En Fazla Meteoroloji Tıklanıyor

Doğal Yaşam
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, kurumlarına ait internet sitesinin günlük ziyaretçi sayısının 3 milyonun üzerinde olduğunu belirterek, ”Türkiye’de en fazla ziyaret ed...
EMOJİLE

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, kurumlarına ait internet sitesinin günlük ziyaretçi sayısının 3 milyonun üzerinde olduğunu belirterek, ”Türkiye’de en fazla ziyaret edilen internet sitesiyiz. İnternet adresimiz şu anda şampiyon” dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ülkeleri 2. Meteoroloji Genel Müdürleri Toplantısı, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde Antalya Lara’daki Kervansaray Otel’de başladı.

Toplantının açılışında konuşan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, atmosferdeki olayların sınırının bulunmadığını, bu nedenle meteoroloji alanında ülkelerin işbirliği yapmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, bulunduğu coğrafyada meteoroloji alanındaki işbirliklerini geliştirmek istediğini belirten Çağlar, meteorolojik faaliyetlerde yapılması gereken en önemli çalışmanın gözlem olduğuna dikkati çekti. Bu amaçla ülke genelinde 447 noktada yer, atmosfer, uydu ve radar gözlemi yaptıklarını kaydeden Mehmet Çağlar, ”2011 yılı sonuna kadar 240 adet daha gözlem istasyonu ilavesiyle bu rakam 687’ye çıkacaktır” diye konuştu.

Mehmet Çağlar, taşkın, fırtına, aşırı sıcak ve soğuk gibi meteorolojik karakterli olayların erken uyarısında görevli olduklarını dile getirerek,meteorolojik uyarının kamuoyuyla paylaşılmasının önemine işaret etti. Halka ulaşmada internetin artık önemli bir araç olduğuna değinen Çağlar, ”www.dmi.gov.tr” adresinden her türlü bilginin kamuoyuna ulaştırıldığını ifade etti.

Kamuoyuna ”bir tuş kadar yakın” olduklarını söyleyen Çağlar, ”Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne ait internet sitesi günlük 3 milyonun üzerinde insan tarafından ziyaret ediliyor. Türkiye’de en fazla ziyaret edilen internet sitesiyiz. İnternet adresimiz şu anda şampiyon” dedi.

Çağlar, Meteorolojinin Sesi Radyosu’nun 24 saat yayın yaptığını, ayrıca kurumun ulaştırma, tarım, enerji, turizm, havacılık, savunma, sağlık, çevre, orman, sigortacılık, spor, sanat, adalet gibi alanlara bilgi sağladığını anlattı.

Mehmet Çağlar, meteoroloji alanında uluslararası örgütlere üye olan Türkiye’nin Dünya Meteoroloji Örgütünün 6. Bölge Eğitim Merkezi olduğunu, her yıl 20 ülkeden 100’e yakın katılımcıya kurs verdiklerini söyledi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Karadeniz bölgesinin Taşkın Erken Uyarı Merkezi olduğunu da anımsatan Çağlar, bu merkez aracılığıyla ülkelere teknik destek verdiklerini dile getirdi.
Çağlar, radar sistemlerinin meteorolojik tahminlerde önemine işaret ederek, Türkiye’de şu ana kadar 6 radar sistemi kurduklarını, 2011 sonuna kadar 4 yeni radar sistemi daha kurmayı planladıklarını kaydetti.

EİT üyesi Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye ve Türkmenistan’dan meteoroloji işleri genel müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı yarın sona erecek.

Toplantıda EİT ülkelerinde meteoroloji alanında yapılabilecek işbirliği imkanları ile ortak projeler görüşülecek, İran’ın Meşhed şehrinde kurulacak EİT Bölgesel Risk Yönetim Merkezi tüzüğü de görüşülüp karara bağlanacak, EİT  ülkelerinin kuraklık ve erken uyarı konularında kapasite artırımına yönelik Dünya Meteoroloji Teşkilatı-EİT ortak projeleri için fizibilite çalışmaları yapılacak.