Bebekler İçin Katkısız Tarhana

Doğal Yaşam
Kemal Çeltik, İzmirli bir girişimci. 2000 yılından beri yöresel ve doğal gıdalar üretiyor. Ege’ye has tarhanası ve eriştesi ile tanınıyor. Zaman gazetesinden Gülizar Baki’nin haberine göre...
EMOJİLE

Kemal Çeltik, İzmirli bir girişimci. 2000 yılından beri yöresel ve doğal gıdalar üretiyor. Ege’ye has tarhanası ve eriştesi ile tanınıyor. Zaman gazetesinden Gülizar Baki’nin haberine göre, makine kullanmadan Egeli kadınların usulü ile üretim yapan Çeltik’in Tombul ve Azmanlı markalı tarhanalarının müdavimi çok.

Çeltik, geçtiğimiz yıldan beri hummalı bir çalışma içinde. Kızına doğal, lezzetli ve besleyici bir mama geliştirmekle uğraşıyordu. Çünkü piyasadaki bebek mamalarında yüksek oranda kurşun olduğu ve GDO’lu sebzeler kullanıldığına dair çıkan haberler, binlerce anne-baba gibi, Çeltik çiftinin de hazır mama kullanmaktan vazgeçmesine sebep olmuş. Çeltik, tanıdığı ve sık sık bir araya geldiği üniversite hocalarına danışmış. Gıda ve beslenme uzmanı hocaların hepsinin ortak söylemi, geleneksel bir lezzetimiz olan tarhananın sadece yetişkinler için değil çocuklar için de çok besleyici olduğu yönündeymiş. Özellikle tarhanada kullanılan kırmızıbiber C vitamini açısından çok zengin bir sebze. Vücut direncini artırdığı bilinen bir gerçek.

Yine tarhananın hammaddesi yoğurt da kalsiyum deposu. Çeltik de kızına mama yerine tarhana yedirmeye başlamış. Kızı için ürettiği tarhananın içine şirketinin gıda mühendisi Kadir Gönenli‘ye de danışarak havuç ve ısırgan otu tohumu katmış. Havucu lezzet ve besleyicilik açısından tercih etmiş. Bu karışımın, besleyici bir gıda olmanın yanında gaz problemini de çözdüğünü fark etmiş. Son 6 aydır eş-dost da bebekleri için tarhana ister olmuş. Kullanan herkes memnuniyetini dile getirince Çeltik, kızı için ürettiği tarhanayı "Tombul bebek tarhanası" olarak paketleyip yakın çevresinde satışa başlamış. Çeltik, bizzat kızı üzerinde olumlu sonuç aldığı için ürününe çok güveniyor. Çünkü şimdi 2 yaşında olan Beyza kendisi için üretilen tarhanayı severek yiyor.

TARHANAYI TAŞ DEĞİRMENDE ÖĞÜTÜYOR

Çeltik’in Gediz ve Tavşanlı’da tarhana üretim tesisleri var. Çeltik, "Özel ürettirdiğimiz ranzalara serdiğimiz beyaz bir örtü üzerine döküyoruz tarhana hamurunu. Burada hava sirkülasyonuyla kuruyorlar. Sonra da taş değirmenlerde öğütüyoruz." diyor. Tarhana için biberleri Ödemiş, Bozdağ ve Bursa Yeniçeri’den satın alıyor. Taze domatesi Gediz ve Tavşanlı’dan köylülerden temin ediyor. Soğanı ise köylülere bizzat kendisi ektiriyor. Yine yoğurdu da köylülerden alıyor. Tarhanaya lezzetini veren nane ise Tavşanlı’ya has bir tür su nanesi. Çeltik, tarhanalarında hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını vurguluyor.