Bayrampaşa’da kentsel dönüşüm ne durumda?

Çevre
BAYRAMPAŞA artık cezaeviyle değil, yepyeni ve modern görüntüsüyle anılmak isteniyor. Bayrampaşa’da oteller zincirinin oluşmaya başladığını belirten Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile ...
EMOJİLE

BAYRAMPAŞA artık cezaeviyle değil, yepyeni ve modern görüntüsüyle anılmak isteniyor. Bayrampaşa’da oteller zincirinin oluşmaya başladığını belirten Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile kentsel dönüşümü, ana vatanı Bayrampaşa olan enginarı, oteller zincirini, belediye çalışmalarını, hedeflerini, gençlik yapılanmaları başta olmak üzere pek çok konuyu konuştuk.

Bayrampaşa’da başlatılan kentsel dönüşüm ne durumda? Kentsel dönüşüme, neden sanayi bölgelerinde başladınız?

Bayrampaşa’da sanayi ve konut iç içe. Alışveriş merkezlerinin yanında bir de oteller zinciri oluşmaya başladı. Bu durum, önümüzdeki yıllarda Bayrampaşa’nın turizm merkezi haline geleceğini gösteriyor. Turizm merkezi olan yerlerde sanayinin artık şehrin dışına çıkması gerekir. Sanayi yavaş yavaş ilçemizin dışında bir yere doğru yol alıyor. Bayrampaşa artık merkezde ve birçok ulaşımın ortasında duruyor. Metro ve tramvayla diğer ilçelere rahatça ulaşabileceğiniz bir merkez olarak duruyor. Bayrampaşa’da kentsel dönüşümü sanayiden başlama nedenimiz çok büyük alanlara ihtiyacımızın olmasıdır. Ulaşım ve otopark sorunu tüm ilçelerin büyük problemidir.

Bayrampaşa’daki çarpık yapılaşmanın sebepleri nelerdi?

Bayrampaşa, 1912’de Balkanlar’dan çok göç aldı. Birçok etnik gruptan, farklı dinlere mensup vatandaşlarımız burada bir arada yaşıyor. Bayrampaşa böyle bir demografik bir yapıya sahip. 1990’ların başında gelen göçlerle birlikte modern bir yapılaşma oluşturulamadı. Hal böyle olunca da ortaya çarpık bir yapılaşma çıktı. Kentsel dönüşüm ile bu yapıların yerini daha modern yapılar alacak.

İstanbul’da nüfus yoğunluğunun fazla olduğu ilçelerin başında Bayrampaşa geliyor. Kentsel dönüşüm için önceliğiniz neler oldu?

Mevcut nüfusumuz üç yüz bine yaklaştı. On sekiz tane amatör spor kulübümüz var. Birçok derneğimiz var. Bunlara boş alan arıyoruz bulamıyoruz.  O nedenle kentsel dönüşüme biz sanayiden başladık. Konutları genişletmek ve alt yapıda iki üç katlı otoparklar yaparak dönüşüme önem verdiğimiz için bunu yaptık. Biz ilk önce sanayi bölgelerini düşündük. Çünkü bu bölgelerde muhatap bir kişidir. Ama konutlara baktığımızda yüzlerce kişiyle muhatap olacaktık. Bu bölgelerde yaptığımız konutlarla burayı vatandaşlarımıza açacağız. Altı bin metrekarelik alanda dikey yapılar inşa ediyoruz. Yeşil alan önceliğimiz.

CEZAEVİ BİZİM İÇİN BÜYÜK NİMET

Peki, Bayrampaşa Cezaevinin alanı ne olacak? Bayrampaşa Cezaevi, Bayrampaşa’dan daha çok konuşuldu.

Bayrampaşa Cezaevi’nin alanını aldık. Oraya iki bin beş yüz konut yapıyoruz. Afetten zarar görmüş insanları biz oraya yerleştireceğiz. Cezaevi bizim için büyük nimet. Toplamda burada yüz bin metre kare arazi var. Şu an biz orada bulunan hastaneyi genişletiyoruz. Oraya üç yüz yataklı bir devlet hastanesi yapıyoruz. Hastanenin yanında bir ilkokul bir de cami yaptırıyoruz. Yeşil bir alanı olan meydan yapıyoruz. Oraya otopark yaptırıyoruz. Bu proje önem arz ediyor. Bayrampaşa bir megakent olacak inşallah.

