Festival Başkanı Alirıza Rızadad, Tahran’daki Sinema Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısında, 32 yılın ardından bu yıl ilk defa yerli ve yabancı film bölümleri ayrı düzenlenen festival hakkında bilgi verdi.
Festivalin bu yıl “yarışma”, “yarışma dışı” ve “Francesco Rosi eserlerine bakış” olarak üç ana bölüme ayrıldığını bildiren Rızadad, yarışma bölümünün ise “Dünya Sineması” ve “Doğu Tasviri” olmak üzere ikiye ayrıldığını, iki bölümde 11 yabancı, 3 İran yapımı sinema filminin yarışacağını söyledi. Rızadad, yedi gün sürecek festivalde 300’e yakın film, belgesel ve kısa film gösterimi yapılacağını belirtti.
Başkent Tahran’daki Mellat Sineması, Azadi Sineması, Sanatçı Evi ve Sinema Müzesi’nde gerçekleştirilecek festivalin yarışma dışı bölümünde ise belgesel ve kısa film gösterimleri ile dünya sinemasından yeni filmler sanatseverlerle buluşacak.
Festivalin dünya sineması bölümünün jüri üyeleri arasında Türkiye’den yönetmen Semih Kaplanoğlu, Hong Kong’dan Ann Hui, Fransa’dan Pierre-Henry Deleau, Avustralya’dan Rolf de Heer, Rusya’dan Igor Lysenko, İran’dan ise yönetmen Rıza Mirkerimi ile oyuncu Niki Kerimi yer alıyor.
Festivalde ayrıca İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin Hazreti Muhammed’in hayatını konu alan “Muhammed (s.a.v)” filminin yabancı konuklara özel gösteriminin olacağı belirtildi.
-Türkiye ve Çin Sinemaları bölümü-
Festivalin yenilikleri arasında ülke sinemalarının tanıtımlarının yapılacağı bir bölüm bulunacağını ifade eden Rızadad, bu yıl Türkiye ve Çin sinemasının ele alınacağını anlattı.
Türkiye sinemasını seçmelerindeki ana faktörün, İran sinemasıyla arasındaki derin kültürel bağlar olduğunu dile getiren Rızadad, şunları belirtti:
“İlk olarak Türkiye ve Çin’i seçmemizin nedenleri var elbette. Türkiye ve Çin sineması son yirmi yılda hem ekonomik hem kültürel anlamda dikkate değer başarılar elde etti. Bu başarılar İranlı yönetmenler için önemli. Bunca yıl ortak film üretiminden bahsettik durduk. Bu yıl Türkiye ve Çin sinemalarıyla başladığımız bu bölümün ana hedeflerinden biri de tanışıklığı sağlamak ve ortak üretim hedefi doğrultusunda somut adımlar atmak.
Türkiye ile ortak yapımlara imza atmak için gerekli kapasitenin bulunduğunu inandıklarını söyleyen Rızadad, Türkiye sinemasına bakış bölümünde 5 ayrı panel düzenleneceğini bildirdi.
-İran sinema sektörü ülke dışına açılmak istiyor-
Bölge ülkeleriyle olan kültürel ortaklıkların müşterek yapımlar meydana getirmesi gerektiğini aktaran Rızadad, “Ortak yapımlara yöneliyoruz. Bunun için Rusya, Suriye, Kazakistan, Tacikistan, Gürcistan, Afganistan, Pakistan, Irak ve Mısır’ın sinema sektörünün önde gelenlerini davet ettik. Görüşmeler yaparak ortak üretimin önündeki bürokrasiyi ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Festival için İran sineması ve sektörü tanıtan ayrıntılı kitaplar hazırladıklarını ifade eden Rızadad, “Farkında olarak ya da olmadan etrafımızda aslında bugün anlam ifade etmeyen ihtimaller yüzünden ördüğümüz duvarları aşmanın zamanı. Bu duvarların ardında muhataplarımızı bulabiliriz. Ancak o zaman kültürel kimlik, ahlak, aile ve adalet konularını işleyen kendine özgü orijinal bir festivalimiz olur” değerlendirmesinde bulundu.
Rızadad, bu hedef doğrultusunda farklı ülkelerden davet edilen 18 yabancı yapımcıya İran’daki film platolarının tanıtılacağını belirtti.
Uluslararası Fecr Film Festivali 25 Nisan-5 Mayıs arasında Tahran’da gerçekleştirilecek. Festivalin yerli filmler bölümü 1-11 Şubat’ta düzenlenmişti.