Yaşanan olayın ardından Maslak Sheraton Otel’de basın toplantısı düzenleyen Orman, sert ifadeler kullanarak Aktif Tanıtım’a 7 milyon dolarlık bir ödeme yapma konusunda anlaştıklarını, bir günlük gecikme sonrası şirketin 10 bin lira değerinde masa ve sandalye için icraya geldiğini dile getirdi.
“Yapanlara da yaptıranlara da paraları haram ediyorum” diyen Orman, Aktif Tanıtım ile anlaşmanın kulübün eski başkanı Yıldırım Demirören döneminde imzalandığını vurgulayarak, “Bunları Beşiktaş’a musallat eden biz değiliz ancak çözmek bizim işimiz. Beşiktaş’ın haklarını kimseye yedirmem” dedi.
Siyah-beyazlı kulübün başkanı, o dönemde yöneticilik yapan Murat Ürünsak’ın anlaşmada imzasının olduğunun hatırlatılması üzerine, “Murat Ürünsak ile görüşmede bulunmadık. 2006’da Fulya gelirlerinin kullanılmasıyla alakalı tarihi mali genel kurul vardı. O kurulda Murat Ürünsak konuşacaktı, konuşmasını yapmadı ve istifa etti. O konu budur” ifadelerini kullandı.
Yıldırım Demirören ile de konuyu konuştuklarını kaydeden Orman, “Bilgisi içinde olmadığını, zamanında kimler yaptıysa sözleşmenin altında imzası olduğunu ifade etmişti. Bir anlaşma yapılmış, kötü anlaşma, haklı olarak feshedilmiş. Bize göre şirket ödemelerini yapmamış. Ancak hukuken takip edilmemiş, sonucunda Beşiktaş suçlu bulunmuştur. Parayı almışlar değiştirme şansımız yok” diye konuştu.
Aktif Tanıtım’ın İnönü Stadı’nda saha kenarındaki reklam panolarını kiraya verip kulübe kazanç sağlamasıyla alakalı edimlerini yerine getirmediğini anlatan Orman, şunları söyledi:
“Ödemeleri yapmamış ancak sözleşme öyle mantık içinde hazırlanmış ki sanki iptal ettiğinizde bir para ödenecek. Kulüp, şirketin yapmış olduğu anlaşmayı feshedince şirket de davalara başvurmuş. Ben de o dönemde kulübün kanaat önderlerinden biri olduğum için bana da geldiler. Evraklarla haklı olduklarını anlatmaya çalıştılar. Ben sulh yoluyla çözmelerini tavsiye ettim. Aktif Reklam’ın sahibi Cüneyt Yakup diye Beşiktaşlı olduğunu iddia eden bir arkadaş. Beşiktaş’ı mahkemeye vermiş. Beşiktaş Kulübü de bize göre davaları iyi takip edememiş. Arkadaşlar da davayı kazanmış.”
Yapılan işe göre alacak davasının 10-12 milyon dolar düzeyinde olmasını da eleştiren Orman, “Biz dava sonuçlanmadan bu arkadaşlarla bir araya geldik. Arkadaşlar iyi niyetli gibi gözüktüler. Bir akit imzaladık. Bu anlaşmaya göre onlara Beşiktaş Kulübü 7 milyon dolar ödeyecek ve sulh olacaktı. Beşiktaş, bu arkadaşlara 7 milyon doları ödemiştir. Bana göre kesinlikle hak etmedikleri para olmasına rağmen Beşiktaş Kulübü, davayı kaybettiği için çıkarmış parayı ödemiştir” diye konuştu.
“Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir haciz işlemi yapılmamıştır”
Orman, Aktif Tanıtım’ın haciz işlemleri öncesinde adeta bando mızıkayla basına bilgi verdiğini, dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde bir haciz işleminin olmadığını ve 300’ün üzerindeki haciz davasında böyle bir şeyle karşılaşmadıklarını ifade etti.
Şirket avukatlarının 2 gün sonra bir daha gelecekleri yönünde ifadeler kullandığına dikkati çeken Fikret Orman, “Avukatımı aramışlar ‘bilmem ne alacağız’ demişler. Ben ne tehditler gördüm, buna pabuç bırakmayız. Pazartesi günü saat 5’te değil de salı günü saat 09.30’da ödemenin bir tanesini aldıkları için anlaşma bozuldu. 5 milyon dolar talepte bulundular” dedi.
“Bir masa ve bir kasa şirketi”
Fikret Orman, Aktif Tanıtım’ın bir masa ve bir kasa şirketi olduğunu iddia ederek, şu anda bu şirketin hiçbir iş yapmadığını, çalışmayan böyle bir şirkete para ödedikleri takdirde geri tahsilatın mümkün olmadığını düşünerek konuyu yargıya taşımaya karar verdiklerini söyledi.
Davanın devam ettiğini anlatan Orman, şöyle konuştu:
“Bu bir para tahsilatı konusu değildir. Bu bir servet edinme, geçim kapısı davasıdır. Lüks araba alsınlar diye bunlara mı yedireceğiz. Ben bu parayı ödemeyeceğim. Ortada bir yargı var. Konunun özü Beşiktaş Kulübü’nü kamuoyu önünde baskı altına almaktır. Biz geldiğimizde Beşiktaş güllük gülistanlık değildi ki. Herkese borç vardı. Hiçbir işlem böyle olmazken, paraları ödemişken neden bu şirketle bu duruma geldik? Reklam tabelası işletmişler, hak mahrumiyeti oluşmuş. Bu ne kadar paraymış ki hak mahrumiyeti olmuş? İstenen para 5 milyon dolar. Haciz olarak almak istedikleri iskemle ve masaların toplamı 10 bin lira” diye konuştu.
