Japon Kadınlar da Oya Yapıyor

Doğal Yaşam
Japonya‘da geçen yıl kurulan Japon Oya Derneği (Oya No Kai) üyesi kadınlar, incelik ve sabır isteyen Türk el sanatını öğrenmek için çalışıyor. Bir televizyon programında izledikten sonra merak e...
EMOJİLE

Japonya‘da geçen yıl kurulan Japon Oya Derneği (Oya No Kai) üyesi kadınlar, incelik ve sabır isteyen Türk el sanatını öğrenmek için çalışıyor.

Bir televizyon programında izledikten sonra merak ettiği Türkiye’ye gelen ve hayran kalan Mizue İmai’nin İzmir’de bir köyde tanıdığı oyayı öğrenmesiyle başlayan Japon Oya Derneği çalışmaları, ikinci yılını doldurdu. Mizue İmai‘nin ülkesine döndükten sonra bu el sanatını kendisi gibi merak eden kadınlara öğretmeye başlamasıyla kurulan Oya Derneğinin üyeleri arasında gazeteci, öğretmen ve ev hanımları da bulunuyor.

Oya Derneği Başkanı Mizue İmai, oyanın Türk ve Japon kadınlarının temelde aynı düşünen kültürün bir parçası olduğunu gösterdiğini söyledi. Zor ve bir o kadar da titizlik gerektiren oyayı, Japon kadınların da büyük bir heyecanla ve sabırla işlediklerini anlatan İmai, ”Derneği kurarken bu kadar çok ilgi olacağını düşünmemiştim. Aktif üye sayımız 50. Ancak internet ortamında bizimle iletişim halinde olan ve Japonya’nın uzak köşelerinde yaşayan kadınların sayısı binleri buluyor” diye konuştu.

Bazı kadınların bu el işini yaparken zaman zaman zorlandıklarını ancak bir ay içinde sıradan bir oyayı yapmayı öğrendiklerini anlatan İmai, sabırla çalışan kadınların ilerleyen dönemlerde bu işi ustalıkla yaptıklarını kaydetti.

Oya Derneği Başkan Yardımcısı Yuko Kojima da kurdukları derneği iki ülke dayanışması açısından önemli bulduklarını söyledi. Üyelerinin büyük bir kısmının Türkiye’yi görmediklerini, bazılarının ise bir kez Türkiye’yi görme fırsatı bulduklarına dikkati çeken Kojima, ”Hiç görmedikleri bir ülkenin incelik ve sabır gerektiren el işi, Japon kadınlarını etkiledi. Onlar tıpkı Türk kadınları gibi oya yapmayı öğrendikten sonra içlerinden geçen duyguları oyaya aktarmayı öğrendiler. Bu da Türk kadınlarıyla bizim ortak yönümüzü ortaya çıkarıyor. Yani aynı duyguları taşıyoruz.”

Tokyo‘da bir oya sergisi açtıklarını hatırlatan Kojima, gerekli destek ve ilgiyi görmeleri halinde Türkiye’de de sergi açmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

Lise Öğretmeni Yasuko Imamura da iki yıldan bu yana oya işlediğini söyledi. Oya işlerken kendisini rahatlamış hissettiğini belirten Imamura, ”Zor ancak bir o kadar da keyifli. İşimden fırsat buldukça her gün oya işlemeyi tercih ediyorum” dedi.

Özel bir şirkette çalışan Naoko Watanabe ve Mika Tokisugi de Türkiye’ye hiç gitmediklerini ancak zerafet ve incelik isteyen Türk el sanatını büyük bir heyecanla öğrendiklerini söylediler. Watanebe ve Tokisugi, Türkiye’ye görmek istediklerini de ifade ettiler.