300 yıldır karın en lezzetli hali: Karsambaç

Doğal Yaşam
Mevsimlerin dili olsa ne demek isterlerdi acaba? İlkbahar, yaz, sonbahar, kış… Ya da her biri farklı bir karaktere bürünse? Muhtemelen ilkbahar gecesi; gündüzü ayrı keyifli, sıcak ve samimi, Yaz; Güve...
EMOJİLE

Mevsimlerin dili olsa ne demek isterlerdi acaba? İlkbahar, yaz, sonbahar, kış… Ya da her biri farklı bir karaktere bürünse? Muhtemelen ilkbahar gecesi; gündüzü ayrı keyifli, sıcak ve samimi, Yaz; Güven verirken aynı zamanda varlığını hissettiren, Sonbahar; bir anı diğerini tutmayan, Kışsa Sert, tek düze ve beklenmedik anlarda mutlu eden biri olurdu… Ne kadar enteresan değimli? Bir sene ve içerisinde bir birinden farklı 4 Mevsim. Ve bu mevsimlerle birlikte değişen yeme içme ürünleri. Nasıl ki her mevsimin kendine has güzelliği var ve elbette mevsimin beraberinde getirdiklerinin de öyle.. Örneğin Karsambaç… 300 yıl öncesine dayanan, dağların yamaçlarında ve vadilerde biriken el değmemiş kara, pekmez ve meyve özleri karıştırarak yapılan dondurma.

TOROSLARDAN GELEN LEZZET

Yeni Şafak gazetesinde yer alan haberde Karsambaç’ın yapımı şöyle anlatılıyor; kışın Toroslar da yağan karlar yerinde sıkıştırılarak blok haline getiriliyor ve yine Toroslardaki derin ve serin kuyularda saklanıyor. Yaz ayı geldiğinde bu bloklar satışa sunulacağı kadarıyla merkezlere indiriliyor. Erimemesi için aynı blok halinde torbaya ve keçeye sarılıyor. Servis esnasında, bu kar derince geniş bakır kap içine kazınıyor. Kazınan kar rendesi bu kap içersinde çok seri bir biçimde karıştırılıyor. Kâselere konup üzerine gül, portakal şurubu veya üzüm pekmezi konarak satılıyor… Hazırlanan kar, ağızda, şurupla enfes ve soğuk bir tat bırakıyor. Lezzetinin yanı sıra ayrıca halk arasında bağırsaklar ve sindirim sistemini temizlediği, vücudun direncini arttırdığı ve bundan dolayı da yılda en az bir defa yenmesi gerektiğine inanılıyor. Ancak 300 yıllık bir geçmişi olmasına ve doğal ürünler arasında yer almasına rağmen Karsambaç’ı hala günümüzde bilmeyenler var.

Nasıl fark edildi acaba? Yokluktan mı? Yoksa muhteşem beyaz örtünün insanlara tatma hissi vermesinden mi? Bilinmez… Ama ne sebeple olursa olsun fark edilen güzel bir lezzet. Bugün hala Karsambaç, güney illerine özgü geleneksel bir tatlı olarak süregelmekte… Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde saklama ve korunma şartları olgunlaştığı için yıl boyu tüketilmekte ve özellikle de yaz aylarının vazgeçilmezi durumunda. Saf ve doğal bir besin olması sebebiylede oldukça önemli bir tatlı. Ayrıca günümüz dünyası lezzetlerine baktığımızda yapılan birçok soğuk içeceğin ve dondur-manın da fikir anası Karsambaç.

YILDA EN AZ BİR DEFA YENMESİ GEREKİR

Geçtiğimiz günlerde ülke genelinde kar etkisini gösterdi. Tabiat beyaza büründüğünde aklıma ilk gelen yine o oldu: Karsambaç. Elbette dağ ya da vadi de toparlanan doyumsuz manzara eşliğinde yenilen, karın yerini tutmadı. Ancak imkânlar dâhilinde bun yılda karsambaçtan nasibimi aldım. Sizlerde hem doğallığın tadına varmak hem de geleneksel bir lezzetin farkında olmak için denemelisiniz.