Kaplumbağalara Adanan Hayatlar

Doğal Yaşam
Türkiye’nin ilk ve tek “Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi”nde görev yapan gönüllüler, 12 ay boyunca merkeze yaralı olarak getirilen deniz kaplumbağala...
EMOJİLE

Türkiye’nin ilk ve tek “Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi”nde görev yapan gönüllüler, 12 ay boyunca merkeze yaralı olarak getirilen deniz kaplumbağalarını sağlıklarına kavuşturmak için çalışıyor. Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki İztuzu sahilinde 2 yıl önce kurulan “Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi”nde, farklı nedenlerle yaralanan deniz kaplumbağalarının tedavileri yapılıyor.

Merkezin Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska,  "Merkezde, 2 yılda 11 yaralı kaplumbağanın bakımını yaptık ve bunlardan 6 tanesini bakımlarının ardından doğal yaşam ortamlarına gönderdik, diğer kaplumbağaların bakımları ise merkezimizde devam ediyor" dedi.

Merkeze getirilen kaplumbağalar

Kaska, merkeze getirilen kaplumbağalarında genellikle “olta, misina dolanması, sürat motoru çarpması, pervane kesiği” yaralanmaları olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Bu sorunları ortadan kaldırmak için balıkçılarla, teknecilerle görüşeceğiz. Burası aynı zamanda bir bilgilendirme merkezi. Şimdiye kadar dalyan kumsalı Türkiye’nin en önemli deniz üreme alanı olarak herkes tarafından biliniyordu. Bizim 2 yıldır yaptığımız çalışmalar çerçevesinde buraya gelen insanlar hem kaplumbağaların yuva maketini, yaralı kaplumbağaları ve onların bakımlarını burada görüyorlar. Ayrıca, bölgeyi ziyaret edenler hazırlamış olduğumuz kısa film gösterileri ile kaplumbağaların hayat döngüleri hakkında bilgi sahibi olarak buradan ayrılıyorlar.

Burada benimle birlikte veteriner, asistan ve gönüllüler çalışıyor.
Burada çalışanlar, adeta yaşamlarını deniz kaplumbağalarına adıyor.
Günde yaklaşık 200 ziyaretçi buraya kaplumbağaları görmeye geliyor. Ayda, yaklaşık 5- 6 bin kişi merkezi ziyaret ediyor. Film gösterimi yapılan çadırımızı ve kumsaldaki yuvaları izleyen ziyaretçileri de sayarsak ayda 10 binlere çıkabiliyor
.”

Deniz kaplumbağalarının, Tarım Bakanlığının sirkülerinde avlanması yasak olan deniz ürünleri arasında yer aldığını hatırlatan Doç. Dr. Kaska, “Dolayısıyla kasıtlı olarak bunları avlayan kişilere ceza uygulanıyor. Tesadüfen yaralanmalarda herhangi bir cezai işlem yapılmıyor” diye konuştu.