Oscar’ı kim alacak?

Yabancı Sinema
Kerem Akça yazdı Bu sene de geleneği bozmayarak altı aydır mercek altına aldığımız Oscar Ödülleri, yarın gece 3’te 84. kez sahiplerini bulacak. 36. Toronto Film Festivali’nden itibaren bah...
EMOJİLE

Kerem Akça yazdı

Bu sene de geleneği bozmayarak altı aydır mercek altına aldığımız Oscar Ödülleri, yarın gece 3’te 84. kez sahiplerini bulacak. 36. Toronto Film Festivali’nden itibaren bahsettiğimiz ‘sürprizli yarış’ta Meryl Streep ve Christopher Plummer’ın kendi kategorilerindeki favorilikleri halen sürerken, ‘En İyi Film’ dalındaki belirsizlik de stratejik hareketlerle şekillenmiş durumda. Aralık vizyonu, Altın Küre Ödülleri ve Yapımcılar-Yönetmenler Birliği süreçlerinden zekice geçen Weinstein etiketli “Artist” ise son düzlükte öne çıkmış gözüküyor. “Hugo”nun Martin Scorsese ile ‘En İyi Yönetmen’ dalında sürpriz yapma şansı bulunurken, Fox Searchlight’ın yarıştaki tecrübesini düşünerek “Senden Bana Kalan” ile geceyi galibiyetle kapatmasına şaşırılmamalı. Ancak “Artist”in üç ana dalda favoriliği net gözükürken, ödül töreninde daha çok ‘En İyi Erkek Oyuncu’ kategorisindeki Dujardin, Clooney ile Pitt arasındaki çekişmeye odaklanmak gerek derim.

Eylül ayından beri Oscar sürecindeki gelişmeleri anbean ele almaya çalıştık. Süreç artık daraldı ve arada ‘bir günlük mesafe’ kaldı. Anlayacağınız yorumlarımız eşliğinde altı ayı tükettik ve nihayete erdik. 36. Toronto Film Festivali’nin “Artist” (“The Artist”), “Senden Bana Kalan” (“The Descendants”) ve “Kazanma Sanatı” (“Moneyball”) ile kontrolü altına aldığı yarışta “Hugo”nun onlara çelme takıp takamayacağı ise şimdilik konuşulanlar arasında. Zira 2005’ten bu yana geçen yedi yıllık dönemde sadece 2007’de festivalden çıkmayan bir film, ‘En İyi Film’ ödülüne uzanmıştı.

Scorsese etiketi “Artist”i yıkabilecek mi?
Toronto Film Festivali’nin bu yılki ‘Seyirci Ödülü’nün bir yabancı filme gitmesi ve oradaki esas atların belirsizliği bu tekelleşmeyi yıkabilecek mi peki? Aslında “Artist” ve “Senden Bana Kalan”ın sonradan Weinstein Company ve Fox Searclight’ın ana filmleri olarak yarışa girmeleri bu kuşkuyu şimdilik ortadan kaldırmış gözüküyor. Zira “Hugo”nun Aralık ayında daha önce bahsettiğimiz ‘Paramount’ ivmesi, bir şekilde ilk başta meyvelerini alsa da ‘En İyi Yönetmen’ dalındaki Martin Scorsese ‘tehdit’i dışında geri çekilmiş durumda şimdilik.

Bu stratejik hareket, “Artist”in ‘Komedi-Müzikalde En İyi Film’ Altın Küre’siyle biraz geri itilmesine yol açsa da ‘Yapımcılar Birliği’ ve ‘Yönetmenler Birliği’ ödülleriyle tekrardan “Hugo”nun önüne geçmesini sağladı. Scorsese’nin ‘En İyi Yönetmen’ dalında Michel Hazanavicius’u saf dışı bırakması halen beklense de en önemli iki dalın favorisi “Artist” elbette. Gecede Alexander Payne’in “Senden Bana Kalan”ı ise ‘En İyi Uyarlama Senaryo’ dalındaki ödülle onore edilecek gibi gözüküyor.

