İzci Terimleri

Spor
İzcilik gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, karakter ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet ve ...
EMOJİLE

İzcilik gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, karakter ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları ve izciliğin kendine has terimleri vardır. Bizde bu izcilik terimlerini sizler için derledik.

İzci Terimleri Nelerdir?

Oba

İzciliğin düzenli yürümesini sağlayan bir birimdir. İzci obası dünyadaki en küçük çocuk ya da gençlik kulübüdür. Oba aynı şeyleri yapmaktan hoşlandıkları için bir arada bulunan ve 6 – 8 kişiden oluşan bir guruptur. Obada bütün izciler aynı hedefler için çalışırlar.

Küme

07-11 yaş grubundaki çocukların oluşturduğu üniteye denir. En az iki öbeğin birleşmesinden oluşan yavrukurt ünitesidir.

Yavrukurt

7-11 yaş arasında kız ve erkek çocuklardan tescilli bir kümede, giriş şartlarını yerine getirmiş çocuğa denir.

Öbek

Yavrukurt kümesinin 6 – 8 yavru kurttan oluşan en küçük birliğidir.

Öbekbaşı

En küçük izci birliği olan öbeğin çocuklarca seçilen, arkadaşlarından biri olan başkanıdır. Yardımcısını kendi seçer.

Öbekbaşı Yardımcısı

Öbek başının öbekteki arkadaşlarından kendisine yardım etmek üzere seçtiği kişidir.

Kümebaşı

Kümede yavrukurtları çalıştıran yetki belgeli ve tescilli kişidir.

 

Küme başı Yardımcısı:

18 yaşından küçük olmayan, en az LTS kursunu bitirmiş, küme başı tarafından seçilen kişidir.

İzci

Tescilli bir oymakta giriş şartlarını yerine getirmiş teşkilat üyesine izci denir.

 

Oba

6-8 izcinin bir araya gelmesi ve bir hayvan ismi altında o1uşturdukları gruba “oba” denir.

Obabaşı

Obadaki çocukların kendi aralarından demokratik yöntemle seçtikleri “çocuk lidere” denir. Her obada olacak nitelikte en az bir kişi bulunmalıdır. Obabaşı, obanın kaptanı ve temsilcisidir, yardımcısını kendisi seçer.

 

Obabaşı Yardımcısı

Obabaşının seçtiği ve obabaşının olmadığı zamanlarda, obabaşının görevini üstlenen kişidir.

Oymak

11-15 yaş grubundaki kız ve erkek çocukların o1uşturduğu üniteye denir. 16-32 izciden oluşur. Bir oymak en az 2, en çok 4 obadan oluşur.

Oymak Başı

Kulüpte oymak çalıştıran yetki belgeli lider.

Oymakbaşı Yardımcısı

LTK kursu görmüş yardımcılardır.

Fular

İzciliğe girişin sembolü.

İzcilikte Fular Renkleri Ne Anlama Gelir?

  • Küme Başı: Sarı
  • Oymak Başı: Yeşil
  • Ocak Başı: Bordo
  • Grup Başı: Lacivert
  • İl Temsilcisi: Mavi
  • Federasyon: Kırmızı-Beyaz
  • 3-4 Tahtalı: Kırmızı-Beyaz

İzcilerin Fular Rengi: 2 Renk (Kulüp – Ünite Renkleri Dış Sarı İç Kırmızı vb.)

Hayk:
İzcilerin-obaların veya ünitenin bir gecesini arazide geçirmesidir.

Hafta Sonu Kampları:
Genellikle iki gündüz, bir geceyi kapsayacak şekilde yapılır. Amaç, kısa zaman diliminde, teorik bilgileri pratiğe dönüştürücü uygulamalara yer vererek izcileri kampçılığa hazırlamak, kampçılığı sevdirmektir.

Yöresel Kamp:
İzcilik İl Temsilciliği tarafından organize edilen ve ildeki tescilli ünitelerin katıldığı genellikle 7-10 gün süreli tesis veya çadırda yapılan kamp türüdür.

Bölgesel Kamp:
Birden fazla ilin izcilerinin katıldığı, tanışma, kaynaşma amaçlı kamp türüdür. Bölge direktörleri tarafından organize edilmekle birlikte İzcilik İl Temsilcilikleri ve Kulüp Başkanlıkları tarafından da organize edilebilir. Genellikle 7-10 gün sürelidir.

