Doğayı Amanoslar’da Keşfedin

Doğal Yaşam
TÜBİTAK tarafından finanse edilen, gelecek nesilleri doğayı bilen ve seven nesiller olarak şekillendirme amacıyla Mustafa Kemal Üniversitesi‘nde yürütülen Amanoslar Doğa Okulu‘nun bu ...
EMOJİLE

TÜBİTAK tarafından finanse edilen, gelecek nesilleri doğayı bilen ve seven nesiller olarak şekillendirme amacıyla Mustafa Kemal Üniversitesi‘nde yürütülen Amanoslar Doğa Okulu‘nun bu yıl beşincisi düzenlenecek. Projede ekosistemi öğrenmek için gayret eden ve koruyan bir neslin yetişmesi için gerekli bilgiler, konusunda uzman 22 öğretim üyesince verilecek. Katılımcılar, Amanos Dağları‘ndaki endemik bitki ve böcek türleriyle ‘Hatay Dağ Ceylanı’, ‘Çizgili Sırtlan’, ‘Yeşil Deniz Kaplumbağası’ ve ‘Caretta Caretta’ gibi türleri kendi yaşam alanlarında gözlemleyecek.

Ayrıca Amik Gölü‘nün kurutulmasının bölgesel etkileri ve çözüm yolları yerinde gösterilerek, gelecek neslin ‘Ekolojik Okur- Yazar’ olarak yetişmesi için ne tür bilgilerin verilmesi gerektiği, program boyunca katılımcılara anlatılacak. Projenin içeriğini hazırlayan ve uygulama aşamasına kadar kontrol eden Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Dr. Yaşar Ergün, eğitimlerde doğayla ilgili pratik bilgiler verildiğini söylüyor. Önceki dört yılda 250 eğitimci mezun veren Amanoslar Doğa Okulu’na bu yıl 11-20 Temmuz ve 21-30 Temmuz’da 30’ar kişi olmak üzere toplam 60 katılımcı alınacak. TÜBİTAK’ta çalıştığı yıllarda Türkiye’deki doğa okulları projesini başlatan Prof. Sancar Ozaner, doğa eğitiminin en kısa tarifinin doğanın dilinin öğrenilmesi olduğunu açıklıyor; "Bu eğitimin sonucunda, eğitim süresi kısa dahi olsa katılanların dünya görüşlerinde köklü değişiklikler meydana geliyor.

Aynı süreli hiçbir eğitim kişinin evrene, yaşama ve olaylara bakış açısında ekoloji temelli bir doğa eğitiminde olduğu kadar köklü değişiklikler yapamaz. Gördüğümüz doğa bir sentez ürünüdür. Farklı disiplinlere ilişkin süreçler bir arada işlemiş, birbiriyle etkileşim içerisine girmiş ve sonuçta farklı ekosistemler, farklı peyzajlar oluşmuş. Her peyzaj, değişik bir sentezi yansıtır. Bu nedenle doğa eğitimi, çok disiplinli bir karakter taşır. Projede katılımcılarla birlikte doğainsan ilişkilerinin de tartışılacağı, sorgulayıcı ve doğa merkezli bir eğitim yöntemi uygulanacak.

Ders ve ders dışı etkinlikler paylaşımcı bir şekilde öğrenci-öğretmen hiyerarşisinden arındırılarak gerçekleştirilecek. Doğayı tanıma, doğayı okuyabilme, doğadaki farklılıkları keşfedebilme, kazandırılması gereken temel beceriler olacak ve ders işleme yöntemleri bu temel anlayışa uygun biçimde yapılacak." Mustafa Kemal Üniversitesi‘nce yürütülen projeye katılım ücretsiz. Ayrıca tüm masraflar TÜBİTAK tarafından karşılanıyor.

Bilgi ve başvuru formuna www.amanoslar.net adresinden ulaşılabilir.