Ancak elbette 2012 yılı için ilk başta söylediğimiz ‘sürprizlerin yılı’ deyişimizi cebimizde tutmakta fayda var. Nihayetinde Weinstein-Fox Searchlight çekişmesinde “Aşık Shakespeare” (“Shakespeare in Love”, 1998), “Milyoner” (“Slumdog Millionaire”, 2008), “Zoraki Kral” (“The King’s Speech”, 2010) ve “Siyah Kuğu” (“Black Swan”, 2010) gibi parlatılan bağımsız filmlere yenileri de eklenmiş oldu. Spielberg’in safkan stüdyo işi “Savaş Atı” (“War Horse”) ile gerilerde kalması ise bu konuda belirgin bir gösterge.
Oyuncu kategorilerinde tek çekişme ‘En İyi Erkek Oyuncu’da
Bu genel yorumları bir kenara bırakıp diğer dallara geçtiğimizde ise oyuncu kategorilerinde sadece ‘En İyi Erkek Oyuncu’da bir çekişme görebiliyoruz. ‘En İyi Kadın Oyuncu’da Toronto Film Festivali’nden beri bahsettiğimiz Meryl Streep egemenliği, Weinstein lobisi olarak halen önde. O konuda Viola Davis’in yakın tehdidi ise çok etkili değil. ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da “Duyguların Rengi”ne (“The Help”) gitmesi garanti duran heykelcik konusunda Octavia Spencer’ın son dönemde aldığı ödüllerle Jessica Chastain’in önüne çıktığı ise açık.

‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ya geldiğimizde ise ödül sezonunda ‘eleştirmenler birliği’ ödülleri başta olmak üzere bütün ödüllerin hakimi Christopher Plummer, rakipsiz olarak aradan sıyrılıyor. Yarışta onu tehdit edebilecek tek isim Albert Brooks’un önceden saf dışı kalması bu kategoriyi sıkıcı hale getiriyor. ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında ise Toronto Film Festivali’nde Brad Pitt ile George Clooney arasında başladığını söylediğimiz yarışın son düzlükte Jean Dujardin tarafından yön değiştirdiği görülebiliyor. Son 1.5 aydaki bütün ödülleri alan “Artist”in George Valentin’i şimdilik önde. Ama bu dalda gerilerde kalan Brad Pitt değil de, George Clooney heykelciği kucaklarsa şaşırmamak lazım.

Bu konuyu da sonuçlandırdığımıza göre diğer kategorilere kısa bir bakış atabiliriz. ‘En İyi Uyarlama Senaryo’da, “Kazanma Sanatı”, “Duyguların Rengi” ve “Hugo” gibi Akademi’nin sevdiği filmlerle çetin bir yarışa giren “Senden Bana Kalan” favori gözüküyor. ‘En İyi Özgün Senaryo’da Woody Allen’ın “Paris’te Gece Yarısı” ile favoriliğini aylar öncesinde söylemiştik zaten. Ancak orada bazı eleştirmenler birliği ödüllerinde bu kategoriyi galip kapatan Asghar Farhadi’den de bir sürpriz beklenebilir.

Sanat yönetimi ve kostüm tasarımı konusunda çetin yarış
“Hayat Ağacı” (“The Tree of Life”) ile Amerikan Görüntü Yönetmenleri Birliği Ödülü’nü kucaklayan Emmanuel Lubezki, son düzlükte ‘En İyi Görüntü Yönetimi’ dalına iddialı giriyor. Ancak “Artist”in ve iki Oscar’lı Robert Richardson’ın “Hugo”daki çalışmasının burada heykelciğe uzanması şaşırtmamalı. Sanat yönetimi ve kostüm kategorilerinde de “Artist” ile “Hugo” yarışı çetin geçecekken ‘En İyi Müzik’ ve ‘En İyi Kurgu’ dallarında “Artist” kesin favori. “Hugo”nun Dante Ferretti’nin son 10 yılda aday olduğu bütün ödülleri almasına istinaden ‘En İyi Sanat Yönetimi’ konusunda bir adım öne çıktığını eklemek şart.

