En Çok Nerede Sivrisinek Var?

Doğal Yaşam
Bulaşıcı hastalıkların yayılmasında önemli rolü olan sivrisineklerle daha etkin mücadele vermek için İstanbul’da ilginç bir yöntem geliştirildi. Sineklerin üreme noktalarını tespit eden Büyükşeh...
EMOJİLE

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasında önemli rolü olan sivrisineklerle daha etkin mücadele vermek için İstanbul’da ilginç bir yöntem geliştirildi.

Sineklerin üreme noktalarını tespit eden Büyükşehir Belediyesi‘ne bağlı Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri, şehrin ‘Sivrisinek Haritası’nı çıkardı. İstanbul’un 39 ilçesinde yaklaşık 52 bin sivrisinek larva üreme kaynağı tespit eden ekipler, tüm üreme kaynaklarını harita üzerinde işaretleyerek dijital ortamda kayıt altına aldı. İstanbul’un son 10 yılın en yağışlı iklimini yaşaması, sivrisineklerin üreme alanlarını da genişletti. Haritaya göre üreme merkezleri en fazla göl ve barajların olduğu bölgelerde bulunuyor. Ekipler, en yoğun mücadelesini Küçükçekmece ve Büyükçekmece gölleri çevresinde veriyor. İlçe sınırlarının geniş ve sulak araziye sahip olması nedeniyle larva üreme noktası en fazla 6.943 merkezle Arnavutköy’de bulunuyor. Bu ilçeyi 6.694 noktayla Pendik, 3.162 ile Kartal ve 2.063 ile Büyükçekmece izliyor. Küçükçekmece’de ise 1.423 sivrisinek larva üreme noktası tespit edilmiş. Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri, çalışmalarını İstanbul’da 174 ekiple sürdürüyor. Açık ve kapalı alanlarda başlayan ilaçlama çalışmaları 381 personel ve 179 araçla takip ediliyor. Uzman ekiplerin sürdürdüğü ilaçlama çalışmalarına biyolog, kimyager ve ziraat mühendisleri de eşlik ediyor.

İlaçlama ekipleri, sivrisinek, karasinek, hamamböceği ve kene gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olan haşerelerin yanı sıra fare, sıçan gibi kemirgenlere karşı da Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarına uygun mücadele yöntemlerini tercih ediyor. Bu kapsamda çevreye duyarlı, hedef dışı canlılara zararlı etkisi olmayan, biyolojik ilaçlar kullanıyor. İlaçlanan alanlar bilgisayar ortamında kayıt altına alınıp son durumları takip ediliyor.

İBB Çevre Koruma Müdürü Rıfat Keleş, 2010 yılında İstanbul’da ilaçlama çalışmaları için 21 milyon TL bütçe ayrıldığını kaydetti. Keleş, vatandaşların, ilaçlanmasını gerekli gördükleri yerleri Alo 153 hattı veya 0212 6350550 numaralı telefonlara iletebileceklerini söyledi.