Taraftar Grupları Sezona Hazır mı?

Futbol
Turkcell Süper Lig bu sezon çok zorlu geçecek. Çünkü başta Fenerbahçe ve Galatasaray olmak üzere büyük takımlar bomba transferlere imza attı. Andre Dos Santos, Elano, Christian Baroni, Keita gibi futb...
EMOJİLE

Turkcell Süper Lig bu sezon çok zorlu geçecek. Çünkü başta Fenerbahçe ve Galatasaray olmak üzere büyük takımlar bomba transferlere imza attı. Andre Dos Santos, Elano, Christian Baroni, Keita gibi futbolcular ligimizin yeni starları olacak. Peki takımlarımız yeni sezona hazırlanırken, taraftarların bir hazırlığı var mı? 

Takımların taraftarları en yaratıcı pankartı açmak için yarışacak. Stadyumlar tezahüratlarla inleyecek. Oyuncular sahada ter dökerken, onları yağmur, çamur demeden; sesleri kısılana kadar tezahürat edenler kimler? Ligimizdeki hemen her takımın kendine göre özel taraftar grupları bulunuyor. İşte ligimizi şenlendiren o taraftar grupları…

Grup Yorum’un şarkılarından, Nâzım Hikmet’in şiirlerinden ilham alıyorlar
Çarşı (Beşiktaş)

 
Çarşı grubu yaratıcı tezahüratlarıyla ünlü. Tezahüratları kimi zaman Fenerbahçe ve Galatasaray tarafından da taklit ediliyor. Kapalı tribünden vazgeçmeyen grubun liderleri Alen Markaryan. Pankartlarını hazırlarken Grup Yorum’un şarkılarından, Nâzım Hikmet’in şiirlerinden ilham alıyorlar.
Tribünlerde çember içinde bir a harfinin (anarşizmin sembolü) bulunduğu pankart açıyorlar. Maçlardan önce Beşiktaş’taki Kazan birahanesinde toplanıyorlar. Siyasi ve toplumsal olayları da pankartlarını yansıtıyorlar. “Çarşı savaşa karşı”, “Çarşı nükleer santrallere de karşı”, “Hepimiz zenciyiz” gibi.

Çığlık çığlığa bağırıyorlar
Ladies of Beşiktaş (Beşiktaş)

Ladies of Beşiktaş internette tanışan dört Beşiktaşlı kadın tarafından kurulmuş. Aralarında öğrenciler de var, evli ve çocuklular da. Maçları numaralı tribünden izliyorlar. Aynı formayı giyiyorlar. Top kaleye yaklaştığında çığlık çığlığa bağırıyorlar.

Görsel şovlara önem veriyorlar
ÜNİFEB (Fenerbahçe)


1998′de Boğaziçi Üniversitesi Fenerbahçeliler Birliği’nin (BUFEB) kurulmasıyla temelleri atılan oluşum farklı üniversitelerin katılmasıyla 2000′de ÜNİFEB adını aldı.
Tezahüratlar kadar görsel şovlara da önem veriyorlar. Maçlarda dev bayraklar açıyorlar. Kendilerini sadece bir tribün grubu olarak görmüyorlar. Sivil toplum örgütü olduklarını söylüyorlar. Toplumsal duyarlılık projeleri hazırlıyorlar. Çocuk Esirgeme Kurumları’nı ziyaret ediyor, köy okulları için kitap toplama kampanyaları düzenliyorlar.

Köprüdeki Galatasaray bayrağının iplerini onlar kesti
Genç Fenerbahçeliler (Fenerbahçe)

Amigoluğunu Sefa’nın yaptığı gruptakiler 15-30 yaş arasında. Şükrü Saracoğlu Stadı’nda Migros tribününde konuşlanıyorlar. Boğaziçi Köprüsü’ne asılan Galatasaray bayrağının iplerini onlar kesti. Ayrıca rakip seyirci alınmayan İnönü Stadı’ndaki derbiye Beşiktaşlı kılığında girdiler.

Genç Fenerbahçeliler ile aralarında husumet var
Esenler Grubu (Fenerbahçe)


Esenler, son dönemde öne çıkan taraftar gruplarından biri. Liderliklerini “Dede İsmail” lakaplı İsmail Dalkıran üstleniyor. Genç Fenerbahçeliler ile aralarında husumet var. Basında GFB ile yıldızı barışmayan Aziz Yıldırım’ın Esenler Grubu’nu desteklediği söyleniyor. Geçen yılkı AZ Alkmaar maçında, Şükrü Saracoğlu Stadı’nda iki grubun kavga ettiği yazılmıştı.

Tezahüratlarında şampiyonluk hasretini anlatıyorlar
Çılgınlar (Trabzonspor)


1970′li yıllarda ortaya çıkan Çılgınlar Grubu, Trabzonspor’un en eski taraftar gruplarından. O dönemde Avni Aker Stadı’nda kale arkası tribünü olmadığı için Maraton tribününde toplanmışlar. Şu anda kale arkası tribününde konuşlanmış durumdalar.
Çılgınlar’ın tribünde söyledikleri tezahüratlardan biri onların İstanbul’daki kulüplere olan düşmanlığını ve şampiyonluğa ne kadar hasret kaldıklarını anlatıyor: “Haydi gel benimle ol, yeniden şampiyon ol / Gülelim seninle o İstanbul’a / Hasret dolu yılları silelim birer birer / Gün olur geri döner güzel günler.”

Çoğu üniversite öğrencisi
Ultraslan (Galatasaray)

 
Galatasaray’ın taraftarlarını tek bir çatı altında toplama amacıyla kurulan Ultraslan, 14 Şubat 2001 “doğumlu”. Adını 1960′lı yıllarda İtalya’da ortaya çıkan fanatik taraftar grubu ultras’lardan aldı. Maç içinde yapılacak tezahüratları, açılacak afişleri belirleyen Ultraslanların büyük kısmı üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Ultraslanların Hell, Sultans, Ölümüne, Karşı, Uni gibi alt grupları var..