Çoban Deyip Geçmeyin…

Doğal Yaşam
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Göncü Karakök, yetiştiricilerin aylık 4 bin TL ücretle bile çoban bulamadığını, bu nedenle üniversitelerin bünyesind...
EMOJİLE

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Göncü Karakök, yetiştiricilerin aylık 4 bin TL ücretle bile çoban bulamadığını, bu nedenle üniversitelerin bünyesinde çoban yetiştiren yüksek okullar açılması gerektiğini bildirdi.

Karakök, besiciliğin maliyetli bir iş kolu olduğuna dikkati çekerek, maliyetleri düşürmek için mera varlığı ile bu meralarda hayvanları otlatacak çobana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ”ancak, buna rağmen gerek mera varlığımız gerekse çoban sayısında yetersiz durumdayız” dedi.

Son yıllarda ön plana çıkan en önemli konuların başında gelen çoban sıkıntısının büyük boyutlara ulaştığını, besicilerin hayvanlarını ahırlara hapsedip yemle beslemek zorunda kaldığını anlatan Karakök, ”yetiştiriciler, aylık 4 bin TL ücretle bile çoban bulamamaktan yakınıyor” dedi.
Karakök, her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğunu, bunun başında da çobanların geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

”Aslında çoban deyip geçmemek lazım. İyi bir çoban, hayvan hastalıkları, özellikle de bu hastalıkların belirtileri konusunda bilgi sahibi olur. Hayvanların gebelik dönemini iyi takip eder. Beslendikleri gıdanın özelliklerinin ne olması gerektiği konusunda da bilgi sahibidir. Hayvandaki en küçük hastalık belirtisini fark eder. Yani çoban sadece hayvanları gezdirip, başlarında öylece duran kişiler olarak algılanmamalı. Bu ülkenin, mühendis ve mimarın yanı sıra çobanlara da ihtiyacı var. Bu nedenle diplomalı işsizler yetiştirmek yerine üniversiteler bünyesinde çoban yetiştiren yüksek okullar açılması gerekir.”