Av yasakları başladı

Doğal Yaşam
Balık av sezonu 00.00’da denizlerde başlayan genel av yasağıyla sona erdi. İstanbul’da avlanan gırgır tekneleri, bu gece tuttukları son balıkları Kumkapı’daki Su Ürünleri Hali’...
EMOJİLE

Balık av sezonu 00.00’da denizlerde başlayan genel av yasağıyla sona erdi. İstanbul’da avlanan gırgır tekneleri, bu gece tuttukları son balıkları Kumkapı’daki Su Ürünleri Hali’ne getirdi. 

Tokerler balıkçı teknesi kaptanı Cüneyt Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu gece son kez balık avına çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Sezon sona erdi. Paydos dedik. Sezon ne iyi ne de kötü geçti. Balık bu yıl azdı. Ancak buna da şükür dedik. Sezonun sona ermesiyle yeni sezon için hazırlıklarımıza başladık. Tekne bakımlarımızı yapacağız. Ağlarımızı yeni sezona hazır hale getireceğiz. Tayfamız sezon arasında memleketlerine gidecek. İnşallah seneye daha iyi bir sezon yaşarız.”

Denizlerde av yasağı 1 Eylül’e kadar sürecek. Bu zaman içinde göç balıkları olarak bilinen “çinekop, hamsi, palamut” gibi balıkların Ege Deniz’inden Marmara ve boğazları geçerek Karadeniz’e çıktıkları ve burada yumurta bıraktıkları bildirildi.

Tekirdağ’da balıkçılır denizden mutlu döndü

Tekirdağ’da balıkçılar, trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapanlar için av yasağının başladığı bu gece, denizden mutlu döndü.

Balıkçı İdris Şeremet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu gece son kez balık avına çıktıklarını ifade ederek, sezonun bereketli geçtiğini söyledi.

Sezon boyunca genellikle istavrit avladıklarını belirten Şeremet, “Sezon iyiydi, balık boldu ama az tuttuk. Kıyı yasaklarından dolayı fazla balık tutamadık. Havalar soğuk olduktan sonra balık açığa çıktı o balıktan faydalandık, onu avladık. Bu sene en çok istavrit avladık. Zaten kıyı balıkçılığı yasak olduğu için çinekop tutamadık. Lüfer avı, Karadeniz’de oldu bir parça. Biz genellikle Marmara Denizi’nde avlandığımız için istavrit avladık, çok az palamut oldu. Arada da  çinekop oldu” dedi.

Av yasağı döneminde yeni sezon için hazırlık yapacaklarını anlatan Şeremet, “Burada 4,5 ay zamanımız oluyor. Ağlarımızı tamir edeceğiz. Geminin, makinelerin bakımı olacak. Ama bizim için en önemli olanı ağ, ağlarımızı hazırlamak. Ağlar yeni sezona yetiştirmek için tek tek elden geçecek. Her kopan gözü fabrika gibi yeniden işleme sokacağız” diye konuştu.

Şeremet, yunusların ağlara çok zarar verdiğini ve bu konuda çaresiz olduklarını ifade etti. Av sezonunun son avından mutlu döndüklerini dile getiren Şeremet, yaklaşık 100 kasa istavrit avladıklarını kaydetti.

Balıklar artık erken yavruluyor

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, trol ve gırgır ağlaryla avlanan balıkçılara genel av yasağının başlamasına ilişkin, suyun erken ısınması nedeniyle balıkların erken yumurtladığını belirterek, küçük tekneler için av sezonunun eylülden ağustosa alınması konusunda düzenleme yapılacağına inandığını söyledi.

Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün gece 00.00 itibarıyla büyük gırgır tekneleri için av yasağının başladığını kaydederek, yeni sezonun başlangıcına kadar teknelerin bakıma alınacağını anlattı.

Küçük tekne sahiplerinin mayısa kadar avlanmaya devam edebileceğine dikkati çeken Karakaş, “İstavrit, lüfer ve deniz salyangozu avcılığı serbest. Bu avcılığı ‘D’ ruhsatlı balıkçılarımız sürdürebilecek. ‘D ruhsatı’ demek, küçük çaplı balıkçılık faaliyetleri anlamına geliyor” ifadesini kullandı.