ENGİNAR’IN ANAVATANI

Bayrampaşa’nın ünü enginarla Türkiye’ye yayıldı? Enginar üretiminde son durum nedir?

Biz sembolik olarak iki yüz metrekare alanda enginar ekiyoruz. Hatta bir gün Üsküdar’da pazarı dolaşırken biri sürekli “Bayrampaşa, Bayrampaşa “ diye bağırıyordu. En sonunda yanına gittim. Baktım tezgah enginarla dolu. Dedim nedir bu? Niye Bayrampaşa diyorsun. Sonra adam dedi ki “Bunun vatanı Bayrampaşa” dedi. Biz o zaman öğrendik enginarın vatanının Bayrampaşa olduğunu.

Bu şundan geliyor. Eskiden burası Sağmalcılar idi. Ve burada enginar bahçeleri vardı. Ayrıca burada mandıra ve inek ahırları vardı. Zaten Sağmalcılar ismi de süt sağmaktan geliyor. Eskiden burada biz top oynardık. Burada yapılaşma yoktu. Nüfus geldikçe sanayileşme ortaya çıktı. Bugün Bayrampaşa haliyle, otelleriyle, otogarıyla anılan bir megacenter halini aldı. Biz de Bayrampaşa’nın alt yapısını üst yapısını düzelttik. Modern bir merkez yaptık.

VATANDAŞLARIMIZ AVRUPA GÖRMÜŞ

Göçmenlerin en çok yaşadığı yerlerden biri de Bayrampaşa. Siz buna nasıl bakıyorsunuz?

Bayrampaşa’da Avrupa görmüş insanlar var. Bunlar bir tarafı Bosna bir tarafı Arnavutluk,  Makedonya, Bulgaristan gibi bölgelerden gelen göçmen kardeşlerimiz. Bu nedenle ataerkil bir aile hakimdir. Onlar gelir gelmez bir ev alır. Onlarda adet budur. Bu nedenle kültürlü bir toplum vardır. Burada suç oranı azdır. Olan suç oranı da otogarın durumundan kaynaklanıyor. Çünkü oraya bir sürü hırsız girer çıkar.

HALKA HİZMET HAKKA HİZMETTİR

Halkın belediyeden beklentileri neler? Siz insanların taleplerini nasıl karşılıyorsunuz?

Biz öğrencilere başta burs veriyoruz. Sonra barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyoruz fakirlerin. Kömür de dağıtıyoruz. Her Ramazan ayında her evi tek tek dolaşıyoruz. O evin ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Zenginlerden topladığımız yardımları ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Halk bizden bu tür yardımları bekliyor. Sokakta kalmışlar, sıkıntılı olanlar, bazı göçmenler burada kalmışlar evlenmiş çoluk çocuğu var. Bize gelip yardım talep ediyor.  Tüm bunlara baktığımızda Bayrampaşa Belediyesi’nde sevgiyi ve tebessümü öne alan Allah’ın rızasını gözeten bir yönetim uyguluyoruz. Çünkü halka hizmet Hakk’a hizmet etmektir.

Bayrampaşa’da gençliğin durumu nasıl? Siz gençliğe yönelik neler yapıyorsunuz?

Biz gençlerimizi korumak zorundayız. Spora büyük önem veriyoruz. Spor akademisi kurduk. Her spor kompleksine bir yer veriyoruz. Çocukları kötü alışkanlıklardan koruyacağız. Ayrıca bilgi merkezlerimizde ve bilim merkezlerimizde çocuklarımızı hayata hazırlıyoruz. Geçen sene iki çocuğumuz Avrupa bilim ödülü aldı. Bu Bayrampaşa Belediyesi’nin bir başarısıdır. Her sene TÜBİTAK’tan da ödül alıyoruz. Bir de burada bir İmam Hatip Lisesi’nin de temelini attık. Yakında onu da eğitime açacağız. Bu imam hatip lisesinin adını da Aliya İzzet Begoviç olarak koyacağız.

Başka anlatmak istediğiniz bir şey var mı?

Bir projemiz daha var. Yirmi bin metre kare üzerinde afet koordinasyon merkezi, Pazar yeri, otopark, kurban satış ve kesim merkezi, üzerinde yeşil alan ve kafeteryalar olacak.

Milatgazetesi