İstanbul’un ağaçlarına ‘virüs’ girdi

Çevre
Asya ülkelerinde yaşayan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği İstanbul’un kâbusu oldu. Kereste ticareti aracılığıyla Çin’den geldiği sanılan böcek ...
EMOJİLE

Asya ülkelerinde yaşayan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği İstanbul’un kâbusu oldu. Kereste ticareti aracılığıyla Çin’den geldiği sanılan böcek nedeniyle İstanbul’da kırmızı alarm veren İBB ekipleri böceğin yerleştiği 1300 ağacı kesme kararı aldı. Böcek yerleştiği ağacı hızla kurutup öldürüyor.

Ağaçlara kışın larva olarak yerleşen böcek, ağustos sonuna kadar yumurta bırakıyor. Büyüyen yumurtalar larva şeklini alarak tekrar ağaçların gövdesine yerleşiyor. Böcek bu şekilde yüzlerce ağaca virüs gibi yayılıyor.

Böcek ilk olarak 2014 Haziran’ında Fatih ve Zeytinburnu’nda görülmüş, iki kilometrelik alan karantina altına alınmıştı. Böceğin verdiği zarar nedeniyle geçen yıl 150’nin üzerinde yetişkin ağaç kesilmişti.

HANGİ AĞAÇLARDA GÖRÜLÜYOR?

Böceğin zarar verdiği ağaç türleri arasında akçaağaç, atkestanesi, kızılağaç, kızılcık, fındık, dağ muşmulası, huş, alıç, kayın, elma, dut, çınar, kavak, kiraz, armut, söğüt ağacı, gül, karaağaç bulunuyor.