Bir Damladan Ne Çıkar Demeyin

Doğal Yaşam
Damla damlaya 70 milyon lira gidiyor. Tamir ettirilmeyen musluklardan damla halinde akan su milyonlarca liralık zarar demek… Tamir ettirilmeyen musluk ya da rezervuarlardan damla halinde akan su...
EMOJİLE

Damla damlaya 70 milyon lira gidiyor. Tamir ettirilmeyen musluklardan damla halinde akan su milyonlarca liralık zarar demek… Tamir ettirilmeyen musluk ya da rezervuarlardan damla halinde akan su milyonlarca TL’nin boşa akması anlamına geliyor. Sadece bir evde bozuk musluktan yılda 438 metreküp suyun boşa aktığını belirleyen uzmanlar, geçtiğimiz yıl Bursa’da kayıp suyun maliyetinin 70 milyon TL’yi aştığını açıkladı. Komşu ülkelere kıyasla su zengini Türkiye’de, suyun bir damlası bile hem tüketimin artmasına hem de faturaların kabarmasına sebep oluyor.

Vatandaşların çoğu zaman ‘bir damladan ne çıkar’ düşüncesiyle tamiri ertelenen musluklardan damlayan suların maliyeti milyonlarca lira ile ifade ediliyor.

Uzmanların tespitine göre, bozuk musluklar sadece bir evde yılda 438 metre küp suyun harcanması anlamına geliyor. Bunun da faturaya yansıması yıllık bin 350 TL’yi buluyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ)’nden edinilen bilgiye göre, sadece Bursa’da 2009’da üretilen 93 milyon 292 bin metre küp içme suyunun yüzde 23’ü (22,5 milyon metre küp) kayıp olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yıl bozuk musluklardan damla olarak akan 22,5 milyon metre küp suyun maliyetinin 70 milyon TL’yi aştığı bildirildi. BUSKİ yetkilileri, sızıntı halinde fazladan harcanan su miktarının da ciddi bir maliyet getirdiğini ifade etti.

Sızıntıda kaynağın çapının önemli olduğunu, çap büyüdükçe akan suyun ve faturanın arttığını belirten yetkililer, şu uyarılarda bulundu:

"Bozuk musluklardan akan sular sadece bir ev için 438 metre küp kayba sebep oluyor. Su tasarrufunu teşvik amacıyla 10 tonun üzerindeki harcamaların yüksek fiyattan tarifelendirildiği unutulmamalıdır. Musluklardan damla halinde akan suyun bir mesken abonesine yıllık bin 350 TL maliyeti oluyor. Su kayıplarını azaltmak, sağlıklı ölçüm ve faturalandırma işlemlerini sağlamak amacıyla 1997 yılından itibaren tek tip sayaç uygulamasına geçtik.

Bursa’da 1996 yılında yüzde 60’ın üzerinde olan su kayıp oranının yatırım uygulamaları ile 2006 yılında yüzde 25 seviyesine çekildi. 2008 ve 2009 yıllarında ise kayıp oranı azalma eğilimini sürdürdü. Musluk ve rezervuarlarda oluşan su kayıplarının da fatura olarak abonelere yansıdığı unutulmamalı, bozuk muslukların tamiri ihmal edilmemeli. Bozuk musluktan akan ve ‘Damlaya damlaya göl olur’ misali hem su israfına hem de maddi kayba sebep oluyor."