaldı koca bir koloni oluşturdu. Sahiplerinin ölüme terk ettiği yılkı atlarının sayısı, geçen yılki sayıma göre 350’ye ulaştı. Artan sayılarıyla köylülerde şaşkınlık uyandıran atlar, Karaman Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Kışı mücadelelerle geçiren ve vahşi hayvanlarla savaşarak hayatta kalmayı başaran atlar, bölge turizminin de gözdesi oldu. Çalışkanlığı ve sahibine olan vefasıyla tanınan yılkı atlarının sayısı, dağlara terk edildikten sonra azalmak yerine her geçen gün arttı. Orman müdürlüğü tarafından her yıl sayımı yapılan atların sayısı 2006 yılında 181 iken 2007’de 250’ye ulaştı. 2008’de ise 350’ye yükseldi. Koruma altında tutulan vahşi hayvanlar, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekti.

Atların kaderine terk edilmesinde köylünün makineli tarıma geçmesi etkili oldu. Karasabanla çiftçiliğin yerini traktörler alınca tarlaların sürülmesinde, hasadın kaldırılmasında kullanılan öküz, manda, eşek ve atlar kullanılmaz oldu. Karaman’da da köylüler, makineleri tercih edince onlarca at, vahşi doğaya bırakıldı.

Karaman Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Duran, Dinek, Karacaören, Madenşehri, Üçkuyu köylerinden doğaya salınan atların nesli tükenen yaban hayvanları gibi koruma altına alındığını söyledi. Sürüler halinde yaşayan atların turizme de olumlu katkı sağladığını kaydeden Duran, hayvanları duyan çok sayıda yerli ve yabancı turistin Karaman’ı ziyaret ettiğini ifade etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği yetkilileri de her yıl sayımı yapılan atlara ağır kış şartlarında ot, yazın da su takviyesi yapıldığını vurguladı.