Ev Tekstillerini Nasıl Yıkamalı?

Doğal Yaşam
Battaniyeler: Yün olmayan battaniyeler genellikle nazik programda, soğuk suda yıkanabilir. Öncelikle renginin solup solmayacağını kontrol edin. Soğuk su ile durulayıp düşük devirde kurutun. Yün battan...
EMOJİLE

Battaniyeler: Yün olmayan battaniyeler genellikle nazik programda, soğuk suda yıkanabilir. Öncelikle renginin solup solmayacağını kontrol edin. Soğuk su ile durulayıp düşük devirde kurutun. Yün battaniyeler için kuru temizleme en güvenli yöntemdir. Elde yıkamakla uğraşmaya tahammül edebiliyorsanız, soğuk suda yumuşak deterjanla yıkayabilirsiniz. Ardından zemine yatırıp tamamen kurumasını bekleyin. Kurutucunuzun ayarlarını da kabartma konumuna getirin.

Perdeler: Birçok perdenin kuru temizleme yapılması gerekir. Mesela pamuk gibi nazik ve yıkanabilir kumaşlar, aylarca hatta yıllarca güneş ışığına ve toza maruz kaldıklarından zayıflarlar. Yumuşatıcı kullanarak makinenizi nazik programa getirin. Suyun soğuk veya ılık olmasına dikkat edip ayrı ayrı yıkayın. Sererek kuruttuktan sonra hafif buharla ütüleyin. Yıkma işlemini ileride daha kolay yapabilmek için perdelerinizi iki veya üç ayda ya da ayda bir süpürgenizin dar ucuyla çekin. Yılda iki kez de yıkamaya özen gösterin.

Halılar: Küçük pamuklu veya sentetik halıları kendiniz temizleyebilirsiniz. Banyo paspasları ve ince lateks veya kauçuk içerikli paspasları nazik programda yıkayın. Suyun soğuk ya da ılık olmasına dikkat edin. Tam bir temizlik elde etmek ve ürünün aşınmasını minimuma indirmek için önerilen deterjan miktarını yarıya indirin. Sonra sererek kurutun. Ayrıca bu tip ve diğer halılar için köpük temizleyicilerle fark yaratabilirsiniz. Sisal, Hint keneviri gibi yünden bitki lifleriyle yapılmış değerli, antika halılarınız profesyonel el değmesi gerekir.

Masa örtüleri ve peçeteler: Bu eşyalar lekeleri ile göze çarpar. Kahve, tereyağı, sıvı yağ gibi her şey onların üzerindedir. Bu kirlileri oksijenli beyazlatıcıya yatırın. Sıcak suya deterjan koyup içerisinde yıkayın. Islak kumaşlarda yağ lekelerini ortaya çıkartmak zordur. Sererek biraz kurumasına izin verin. Isı ile kurutursanız lekeler sabitlenebilir. Daha sonra parlak ışıkta bakın. Benekler kalmışsa profesyonel yöntem gerekebilir. Birçok makinenin sı ısısı sadece 110 dereceye kadar yükselebiliyor. Bu ısı birçok lekeyi çıkartmaya yetmeyebilir.

Koyluk ve minder kılıfları: Bazı ürünlerde dışarıdan uygulayacağınız temizleyiciler işe yarayabilir. Diğer ürünlerde üretici tavsiyesi üzerine kuru temizleme yapılması gerekir. Birçok kumaş üretim sırasında yıkanmamış olacağından çekme yapabilir. Sık sık yıkarsanız destekleyiciler de deforme olabilir. Ürünleriniz pamuk, keten, sentetik kumaştan yapılmışsa makinede yıkayabilirsiniz. Fakat solmayacağı ve çekmeyeceği konusunda emin olmalısınız. Bunu, satın alırken mutlaka sorun. Ürünleri diğerlerinden ayrı, soğuk suda ve nazik programda çok amaçlı deterjanlarla yıkayabilirsiniz. Sererek kurutun ya da kurutucunuzun yavaş programını kullanın. Sonra mobilyanızın üzerine eskisi gibi örtmeye dikkat edin. Kılıfları mobilyaya daha iyi oturması için az nemliyken uygulayın. Bu herhangi bir daralma için önlem olacaktır.

Çarşaflar: Pamuk, pazen, sentetik, bambu ve modal(kayın ve yün) dokulu çarşafları bakterileri öldürmek için haftada bir kez sıcak suda çok amaçlı deterjanlarla yıkayabilirsiniz. Sererek kurutun. Keten, ipek, saten karışımlı pamuklu çarşafları da nazik programda, yumuşak deterjanla ve soğuk suda yıkayın. Özellikle alerji konusunda kaygılanıyorsanız, kuru temizlemeye vermeyin. Yavaş programda ya da sererek kurutun.

Duş perdeleri: Kumaş ve plastik duş perdelerini çok amaçlı deterjanla, nazik programda ve ılık suda yıkayabilirisiniz. Plastik perdeleri yıkarken, makinenize çorap gibi yumuşak eşyalar koyarak dönme esnasındaki zarar verici gücü azaltabilirsiniz. Böylece ürünlerinizin deforme olmasını önleyebilirsiniz. Plastik perdeleri sererek kurutun. Kumaşlar içinse koruma önerilerini mutlaka uygulayın.

Evim, Kasım 2010