Ulusal Kamp:
İzcilik Federasyonu Başkanlığı tarafından organize edilir. Yıl içindeki faaliyetleri göz dolduran illere ve kulüplere kontenjan ayrılır. Deniz, göl, dağ tesislerinde veya çadırlı yapılır. Genellikle 7-10 gün sürelidir.
Hizmet Kampları: Bir tesisin, okulun vb. yerlerin onarımı, Tarım ürünlerinin ekimi, toplanması vb. işler amaçlanarak yapılır. İzcilik Federasyonu tarafından organize edilir. Kulüpler boya badana, ağaç dikme, elektrik, sıhhi tesisat, fındık, üzüm, tütün toplama konularında yetenekli ergin izcilerle katılırlar. Süresi ihtiyaca göre ayarlanır.

Temalı Kamplar:
Ön planda seçilen tema hakim olmasına rağmen izcilik kuralları esastır. Örneğin Çanakkale Milli Bilinç 90. Yıl kampında olduğu gibi; bu kamplara iştirak eden her Ünite çeşitli hazırlıklarla gelir.

Uluslar Arası Kamplar:
Dünya Bürosu, Bölgesel Bürolar, Dünya İzcilik Teşkilatına üye Ülkeler tarafından organize edilen kamplardır. Katılım davet usulü ve İzcilik Federasyonunun uygun görüşü ile olur.

Jamborie:
İzciliğin Olimpiyatları da denilen Dünya bürosunca açılan kampların genel adı “JAMBOREE” dir. Çok geniş nüfusu barındıran bu kamplar genellikle 20.000’ in üzerinde izcinin katılımı ile açılır. Dört yılda bir tekrarlanır. Genellikle Ülkelerin kendilerini ve izciliklerini tanıttığı kültürel ve sosyal aktivitelerin yoğun olarak yapıldığı kamplardır.

Teftiş:
Amaç izcilerin iç disiplinini geliştirmektir. Ancak dış disiplin gelişmeden, iç disiplinin oluşması çok zordur. Öyleyse izcilerde kamplardan sora da sürecek bir disiplin anlayışı geliştirmek gerekmektedir. İzci evinde de derli toplu, bunu kendi isteğiyle yapan medenî bir insan olmalıdır. İşte teftiş, bu alışkanlığın kazanılmasını sağlamak için kullanılan bir araçtır.

Bayrak töreni:
İzci ve liderlerin bayrağa ve vatana saygı ve bağlılıklarını, üniformalı özenli ve disiplinli olarak gösterdikleri bir törendir.

Tekmil:
İzci liderleri bayrak törenlerinden önce, haftalık ünite toplantılarından önce, kamp sabahları veya açık hava etkinlikleri öncesi ve sonrası ünitedeki obalardan tekmil alır. Tekmilin amacı izcilerin sayısını öğrenmek, eksiği, hastayı bilmek, izcilerin görüşlerini almak ve faaliyetle ilgili bilgiler vermektir.

Ant:
Yemin, izcinin lideri ile diyalogu sonucunda bütün izcilerin ve ailesinin önünde iyi bir izci olmak için söz vermesidir.

İZCİ YEMİNİ

Tanrıya, vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime,
İzcilik türesine uyacağıma,
Başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma,
Kendimi bedence sağlam,
Fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma,
Şerefim üzerine ant içerim.

İZCİ PAROLASI

  • Küçük İzci Parolası : “Küçük İzci Çok Çalışır.”
  • İzci Parolası: “İzci Daima Hazırdır.”
  • Ergin  (Yetişkin) İzci Parolası: “Ergin İzci Topluma Hizmet Eder.”

İZCİ TÜRESİ

  1. İzci sözünün eridir, şeref ve haysiyetini her şeyin üzerinde tutar.
  2. İzci başkalarına her zaman yardımcı ve yararlı olur.
  3. İzci herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir.
  4. İzci herkese karşı naziktir.
  5. İzci yurduna, milletine ve izci liderlerine sadıktır.
  6. İzci bitki ve hayvanları sever ve korur.
  7. İzci büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
  8. İzci cesurdur. Her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür.
  9. İzci tutumludur.
  10. İzci fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür. İzci sözünün eridir, şeref ve haysiyetini her şeyin üzerinde tutar.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107