İran Milli Futbol takımı

Futbol
Kendi sahasındaki maçları 1970’de yapılan ve 100.000 kişilik olan Azadi Stadı’nda oynarlar. Tarihçe 1970 FIFA Dünya Kupası’na kadar herhangi bir kupada boy göstermeyen İran, ilk kez ...
EMOJİLE

Kendi sahasındaki maçları 1970’de yapılan ve 100.000 kişilik olan Azadi Stadı’nda oynarlar.

Tarihçe

1970 FIFA Dünya Kupası’na kadar herhangi bir kupada boy göstermeyen İran, ilk kez 1974 FIFA Dünya Kupası’na katılmak için elemelere katıldı ancak başarılı olamadı. 1978’de Arjantin’in düzenlediği kupaya katılmayı başaran İran, grupta Hollanda, İskoçya ve Peru ile eşleşti. İskoçya’dan 1 puan alan İran, Hollanda ve Peru’ya farklı kaybederek grubu sonuncu bitirerek elendi.

1979’da İran İslam Devrimi’nden sonra ülkede birçok alanda olduğu gibi futbol da önemini kaybetti ve bir kenara itildi. Asya Kupası’na katılım sürerken FIFA’nın Irak ile süren savaş yüzünden 1982 FIFA Dünya Kupası elemelerini tarafsız sahada oynatmak isteğini reddeden İran, elemelerden çekilme kararı aldı. 4 yıl sonra süren savaş ve ülkede artan yoksulluk nedeniyle mâli imkanlar bahane edilerek turnuvalara katılım gösterilmedi.

1990 ve 1994 Dünya Kupaları’na elemeleri geçemediği için gidemeyen İran, Fransa ’98 öncesi uzun bir yolun ardından katılmayı başardı. Asya eleme grubunda Suudi Arabistan’ın ardından ikinci olan Persler, diğer grubun ikincisi Japonya ile eleme maçlarına çıktı ancak üstünlük sağlayan Japonya oldu. Dönemin kuralları gereği, Okyanusya elemelerinin kazananı olan Avustralya ile bir eleme daha oynadı ve 1-1, 2-2 biten maçların ardından deplasman golü avantajı ile kupaya katılım hakkı kazandı. Gruplarda Almanya, Yugoslavya ve ABD ile eşleşen İran, ABD’yi Ali Daei ve Mehdi Mahdavikia’nın golleriyle 2-1 kazansa da, kupaya grup maçları sonunda veda etti.

İran

2002 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Suudi Arabistan’ın arkasında kalan İran, ilk play-off maçında Birleşik Arap Emirlikleri’ni eledikten sonra İrlanda ile son play-off maçına çıktı. Dublin’de 2-0 kaybeden İran rövanşı 1-0 kazansa da, bu sonuç kupaya katılması için yeterli olmadı.

2006’da Almanya’nın düzenlediği kupaya da katılan İran, D Grubu’nda Portekiz, Meksika ve Angola ile mücadele etti. Angola’dan aldığı 1 puanla grup sonuncusu sonuncu oldu ve elendi. 2010′da ise elemelerde ilk grubu lider bitiren İran, daha sonra oluşturulan grupta 4. sırayı alınca Güney Afrika’ya gidemedi.

Kadro

Kaleciler: Daniel Davari (Eintracht Braunschweig), Rahman Ahmadi (Sepahan Isfahan), Alireza Haqiqi (Sporting da Covilha), Sosha Makani (Foolad), Ali Reza Biranvand (Naft Tehran)

Defans: Hossein Mahini (Persepolis), Jalal Hosseini (Persepolis), Ehsan Hajsafi (Sepahan Isfahan), Amir Hossein Sadeqi (Esteghlal), Hashem Beykzadeh (Esteghlal), Khosrow Heidari (Esteghlal), Ahmad Alenemeh (Naft Tehran), Mohammad Reza Khanzadeh (Zob Ahan Isfahan), Pejman Montazeri (Umm Salal), Steven Beitashour (Vancouver Whitecaps)

Orta saha: Mehrdad Pouladi (Persepolis), Reza Haghighi (Persepolis), Andranik Teymourian (Esteghlal), Ghasem Hadadifar (Zob Ahan Isfahan), Bakhtiar Rahmani (Foolad), Javad Nekounam (Kuwait), Ashkan Dejagah (Fulham), Masoud Shojaei (UD Las Palmas)

Forvet: Mohammad Reza Khalatbari (Persepolis), Mehdi Sharifi (Sepahan Isfahan), Karim Ansarifard (Tractor Sazi), Reza Ghoochannejhad (Charlton Athletic), Alireza Jahanbakhsh (NEC), Sardar Azmoun (Rubin Kazan), Reza Norouzi (Naft Tehran)