Greenpeace Akdeniz koordinatörü Dr. Uygar Özesmi Açık Radyo’da yaptığı "Gezegen’in geleceği" adlı programda şunları söylüyor:
BM’nin düzenlediği Dünya Orman Kongresi’ne katılan Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), 2020’de sıfır ormansızlaştırma için tüm hükümetlere çağrıda bulundu. Ormanlar, iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli araçlardan biri. Çünkü gezegenin sağlığı, ormanların varlığına bağlı. Üstelik de ormansızlaştırma, küresel sera gazı salımının %20’sinden sorumlu. Örneğin Arjantin, eski ormanlarının %70’ni kaybetmiş durumda. Türkiye’de de Karadeniz’in en ormanlık yerlerine barajlar inşa etmek isteniyor. Oysa ki o ormanlar yalnızca doğal güzellik oldukları için değil, yaşlı ormanlar oldukları için önemliler. Yaşlı ormanlarda kesilecek ağaçların yerine, ülkenin başka yerine yeni fidanlar dikilmesinin buradaki ekosistem ve karbon tutum kaybını telafi edemeyeceğini bilmemiz gerek.
Bunların bilincinde olan GEO adlı sivil toplum hareketi, Google ile işbirliği yaparak dünya ormanlarını uyduyla takip edecek uluslararası bir proje geliştireceklerini açıkladı. Insan aktivitesinden kaynaklanan sera gazı salım sebepleri arasında beşinci sırada yer alan ormansızlaştırmayı kontrol altında tutabilmek için bu projenin bir yol haritası niteliğinde olması bekleniyor. Brezilya’dan Endonezya’ya kadar tüm ormanlık alanların uydu görüntülerinden yararlanılarak oluşturulacak raporun, Kopenhag iklim zirvesine kadar hazırlanarak tüm ülke temsilcilerine gönderilmesi planlanıyor.
İklim değişikliğinin etkileri sadece iklim değişikliğine yol açan ülkelerde değil, tüm dünyada hissediliyor. Sera gazı salımlarının son derece düşük olduğu bir ülke olan Etiyopya, Afrika’daki bitmek bilmeyen kuraklık nedeniyle artık kendini besleyemiyor ve uluslararası yardım talep etmek zorunda kalıyor. Etiyopya’nın %80’i tarım yaparak hayatını sürdürüyor. Ancak kuraklık nedeniyle, 85 milyonluk nüfüsun 6.2 milyonu aç kaldı. Etiyopya, kendi çözümlerini üretmeye çalıştı, ancak artık kendine yetemiyor, bu nedenle de uluslararası düzeyde 121 milyon dolar yardım talebinde bulundu. 1984’te Etiyopya’da yaşanan açlığı hepimiz hatırlıyoruz: hasta çocuklar, bir deri bir kemik kalmış insanlar… Oxfam’ın açıklamasına göre, önümüzdeki Haziran ayına kadar ciddi bir yardım gerçekleşmezse, 1984’teki görüntülerin yeniden yaşanması kaçınılmaz…