‘En İyi Ses’ ve ‘En İyi Ses Kurgusu’ dallarında son ‘Transformers’ filmi ile “Hugo” arasında ‘sanat mı, para mı?’ tartışması bir yarış çerçevesi belirleyecek gibi gözüküyor. Tabii bu kategorilerde ‘en özgün iş’i sunan “Ejderha Dövmeli Kız”ı da yabana atmayalım. ‘En İyi Görsel Efekt’ ve ‘En İyi Makyaj’ dallarında ise ivmelerin gösterdiği favoriler net: “Maymunlar Cehennemi: Başlangıç” (“Rise of the Apes”) ve “Demir Leydi” (“The Iron Lady”).

‘Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında “Bir Ayrılık” (“Jodaeiye Nader az Simin”) favori gözükürken, sürpriz gelirse Sony Pictures Classics’in diğer iki filmi “Footnote” (“Hearat Shulayim”) veya “In Darkness”tan gelebilir. ‘En İyi Animasyon’da ise “Rango”nun favoriliğini Fernando Trueba’nın özgün el çizimi animasyonu “Chico ile Rita” (“Chico & Rita”) cesaretiyle yıkabilir. Elbette tüm bu adaylar arasında benim hak ettiklerini düşündüklerim farklı, ancak süreç öyle belirlenmiyor elbette.

Kerem Akça’ya göre ödülleri alacaklar:
En İyi Film: Artist (The Artist)
En İyi Yönetmen: Michel Hazanavicius (Artist)
En İyi Erkek Oyuncu: Jean Dujardin (Artist)
En İyi Kadın Oyuncu: Meryl Streep (Demir Leydi / The Iron Lady)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christopher Plummer (Beginners)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Octavia Spencer (Duyguların Rengi / The Help)
En İyi Uyarlama Senaryo: Senden Bana Kalan (The Descendants)
En İyi Özgün Senaryo: Paris’te Gece Yarısı (Midnight in Paris)
En İyi Müzik: Artist
En İyi Görüntü Yönetimi: Hayat Ağacı (The Tree of Life)
En İyi Kurgu: Artist
En İyi Sanat Yönetimi: Hugo
En İyi Ses: Hugo
En İyi Ses Kurgusu: Hugo
En İyi Kostüm Tasarımı: Artist
En İyi Makyaj: Demir Leydi
En İyi Görsel Efekt: Maymunlar Cehennemi: Başlangıç (Rise of the Apes)
Yabancı Dilde En İyi Film: Bir Ayrılık (Jodaeiye Nader az Simin)
En İyi Animasyon: Rango
En İyi Şarkı: Man or Muppet (Muppets)
 
Kerem Akça’ya göre ödülleri hak edenler:
En İyi Film: Hayat Ağacı (The Tree of Life)
En İyi Yönetmen: Terrence Malick (Hayat Ağacı)
En İyi Erkek Oyuncu: Brad Pitt (Kazanma Sanatı)
En İyi Kadın Oyuncu: Michelle Williams (Marilyn ile Bir Hafta)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Kenneth Branagh (Marilyn ile Bir Hafta)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jessica Chastain (Duyguların Rengi)
En İyi Uyarlama Senaryo: Kazanma Sanatı (Moneyball)
En İyi Özgün Senaryo: Paris’te Gece Yarısı
En İyi Müzik: Hugo
En İyi Görüntü Yönetimi: Hayat Ağacı
En İyi Kurgu: Hugo
En İyi Sanat Yönetimi: Hugo
En İyi Ses: Ejderha Dövmeli Kız (The Girl with the Dragon Tattoo)
En İyi Ses Kurgusu: Ejderha Dövmeli Kız
En İyi Kostüm Tasarımı: Hugo
En İyi Makyaj: Demir Leydi (The Iron Lady)
En İyi Görsel Efekt: Maymunlar Cehennemi: Başlangıç (Rise of the Apes)
Yabancı Dilde En İyi Film: Monsieur Lazhar
En İyi Animasyon: Chico ile Rita (Chico & Rita)
En İyi Şarkı: Man or Muppet (Muppets)

Habertürk