Eğitim Arttıkça Korsan Azalıyor

Doğal Yaşam
Gazi Üniversitesi ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün yaptığı Korsan Üretimlere İlişkin Toplumsal Algı Araştırması, 16 ilin şehir merkezinde korsan satışların yoğunlukta görüldüğü ye...
EMOJİLE

Gazi Üniversitesi ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün yaptığı Korsan Üretimlere İlişkin Toplumsal Algı Araştırması, 16 ilin şehir merkezinde korsan satışların yoğunlukta görüldüğü yerel cazibe merkezleri esas alınarak, 15-49 yaş arası 2 bin 466 denekle yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Anket sorularına verilen cevaplar demografik özelliklerle karşılaştırıldığında, eğitim düzeyi arttıkça ürünün korsan olup olmadığına yönelik dikkatin arttığı belirlendi. Eğitim düzeyi yükseldikçe hem kitap alma, hem de tezgahı değil kitapçıları tercih etme oranı yükseliyor. Filmleri sinema salonuna giderek izleme oranı artıyor. İlkokul mezunlarının çoğu film izlemek için televizyonu; ortaokul mezunları çoğunlukla televizyonu, ikinci sırada film oynatıcılarını, en az sinemayı tercih ediyor.

Lise mezunları en çok televizyonu, orta düzeyde film oynatıcılarını, en az PC ve interneti kullanıyor. Üniversite mezunları en çok film oynatıcılarını, ikinci olarak sinemayı, üçüncü sırada televizyonu, en son PC ve interneti tercih ediyor. Lisansüstünde ise en çok televizyon, ikinci sırada PC ve internet, üçüncü sırada ise film oynatıcıları yer alıyor.

Eğitim düzeyi yükseldikçe müzik dinlemek için internet ve i-pot gibi araçları kullanma oranı ise artıyor. Bununla bağlantılı olarak müzik açısından korsana eğilim yükseliyor. Eğitim düzeyi arttıkça günlük internet kullanma süresi de uzuyor. Bütün eğitim düzeylerinde interneti kullanma amaçlarının ilki chat, oyun ve sosyal medya olarak görülüyor. Lisansüstü ve üniversite düzeyinde kitap, tez ve makale de indiriliyor. Müzik için kullananlarda ilk sırada lise ikinci sırada üniversite yer alıyor. Lisansüstü düzeyindekiler müzikten çok filmi tercih ediyor.

Korsan ürünlerin yaygınlaşmasında en büyük faktörün uygun fiyat olduğu görüşü tüm eğitim düzeylerinde ortak seyrediyor. İkinci sırada, etkili yaptırım yokluğu. Eğitim düzeyi yükseldikçe korsanı denetim eksikliğine bağlama oranı nispeten düşüyor, pazarın yarattığı bir ihtiyaç olduğu fikri artıyor. Orijinalle korsanı ayırt etmek için bandrole bakma eğilimi eğitim düzeyine paralel olarak artıyor.

Lisansüstü düzeyindekiler korsanla mücadelede ilk denetimi, ikinci sırada yasal düzenlemeleri ön plana çıkartıyor. İlk ve ortaokul en çok satanın, lise ve üniversite ise en çok alanın denetimine önem veriyor. Cezaların yetersiz olduğu fikri tüm düzeylerde ise ortak. Eğitim düzeyi yükseldikçe ek ceza talebi artıyor. Korsanla mücadelede Türkiye’nin geleceğini olumlu görme eğilimi eğitim düzeyi yükseldikçe artıyor. İlkokul düzeyindekiler başarı şansı görmezken lisansüstü üçte bir oranda başarılı olunacağı düşüncesini dile getiriyor.