Girişimci Ruhu Kazandırdı!

Doğal Yaşam
Açtığı 2 iş yeri 3 kez soyulduktan sonra iflas eden Sivaslı bir girişimci, İstanbul’a göç edip inşaatlarda bekçilik yaptı. Daha sonra Sivas’a geri dönerek, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ...
EMOJİLE

Açtığı 2 iş yeri 3 kez soyulduktan sonra iflas eden Sivaslı bir girişimci, İstanbul’a göç edip inşaatlarda bekçilik yaptı. Daha sonra Sivas’a geri dönerek, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından uygulanan “Gelir Getirici Destek Projeleri” kapsamında aldığı krediyle yeni iş yerini açtı.

hamit gedikSivas‘ta, SYDV tarafından uygulanan “Gelir Getirici Destek Projeleri” kapsamında çok sayıda kişi, aldıkları kredilerle iş yeri sahibi oluyor. Bu projeden yararlanan Hamit Gedik, daha önceden kuruyemiş ve konfeksiyon üzerine 2 ayrı iş yeri açtığını, bu iş yerlerinin 3 kez soyulması üzerine iflas ettiğini söyledi.

Yeni bir iş yeri kurma düşüncesindeyken SYDV‘nin imdadına koştuğunu belirten Gedik, vakıftan aldığı 15 bin TL tutarındaki krediyle Terziler Çarşısında spor giyimi üzerine yeni bir iş yeri açtığını belirtti.Daha önceden açtığı 2 iş yerinin 3 kez soyulduğunu, bu nedenle iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını, iflas ettiğini anlatan Gedik, yeni iş yeri açmak için başvurduğu vakıftan kredi desteği aldığını anlattı.

Bu destekle iş yerini açtığını, aldığı krediyi de proje kapsamında 2 yıl sonra ödemeye başlayacağını ifade eden Gedik, “Hırsızlardan kurtulmak için bu pasaj içerisinde iş yerimi açtım. Önceki iş yerlerimi kapattıktan sonra İstanbul’a gittim, iş aradım, bulamadım. Burada inşaatlarda bekçilik yaptım. Ama insanın kendi iş yerini kurması kadar güzel bir şey yok” diye konuştu.

PROJE SORUMLUSU NALBANT

Geliri Getirici Projeler Sorumlusu Makbule Nalbant ise, Sivas’ta 2007 yılından itibaren uygulanan proje kapsamında 29 kişinin kendi iş yerini kurduğunu söyledi.

Ayrıca hayvancılık projesiyle birlikte toplam 139 kişinin iş sahibi edildiğini anlatan Nalbant, proje için daha önce konu sınırlaması olmadığını, ancak yeni bir genelge ile artık satış ve pazarlama üzerine krediler verilmeyeceğini söyledi.

Kredilerin öncelikli olarak üretime ağırlıklı olarak verileceğini anlatan Nalbant, şunları kaydetti:

Kişilerin kendi geçimlerini sağlayabilmeleri amacıyla iş kurma desteği veriyoruz. Kırsal ve kentsel alanda fark etmeksizin bir kişiye 15 bin TL kredi veriyoruz. İş kuracak kişiler öncelikle iş kuracakları alanla ilgili tecrübelerini gösteren bir belge ile bize başvuruyorlar. Bu işlemi takiben proje hazırlama çalışması yapılıyor. Ona göre yapacakları işin planını çıkarıp bize getiriyorlar. Onun dışında kişilerin sorgulamalarını yapıyoruz. Hane incelemelerini yapıyoruz. Daha sonra mütevelli heyetine sunuyoruz. Mütevelli heyeti uygun bulursa kamuda çalışan bir kefil istiyoruz. Daha sonra sözleşmesini imzalatıyoruz ve Ankara’dan kaynak talep ediyoruz. Paranın gelmesi 2-3 ayı buluyor. Doğrudan temin yöntemiyle bütün mallarını alıp, kendilerine veriyoruz ve artık resmen esnaf olup kendi sosyal güvence primlerini yatıracak duruma geliyorlar.”

Projeye başvuruların devam ettiğini duyuran Nalbant, kişilere projenin kolaylıklarını, uygulanabilirliklerini de anlattıklarını kaydetti. Nalbant, uygulanabilir projeleri olan ve durumu iyi olmayanların vakfa iş kurmak için başvuruda bulunmaları halinde 15 bin TL tutarında, 2 yıl ödemesiz, 6 yıl süreyle 6 eşit taksitte ödemelerine imkan sağlayan krediler veriyor. Geri ödemeli ve sıfır faizle verilen krediler 8 yılda vakfa geri ödenmiş oluyor.