ABD’de sörfçülerin rüzgarsız günlerde antrenman yapmak için tahta parçalarına tekerlek takarak ürettikleri kaykay, artık tüm dünyayı saran bir kültür. Birçok insanın ‘çocuk işi’ olarak gördüğü kaykay, yurtdışında uzun yıllardır özel ayakkabıları, kıyafetleri ve yarışmalarıyla büyük bir ekonomi ve endüstri alanı aynı zamanda.
ESKİDEN İSTENMİYORDUK
Sokakta sakin sakin yürürken biri kaykayc yanınızdan hızla geçerse şaşırmayın. Son zamanlarda gençlerin ilgi gösterdiği kaykay, Türkiye’de aslında 80’li yıllardan beri var. Giyimleri ve müzikleriyle kendine özgü bir kültür oluşturan bu gençler sadece sokaklarda değil kapalı alanlarda da kayıyor. İstanbul’un ilk kapalı skateparkı Beşiktaş’ta Boğaçtan Onur ve Mustafa Deniz Çağlar’ın yönettiği 720 Adrenaline. Onlar, ilk kaymaya başladıklarında çevrelerinden olumsuz tepkiler almışlar ama şimdiki durumlarını başarı olarak görüyorlar. “İstenmeyen çocuklardık, ailelerin çocuklarının elinden tutup getirdikleri yer olduk. Ebeveynler çocuklarının özgüven sahibi olmasını istiyor. Kaykay buna uygun. Çünkü çocuğun tek başına bir hareketi yapabilmesi güven kazanmasını sağlıyor. Birisi hareket yaparken diğerleri onu izliyor, hatalarını gösteriyor veya takdir etmeyi öğreniyor.’’
İŞE KAYKAYLA GİDİLİYOR
Kadıköy’deki Alçak Skatepark, Anadolu yakasındaki kaykaycıları ağrlayan ilk mekan. Park yöneticisi Ömer Ünal aslında endüstriyel tasarımcı. 1981’den beri kaykayla ilgilenen Ünal da kaykayın çocuk işi olarak görülmesinden şikayetçi: “Amerika’da kaykayla işlerine giden takım elbiseli adamlar görmek mümkün’’ diyor. Kaykayla şehirde kalabalığın içinde kişinin kendi yolunu yaratması gerekiyor. Çünkü kaykay için şehrin mimarisini kullanmak gerekiyor. Ünal’a göre kaykayla uğraşanlar daha sonra yaratıcılık gerektiren meslekleri seçiyor.
BASKETTEN RİSKSİZ
Kaykayda vücut koordinasyonu çok önemli ve bunun için pratik yapmak gerekli. Her spor gibi kaykay da sakatlanma riski taşıyor. Mustafa Çağlar, birçok yerinin kırıldığını ama 2002’de ABD’de yapılan araştırmaya göre kaykayın basketbola göre daha güvenli olduğunu söylüyor. Kaykayda yaralanma oranı yüzde 0,89, basketbolda yüzde 2,12. Yine de 18 yaşından küçüklerin kask ve koruyucu aparatları takmasını zorunlu tutuyorlar. Beş yaşından 25 yaşına kadar birçok genç burada ders alıyor ve ufak bir ücret karşılığında kayıyor ama önemli olan bunu yaşamın bir parçası haline getirmek. Sinan Çetin’in oğulları Cemil ve Orfeo ile Nurgül Yeşilçay-Cem Özer’in oğlu Nejat da bu parkın müdavimlerinden. Uzmnlar kaykayın zor bir spor olduğunu, düşmekten korkmak yerine kalkıp tekrar o hareketi deneyecek kadar inatçı olmak gerektiğini söylüyor.
Dünya Kaykay Günü
Tüm dünyada her yıl 21 Haziran Dünya Kaykay Günü olarak kutlanıyor. Bu günde, genç yaşlı yüzlerce kaykaycı beraberce caddelerde kayıyor.
Amerikan ordusu kullandı
90’lı yılların sonunda Amerikan Deniz Kuvvetleri operasyonlarında, görevlilerin çevrelerinde keskin nişancı olup olmadığını tespit etmelerinde kaykayın yararlı olabileceği düşünülmüş ve tatbikatlarda kullanmış.