Dönemlik Kayak Hocaları…

Kış Sporları
Mevsimlik işçilerden sonra geçim derdiyle yollara düşenler kervanına kayak hocaları da katıldı. Palandöken, Erciyes, Sarıkamış‘ta iş bulamayanlar, üç aylığına, hareketli günler geçiren Uludağ ve...
EMOJİLE

Mevsimlik işçilerden sonra geçim derdiyle yollara düşenler kervanına kayak hocaları da katıldı. Palandöken, Erciyes, Sarıkamış‘ta iş bulamayanlar, üç aylığına, hareketli günler geçiren Uludağ ve Kartalkaya‘ya yerleşti.

Kışın gelmesiyle birlikte kayak merkezleri de hareketlendi. Uludağ, Palandöken, Sarıkamış, Kartalkaya gibi dünyaca ünlü kayak merkezleri yurtiçi ve dışından kayakseverlerin akınına uğradı. Bu alanlarda hizmet veren otellerde doluluk oranı yüzde yüzlere ulaştı. Kış turizmi, beraberinde kayak hocası göçünü de getirdi. Yurdun dört bir yanından gelen hocalar, Uludağ, Kartalkaya gibi merkezlerde kayak tutkunlarına eğitim vermeye başladı. Türkiye Kayak Öğretmenleri Derneği Başkanı Ahmet Kıbıl, derneğe üye hocaların yüzde 90’ının doğu illerinde yaşadığını, kış aylarında batıdaki kayak merkezlerine gelerek eğitim verdiğini söyledi. Bitlisli kayak hocası Nihat Yalçın, daha iyi şartlarda çalışmak için Uludağ‘a geldiğini belirtirken, Sarıkamışlı Yahya Usta ise Uludağ‘ı turizm potansiyeli daha yüksek olduğu için tercih ettiğini dile getirdi.

Derneklerine üye 200 kayak hocası bulunduğunu ifade eden Ahmet Kıbıl, Uludağ‘da 100, Palandöken’de 25, Kartalkaya’da 20, Erciyes‘te ise 15 öğretmenin görev yaptığı bilgisini verdi. Erzurum, Bitlis ve Sarıkamış‘ta bulunan hocaların kış aylarında Uludağ‘a geldiğini aktaran Kıbıl, "Doğu’da ekonomik kazanç az. Eğer buralarda kış turizmine öncelik verilirse mevsimlik de olsa yaşanan göç önlenir." diye konuştu. Kayak öğretmenleri olarak barınma sorunu yaşadıklarının altını çizen dernek başkanı, "Otellerde 5’er 10’ar kişilik gruplar halinde müşteri gibi kalıyoruz. Halbuki kayak merkezlerinde devlet kurumlarının konaklama merkezi var. Buralardan bizim de yararlanma imkanımız olsa işimizi daha rahat yapabiliriz." dedi.

Kayak eğitimi vermek için Bitlis‘ten Uludağ‘a gelen hocalardan biri de Nihat Yalçın. 30 yıldır bu sporla uğraşan Yalçın, 25 kez milli olmuş. Doğu‘da yeterince iş bulamamaktan yakınan kayak hocası, Uludağ‘ı tercih ediş sebebini şu sözlerle anlatıyor: "Doğudaki kayak merkezlerine sınırlı sayıda uçak seferi var. Bu da gelen kayaksever sayısını etkiliyor. Erzurum, Bitlis ve Sarıkamış‘a yeterli turist gelse biz de oralarda çalışırız." Sarıkamışlı Yahya Usta ise Uludağ’da turizm potansiyelinin daha yüksek olduğunu söylüyor: "Kendi memleketlerimizde bu imkanı bulsak göç etmeyiz. Burada masrafımız fazla, öğretmenler olarak otellerde müşteri gibi konaklıyoruz. Ben yıllık otele 10 bin TL ödüyorum. Burada 3 ayda kazandığımızı 9 ay yiyoruz."