Ankara’ya Dev Akvaryum

Doğal Yaşam
Keçiören Belediyesi’nce yapılan ve yaklaşık 150 tür balık çeşidini içeren Türkiye’nin ikinci büyük akvaryumunun bulunduğu ”Deniz Dünyası”, pazar günü Çevre ve Orman Bakanı Veys...
EMOJİLE

Keçiören Belediyesi’nce yapılan ve yaklaşık 150 tür balık çeşidini içeren Türkiye’nin ikinci büyük akvaryumunun bulunduğu ”Deniz Dünyası”, pazar günü Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla açılacak.

İstanbul’daki Forum İstanbul’da bulunan Dev Akvaryum Turkuazoo’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük akvaryumuna sahip olan Deniz Dünyası’nda Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Hazar Denizi ile Türkiye’nin nehir ve göllerinden toplanan 5 binin üzerinde balık bulunuyor.

Ahtapot, aslan balığı, mersin balığı, soytarı balığı, arapaima gigas ve ciklet gibi balık türlerinin sergilendiği akvaryumu gezmeye gelenler, bazı balıklara dokunabilicek, hatta elleriyle besleyebilecekler. Kapalı alanı 2 bin 700 metrekare olmak üzere toplam 5 bin 500 metrekare alan üzerine kurulu tesiste, akvaryumun yanı sıra Amazon Ormanları’nı yansıtan bir alan, eğitim için seminer salonu, alışveriş alanı, kafeterya ve deniz feneri bulunuyor.

Akrilik camdan yapılan 12 adet tünel akvaryum ile 7 adet özel canlılar akvaryumu, 1 adet silindir akvaryum, dokunma akvaryumu ve dalgıç başlığı akvaryumu bulunan Deniz Dünyası’nda, 1 milyon litreden fazla su kullanılıyor.

Deniz Dünyası’na gelen ziyaretçileri karşılayan biyolog veya su ürünleri mühendisleri, öncelikle gelen gruba akvaryumdaki balıklara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda kısa bir eğitim veriyor. Eğitimin ardından tesisin birinci alanında deniz canlılarının bulunduğu 50’şer tonluk akvaryumlardaki balıkları görme şansı elde eden ziyaretçiler, daha sonra 16,5 metre uzunluğunda ve 3,5 metre yüksekliğindeki tünel akvaryumun içinden yürürken, başlarının üstlerinden geçen balıkları izleyebiliyor.

Tünelin çıkışındaki köpek balığı maketinin dişlerinin arasından tatlı su balıklarının bulunduğu bölüme geçen ziyaretçiler, buradaki dokunma akvaryumunda balıkları kendi elleriyle besleyebiliyor.

Deniz Dünyası’nı ziyaret edenler, dev akvaryumdaki balıkları görmenin yanı sıra Amazon Ormanları’nın havasını da soluyabiliyor. Yerleri suni çimlerle kaplı olan ve maket meyve ağaçlarının bulunduğu Amazon Ormanları’nın canlandırıldığı alanda ziyaretçiler, timsah ve kaplumbağaları tanıma imkanı buluyor. Bu kısımda başlarının üstünde tropikal kuşların uçacağı ziyaretçiler, 10’ar dakika arayla gece ve gündüzü yaşayacakları ses ve görüntü efektlerine de şahit olacak.

BALIKLARIN DOĞAL ORTAMLARI BOZULMUYOR

Yaklaşık 3 yılda 5 milyon 450 bin lira ihale bedeliyle yapılan ve Keçiören Belediyesince işletilen Deniz Dünyası’nda bulunan akvaryumlardaki sular, özel olarak hazırlanıyor.

Doğal ortamları denizler olan canlılarının sergilendiği akvaryumlardaki sulara, yurt dışından ithal edilen tuzları atılıyor. Balıkların doğal ortamlarının bozulmaması için 30 litre suya bu tuzlardan 1 kilogram katılıyor. Deniz Dünyası’ndaki tüm akvaryumlar ayrıca biyolojik filitrasyon özelliğine sahip. Balıkların sağlığı için bir çok şeyin düşünüldüğü Deniz Dünyası’nda 2 balık adam da belirli aralıklarla akvaryumların temizliğini yapıyor.

Çok amaçlı olarak tasarlanan tesiste özellikle çocuklar için hazırlanan 80 kişi kapasiteli 3 boyutlu belgesel gösterimi yapabilen seminer salonu, balık karantina ve adaptasyon tankları, tatlı su balıkları üretim akvaryumları ve deniz balıkları yetiştirme akvaryumlarının bulunduğu bölüm de dikkati çekiyor. Deniz Dünyası yetkilileri, bu bölümde yavru balıkları burada bir adaptasyon sürecinden geçirerek akvaryumlara alıyor.

Gruplar halinde gelen öğrencilere ücretsiz olan Deniz Dünyası gezisi, diğer ziyaretçiler için ise 1 lira… Keçiören Belediyesi, şu an için sadece ilçe sınırlarında olmak şartıyla tesisi görmek isteyen vatandaşlar için ücretsiz servis hizmeti de sunuyor.

Havanın kararmasıyla tesisin üzerinde bulunan Deniz Feneri’nin ışıklarını da görebilecek olan ziyaretçiler, 10.00-22.00 saatleri arasında gezebiliyor.