Japon İşi İletişim Taktikleri

Doğal Yaşam
Japon Dış Ticaret Teşkilatı, Türklere Japon işadamları ile iletişimin sırlarını anlatan bir kitapçık yayınladı. ‘Taksiye binildiğinde daha üst pozisyonda olan şoförün arkasında oturur. En üst me...
EMOJİLE

Japon Dış Ticaret Teşkilatı, Türklere Japon işadamları ile iletişimin sırlarını anlatan bir kitapçık yayınladı. ‘Taksiye binildiğinde daha üst pozisyonda olan şoförün arkasında oturur. En üst mevki sahibi en son konuşur’, iletişim kurarken dikkat edilecek noktalardan sadece ikisi…

Farklı iletişim tarzlarından doğan yanlış anlamalar, Japonya ile iş yapan yabancı işadamlarının yatırım fırsatlarını kaçırmasına neden olunca, Japonya Dış Ticaret Teşkilatı ‘Japonlarla İş Yaparken İletişim Kurmanın Yolları’ başlıklı bir kitapçık yayımladı.
Meridian Resources Associates Yönetim Müdürü Dr. Ernest Gundling tarafından hazırlanan ve Türkçe’ye de çevrilen kitapçıkta yabancı işadamlarına Japonlarla iletişim kurmanın tüyoları verildi. Kitaba göre Japonlarla iletişimin kurmanın sırlarından bazıları şöyle:

MEVKİYE GÖRE KİBARLIK
Taksiye binildiğinde daha üst pozisyonda olan şoförün arkasına, diğeri de şoförün
yayına oturur. Konuşma sırası da hiyerarşiktir. En üst mevki sahibi olan en son konuşur. Japonca’nın kendisi de hiyerarşiyi yansıtır. Üst statüde yer alan kimse kibar ve günlük dil kullanır, alt statüdeki ise aşırı kibar veya saygılıdır.

EVET: KATILMIYORUM
‘Evet’ Japonya’da ‘Sizi dinliyorum.’, ‘Ne demek istediğinizi anlıyorum.’ veya ‘Ne demek istediğinizi anlıyorum fakat size katılmıyorum.’ gibi birçok anlama gelebilir.
Japonca ‘Hayır’ kelimesi pek az doğrudan ifade edilecektir. Sözlü olmayan işaretlere, ince jest ve mimiklere dikkat edin. Bazen olumsuz bir karşılık bir ‘Mmmm…’ sesiyle belirtilebilir.

SÜKUT ONLARDA DA ALTIN…
Japonlar sessizliğe büyük değer verir ve ‘Sessizlik altındır.’ diye Japonca bir deyim vardır. Japonların sessizliği genellikle negatif olarak yorumlanır. Fakat sessizlik daha nötr veya pozitif bir mesaj da içerebilir.

Genellikle gerçek duyguları veya kişisel fikirleri (honne) ile toplum içinde ne söylemeleri gerektiği (tatemae) arasında fark gözetir. Birçok yabancı işadamı Japonlarla iş yaparken bu iki kavramı ayırt edememelerinden dolayı düş kırıklığı yaşar.

Sözcük seçimindeki yanlış anlamalar
AmerİkaLI bir teknik pazarlama müdürü, Japon bir satış müdürüyle birlikte bir sorunu gidermeye çalışırken ‘Sanırım mühendisleriniz sınırlı.’ (I think your engineers are limited) dediğinizde bir hayli aşağılanmış hisseder. Aslında Japon mühendis ‘Sizin grubunuzda çok fazla mühendis yok.’ (You don’t have many engineers in your group) demek istemiş, Amerikalı müdürün az işçisi olmasına sempati duyduğunu belirtmek istemiştir.

Mitsubishi’den Japon Yılı’na özel elektrikli model tanıtımı
2010 Japonya Yılı’
nın açılışı Japon otomobil üreticisi Mitsubishi’nin de ilgisini çekti. Mitsubishi, açılışın yapıldığı Türk-Japon Vakfı‘nın önüne 2011’de Avrupa ile aynı anda Türkiye’de de piyasaya çıkaracağı yeni modeli Miev’i getirdi. Mitsubishi’nin Türkiye Genel Müdürü Taichi Ito, yüzde yüz elektrikle çalışan sıfır karbon emisyonu üreten Miev’i  yorumladı. Sadece elektrikle çalışan Miev’in hiç durmadan 160 kilometre yol yaptığını, saatte 130 km hıza ulaşabildiğini anlatan Genel Müdür Ito, geleceğin otomobillerinin artık elektrikle çalışacağını bu nedenle de bu tarz otomobillere Türkiye’de de teşvik sağlanması gerektiğine işaret etti. Ito, Japonya’da bu tarz otomobillere 20 bin dolar kadar teşvik sağlandığını sözlerine ekledi.

Japonya’da 50 bin dolar
Miev’in 11 saatlik şarj süresi bulunduğunu, yarısını şarj etmek için ise 2 saatin yeterli olduğunu anlatan İto, ‘Fişe tak çalış’ mantığıyla çalışan aracın şehir  içi için ideal olduğunu söyledi. Tanıtımına Temsa Ceo’su Mehmet Buldurgan ve Temsa‘nın Genel Müdürü Yusuf Soner‘in de katıldığı Miev, Japonya’da yaklaşık 50 bin dolara satılıyor. Benzin ya da jeneratör kullanmayan, gerçek anlamda elektrikli bir otomobil olan Miev, 47 Kw güç sağlayan 330 Volt ve 16 kW saatlik lityum-iyon pilleri bulunuyor.