Ekosistemin bozulma nedenleri nelerdir?

Çevre
A-Doğal Kaynaklı  Bozulmalar Başta deprem,sel, kasırga,yanardağ, tayfun olmak üzere doğal afetler kuraklık olayları çevrenin ve ekosistemin bozulmasına sebep olur.Ülkemizin %90 ı deprem kuşağı üz...
EMOJİLE

A-Doğal Kaynaklı  Bozulmalar

Başta deprem,sel, kasırga,yanardağ, tayfun olmak üzere doğal afetler kuraklık olayları çevrenin ve ekosistemin bozulmasına sebep olur.Ülkemizin %90 ı deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır.Depremin neden olduğu zararları karşılayabilmek için çok fazla kaynak tüketilmektedir. Ayrıca küresel ısınma sonucu son zamanlarda meydana gelen sel ve kuraklık da ülkemizdeki ekosisteme bağlı bozulmayı hızlandırmaktadır.

B- İnsan Kaynaklı Bozulmalar

Ekosistemde insanın sebep olduğu bozulmalaar kuşkusuz doğal kanklıdan daha fazla ve hızlıdır. İnsanın yaşadığı doğal çevre,çeşitli sebeplerle bozulabilir.Doğal çevrenin bozulmasına çevre tahribatı denir.

Çevre tahribatına sebep olan pek çok olayın arkasında kuşkusuz  insan vardır. Dünya üzerinde insaların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki değişmeler bunun en enemli kanıtıdır.Bu nedenle çevre kirliliğinde en önemli etken insandır. İnsan kaynaklı bozulmaları ise şu şekilde özetleyebiliriz.

1- Nüfus Artışı

Nüfus artışı doğal çevreyi ciddi şekilde tehdit eden nedenlerden biridir.Atan nüfusla birlikte beslenme,barınma,sağlık vb. ihtiyaçlarının artması ve bu ihtiyaçların karşılanması için gösterilen çabalar çevre tahribatına yol açar.

2- Endüstrileşme

Endüstrinin gelişmesi insanların tabiat üzerindeki etkisini arttırmıştır. Örneğin,sanayileşme , termik ve nükleer santrallerin inşa edilmesi çevre tahribatını çoğaltan faktörlerdir.

Fabrikaların bacalarından çıkan gazlar (karbonmonoksit,karbondioksit, kükürt,azot,oksit,metan ve ozon gibi gazlar) Dünya’nın ısınmasına neden olur. Ayrıca gazlar atmosferde yoğunlaşarak Dünya’ya asit yağmurları olarak geri döner.Asit yağmurları doğal bitki örtüsüne,ormanlara ve diğer canlılara zarar vererek Dünya’nın doğal dengesini bozar.

3-  Ekonomik Nedenler

Ekonomik şartların iyi olmadığı ülkelerde artan işsizlik ve doğum oranına bağlı olarak çevre tahribatı da artar.Çünkü iyi olmayan ekonomik şartlarda insanlar yaşayabilmek için ihtiyaçlarını çevreyi bilinçsizce ve aşırı kullanarak kullanırlar.