Bu Hayvanlar Evlere Şenlik!..

Doğal Yaşam
Hazırlayan: Gülay Gümüş Evcil hayvan merakı giderek artıyor. Son yıllarda artış gösteren pet shoplardan da (evcil hayvan dükkânı) bunu anlamak mümkün. Evcil hayvanlara artan ilgi ile beraber, ye...
EMOJİLE

Hazırlayan: Gülay Gümüş

Evcil hayvan merakı giderek artıyor. Son yıllarda artış gösteren pet shoplardan da (evcil hayvan dükkânı) bunu anlamak mümkün. Evcil hayvanlara artan ilgi ile beraber, yeni bir sektör de doğmuş oldu. Öyle ki bu hayvanlara ait kıyafetler, taşıma çantaları, parfümler ve onlarca farklı mama bulmak mümkün.  İşte evcil hayvan beslemenin püf noktalarından insan sağlığına etkisine kadar evcil hayvan beslemekle ilgili pek çok şey bu yazıda.

Evde hayvan beslemek sağlığa zararlı mı?

Dökülen tüyler, koku yapan akvaryumlar, yırtılan koltuklar derken, özellikle ev hanımları evde hayvan beslemeye pek yanaşmazlar. En büyük bahanelerinden biri de dökülen tüylerinin sağlığa zararlı olduğudur. Yapılan araştırmalar, hayvan tüyleri konusunda anneleri haklı çıkarsa da, hayvan beslemenin özellikle çocukların zihinsel ve kişilik gelişimine pek çok fayda sağladığını gösteriyor.

Örneğin, çocuğun hayvanla temas halindeyken canını yakmadan tutması, sarılması ve dengeli bir şekilde temas kurabilmesi, uzmanların ince motor diye tabir ettikleri yeteneklerinin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Evcil hayvan besleyen bir çocuğun ona her gün yem vermesi gerektiğini bilmesi sorumluluk duygusunu geliştiriyor. Hayvanın büyürken bedenindeki değişiklikleri gözlemlemesi ‘zihinsel gelişimine’ olumlu katkı sağlıyor. Onun bir takım ihtiyaçlarını karşılaması, ona sahip olma duygusu ‘özgüven ve sosyal beceri’ gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Empati kurma özelliği gelişiyor.

Ayrıca yapılan araştırmalar,  evlerinde hayvan beslenen çocukların bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu ve hastalık nedeniyle okula gitmeme oranlarının düşük çıktığını ortaya koyuyor.

Evcil hayvan beslemenin yukarıda saydığımız gibi pek çok faydası bulunsa da, uzmanlar, hayvanların çocuklarda yaratabileceği sağlık problemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğinin vurguluyor. Çünkü hayvanlarda bulunan bazı parazitler çocuklarda karın ağrısından göz tahribatına kadar çeşitli rahatsızlıkla neden olabiliyor.

EVCİL HAYVAN BAKIMININ PÜF NOKTALARI  

Kuş beslerken

• Ev temizliği yaparken kuşlarınızı hava akımında bırakmayın.
• Kuşlarınızı akşamları karanlık bir yere koyun. Sürekli ışık altında kalan kuşların dengesi bozulabilir. Kafesin yerini değiştirmeyin. Güneş gören bir yerde muhafaza edin.
• İyi yıkanmayan yeşillikler, başta parazit olmak üzere farklı hastalıklara yol açabilir.
• Kafese kum koyun. Kuşlar bu kum sayesinde yediği besinleri rahatça sindirebilir.
• Kuşlarda tırnak kesimi çok önemli. Eğer işin ehli değilseniz tırnak kanayabiliyor.
• Kanayan tırnak zamanla mikrop kapıyor ve kuşun ayakları bir müddet sonra çürüyor. Eğer kendi kullandığınız tırnak makasını kuş için kullanırsanız kuşunuza mantar hastalığı bulaşabiliyor. Aynı şekilde kuştaki bazı hastalıklar da size geçebiliyor.
• Gaga taşı belirli aralıklarla değiştirilmeli.
• Kafeslerin altına gazete sermeyin. Gazeteyi yiyen kuşunuz selülozdan zehirlenip ölebilir.
• Paslanmaz kafes kullanın.
• Suluk ve mama kabını sürekli temizleyin.
• Kabuklu kuruyemişler vermeyin. Çünkü tuz, kafes kuşlarının sağlığını bozabilir.