Kendilerinin kolaya kaçmadığını ve geçmiş dönemin borcu diyip de işin içinden çıkmadıklarını kaydeden Fikret Orman, şöyle devam etti:
“Bizim yaratmış olduğumuz borç değil. Bu insanların hakkı ne olacak? Ben ve arkadaşlarım böyle ucuz işlere ödün vermeyeceğiz. Arkadaşlar ellerinden geleni artlarına koymamışlardır, koymasınlar. Hukuka ve adalete güveniyoruz. Yargıda da işin çözümleneceğine inanıyoruz. Biz bu parayı ödesek ve davayı kazansak, bu paranın tahsili mümkün değildir. Hiçbir varlığı olmayan şirkettir. Müşterisi, bir yerden alacağı olmayan bir şirkettir. Bunu ekmek kapısı haline getirmişler. İnönü Stadı’nın senelik geliri 10 milyon dolar değil. Götüreceğiz bir sezonda yapmış olduğumuz hasılatı birileri lüks arabalara binsin diye mi vereceğiz?”
“Bu bir şovdur”
Fikret Orman, yapılan haciz işleminin şeklinin şova dönük olduğunu ileri sürdü.
Beşiktaşlıların üzüldüğünü ancak anlaşmaları kendisinin yapmadığını belirten Orman, şöyle konuştu:
“Bunları Beşiktaş’a musallat eden biz değiliz ancak çözmek bizim işimiz. Beşiktaş’ın haklarını kimseye yedirmem. Hakları varsa onu bile öderdik ama hakkımızı da kimseye yedirmeyiz. İnanç nedeniyle bakacak olursanız tutulacak tarafı yoktur. Hiçbir hakkınız olmadan 7 milyon dolar almışsınız, yemişsiniz. Şimdi yeni kazanç kapısı olmuş. Adalete ve hukuka güveniyoruz. Konunun Beşiktaş lehine sonuçlanacağını biliyoruz. Davaları kazansak bile bize vermiş olduğu zararla bunun tahsilatını yine yapamayacağız.”
Eski yönetici Murat Ürünsak’ın konuyla ilgili davada Beşiktaş aleyhine ifade verdiğinin ve şirket yetkililerinin bir başka eski yönetici Murat Aksu ile akrabalık ilişkisi olduğunun hatırlatılması üzerine Orman, “Diyarbakır kökenliler. Murat Aksu ile akrabalık ilişkisi olduğu söylendi. Murat Bey yardımcı olmak için bizimle beraber olmuştur. Hiçbir sonuç alınamamıştır. Kirvelik ilişkisi olduğunu ifade etti. Tahsil edilmek istenen iskemle ve masa. Bunun arkasını herkes görsün. Şirketin avukatı Galatasaray kongre üyesi. Geçen sene Alp Yalman’ın listesinde yer alıyor. Her şeyden önemlisi ayıp denilen şey var” şeklinde görüş belirtti.
Yaşanan sorunla ilgili birilerini suçlu göstermek istemediğini anlatan Fikret Orman, bu anlaşmanın olduğu dönemin ve yöneticilerinin belli olduğunu, Beşiktaş’ın da dostundan ziyade iç düşmanın daha çok olduğunu vurguladı.
Orman, yaşanan haciz olayı sırasında hislerinin ne olduğu sorusunu, “Sakin kalmaya gayret ettim. Şu anda Beşiktaş’ı temsil ediyorum, Beşiktaş’ın başına gelmesinden çok üzüldüm. Kamuoyuyla paylaşılma şekli çok iğrenç. İlk defa oluyor” diyerek cevapladı.
Taraftarların kulüp binasına gelip tepki göstermesi konusunda ise Orman, “Beşiktaşlıyım diye sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. Gelenler Beşiktaş’a sahip çıkmak için geldilerse teşekkür ediyorum. Burası normal bir yer değildir Türkiye’nin en büyük camiasıdır” ifadelerini kullandı.
Sözleşme 2005’te imzalandı
Beşiktaş ile Aktif Tanıtım arasındaki İnönü Stadı’ndaki saha içi ve dışı reklam panolarının kiralanması sözleşmesi 3 Haziran 2005’te imzalandı.
Beş yıllık yapılan ve 26 Temmuz 2005’te yürürlüğe giren sözleşme gereği Aktif Tanıtım, 2010 yılına dek sürecek taksitlerle toplam 12 milyon 390 bin dolar ödemeyi taahhüt etti. Ancak siyah-beyazlı kulüp, 2006 yılında ödemeler yapılmadığı için sözleşmeyi tek taraflı feshetti. Aktif Tanıtım, fesih nedeniyle doğan zararları gerekçe göstererek Beşiktaş Kulübü’ne açtığı davayı kazandı ve siyah-beyazlı kulübün 6 milyon 95 bin 874 dolar tazminat ödemesine hükmedildi.