Kan Davalarını Bitiren Nobel Adayı

Doğal Yaşam
Kan davalı aileleri barıştırdığı için Doğu ve Güneydoğu‘da ‘barış elçisi‘ olarak tanınan Mehmet Sait Şanlı (67), on binlerce seveninin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Te...
EMOJİLE

Kan davalı aileleri barıştırdığı için Doğu ve Güneydoğu‘da ‘barış elçisi‘ olarak tanınan Mehmet Sait Şanlı (67), on binlerce seveninin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Tedavi gördüğü Ankara’da hayatını kaybeden Kasaplar Odası Başkanı Şanlı‘nın cenazesi Diyarbakır Ulucami‘de kılınan cenaze namazının ardından Mardinkapı Mezarlığı’nda toprağa verildi. 1967 yılından bu yana 651 aileyi barıştıran Sait Şanlı, Fransız haber ajansı AFP tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti. Şanlı’ya BM de bir teşekkür yazısı göndermişti.

Cenaze namazı öncesi bir konuşma yapan Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, "Sait kardeşimiz birçok kan davalı aileyi barıştırdı. Yüce Allah bu sevaplarını karşılıksız bırakmayacaktır." dedi.

Namazın ardından Şanlı’nın naaşı tekbirlerle Mardinkapı Asri Mezarlığı’na doğru yola çıktı. Gazi Caddesi boyunca yürüyen cenaze korteji boyunca vatandaşlar tekbir getirdi. Daha sonra Şanlı’nın cenazesi, Mardinkapı Asri Mezarlığı‘ndaki aile kabristanlığına defnedildi. Defin sırasında Şanlı’nın çocukları ve torunları ağıt yaktı. Üç ay önce geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı hastanede iki kez ameliyat olan ‘barış elçisi’ne sevk edildiği Ankara’da damar nakli yapılmıştı.

ŞANLI, 651 AİLEYİ BARIŞTIRDI

Kendisi de kan davası mağduru olan Şanlı, Diyarbakır‘da kurduğu barış komisyonlarıyla bugüne kadar 651 kan davalı ailenin arasını buldu. Hayatını aşiretler ve aileler arasındaki anlaşmazlıkları çözmeye adayan barış elçisi, komisyonların yanı sıra 7 kişilik bir yönetim kurulu oluşturmuştu. Arabulucu olarak Şanlı ile bölgede din âlimi olarak bilinen kişiler de görev alıyordu. Şanlı, ailelere daha çok kan davasının toplumsal zararlarını anlatırken diğerleri de meselenin dinî boyutunu aktarıyordu. Sait Şanlı, bu şekilde kan davası mağduru ailelerin umudu olmuştu. Doktor, öğretmen ve imamlardan oluşan komisyonlarda barışma fırsatı kollayan çok sayıda aile sırada bekliyordu.

KÜÇÜK YAŞTA KAN DAVASIYLA TANIŞTI

Kan davası ile 14 yaşında tanışan ve bu nedenle yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalarak Diyarbakır’ın Lice ilçesinden Muş’a yerleşen Şanlı, yaşamını kendisinin de muzdarip olduğu kırgınlıkları sona erdirmeye adamıştı. Birbirine düşman aileler arasında barışı sağlamasıyla kalpleri fetheden Şanlı, sempatik, hoşgörülü, güven veren ve mütevazı tavırlarıyla da bölge insanının gönlünde taht kurmuştu.

Türk medyası kadar dünya basınının da ilgisini çeken Şanlı, AFP tarafından Nobel‘e aday gösterilmişti. Türkiye’ye gelen İngiliz gazetecilerle de görüşen barış elçisi, BBC muhabirlerinin de dikkatini çekmişti. Girişimleri BM tarafından takdir gören kanaat önderi, bölge barışına sağladığı katkılar münasebetiyle teşekkür yazısıyla onurlandırılmıştı.