Mafyayı Bu Filmlerle Öğrendik!..

Yabancı Sinema
Derleyen: Bengü Dağlı Mafya filmleri sinema severlerin en beğendiği film türlerinin başında gelir. Özellikle Godfather filmiyle sevdiğimiz ve tür olarak sıkı takipçisi olduğumuz bu filmler, içimi...
EMOJİLE

Derleyen: Bengü Dağlı

Mafya filmleri sinema severlerin en beğendiği film türlerinin başında gelir. Özellikle Godfather filmiyle sevdiğimiz ve tür olarak sıkı takipçisi olduğumuz bu filmler, içimizdeki gangster ruhunu da açığa çıkarır.

Suç filmlerinin içerisinde mafya filmleri kendine ait bir alt tür haline geldi ve bu alanda çok sayıda film yapıldı. Farklı jargonu, dillerden düşmeyen küfürleri, kendine has komedi unsurları ve komik karakterleriyle de sevilen türlerden olduğu kesin. Genelde Amerika’ya göç etmiş İtalyan ailelerin yaşamlarını ve yıllardır süregelen düzene ayak uydurup yeraltına inmelerini konu alır. İlk başlarda salt şiddet mevzubahis olurken daha sonraları işin içine hatun milleti, çanta dolusu para, zeki olay örgüleri eklenmiş, hatta yıllar sonra The Sopranos adlı dizi ile birlikte suç filmlerinden drama kadar geniş bir yelpazede değerlendirilebilecek seviyeye gelmiştir. Bugün sizler için sinema dünyasına damga vurmuş mafya filmlerini derledik…


İşte unutulmaz mafya filmleri:

1. The Godfather – (Baba)

Gösterime girdiği dönemden beri bir klasik haline gelen, sadece mafya filmleri değil bütün filmler arasında, uzmanların veya oylamayla yapılan araştırmaların, listelerin hep en üst sıralarında yer alan bir şaheser Baba filmi.

Mafya filmlerinin baş yapıtlarından biri olarak kabul edilen , Mario Puzo’nu romanından esinlenerek yayınlanan Godfather serisinin başlangıcı olan bu filmde Al Pacino ve Marlon Brando gibi dev isimler yer almaktadır. 1972 yapımı Ford Coppola‘nın yönetmenliğini yaptığı filmde New York’ta yaşayan, güçlü bir İtalyan ailesinin hikayesi anlatılıyor. The Godfather II‘de ilk film kadar başarılıdır öyleki bir serinin en iyi film sıralamasında ikinci filmi, ilk filmi geçtiği çok görünmemiştir. Ama Godfather 2 filmi buna çok güzel bir örnek…

Belki de bunun nedeni filmde eskiye bir dönüş yani babanın gençliğini filmde görmemiz. Ve genç babayı De Niro’nun oynaması… Filmde Al Pacino en görkemli oyunculuklarında birini daha sergilemiş. Konun işleyişi ilk filmden daha iyi bir hal almıştı.

Baba filminin iz bıraktıkları

Baba filminde, Don Vito Corleone duruşu, tavırları, konuşması, ilişkileri ile mafya filmlerinde ve mafya babaları arasında ayrı bir yere sahip olmuştur her zaman… Bir gün eroin üretimi ve dağıtımı yapan "Türk" lakaplı Solozzo, Don Corleone’den, ilişkilerini kullanarak kendisine yasal koruma sağlamasını ve yüklü miktarda nakit para vermesini ister, karşılığında elde edilecek kârdan pay teklif eder… Ancak Don Corleone teklifi reddeder. Gerekçesi, iyi ilişkileri olsa da, Don Corleone’nin uyuşturucu işi ile bağlantısı olduğunu öğrenen siyasetçilerin ilişkilerini gözden geçirme gereği duyacak olmalarıdır. Bunun üzerine arkasına Tataglia ailesini ve New York emniyet müdürü McClusky’i alan Solozzo, Don Corleone’yi vurdurtur. Ölümden son anda kurtulan Don Corleone’yi ve tüm aileyi kötü günler beklemektedir. Bu süreçte, fevri hareketleriyle bilinen, Don Corleone’nin en büyük oğlu Sonny ölecek, 2. Dünya Savaşı’ndan kahraman olarak dönen en küçük oğlu Michael ise, daha önce aile işleriyle hiç ilgilenmediği ve bunu istemediği halde olayların akışı onu hikâyenin merkezine doğru itecektir. Artık zaman hesaplaşma zamanıdır. Diğer ailelerin de karıştığı bir mafya savaşı başlar.

Bölüm II’de ise Genç Vito Corleone 1910’larda Sicilya’dan New York’a göç eder. Ailesinin geçimini sağlayabilmek için çeşitli işlerde çalışır ve yavaş yavaş yükselmeye başlar. Michael Corleone ise 1950’lilerde ailesinin işlerini düzenlemek için Las Vegas, Hollywood ve Küba arasında mekik dokumaktadır.

Film 11 dalda adaylık aldığı Oscar ödüllerinden de En İyi Film , En İyi Erkek Oyuncu (Marlon Brando) , En İyi Uyarlama Senaryo (Francis Ford Coppola, Mario Puzo) dalında Oscar ödüllerini kazanarak döndü. Bunların dışında 5 Altın Küre, 1 Grammy aldı ve birçok festivalden ödülle ayrıldı. Ayrıca Marlon Brando, kendisine verilen En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü‘nü ABD’nin, özellikle Hollywood’un Kızılderililere karşı uyguladığı ayrımcılığı gerekçe göstererek reddetti.

Film ayrıca sonralarda sinema tarihine adını altın harflerle yazdıracak olan Al Pacino‘nun da bir tanıtımıydı adeta ve o adam bir daha hiç unutulmadı.

2. Goodfellas – (Sıkı Dostlar)

Ünlü yönetmen Martin Scorsese imzalı 1990 yapımı Goodfellas uyuşturucu, mafya, arkadaşlık ve ihanetin birarada anlatıldığı en iyi mafya filmleri arasında …

Yaşayan efsane Martin Scorsese‘nin elinden çıkan ve günümüz sinemasının en başarılı mafya filmleri arasında gösterilen Goodfellas, 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiş ve harika performansı bitmek bilmeyen enerjisi ile Joe Pesci‘ye En iyi yardımcı erkek oyuncu Oscarını kazandırmıştı.

Filmi genel olarak Henry (Ray Liotta) ve onun karısı Karen’in (Lorraine Bracco)  ağızından dinliyoruz. Tutucu bir ailenin oğlu olan Henry’nin okulla arası pek iyi değildir ve en büyük arzusu caddenin hemen karşısında bulunan ve genelde mafya üyelerinin uğrak yeri olan otoparkta çalışmaktır. Ve Henry okul öncesi burada çalışmaya başlar, önceleri getir götür işlerine bakar. Gün geçtikçe okulu asmaya ve yeni ortamında daha fazla vakit geçimeye başlar. Sonrasında ise kendini yavaş yavaş mafyanın içinde bulur. Jimmy Conway (Robert De Niro) ve Tommy De Vito (Joe Pesci) ile iş yapmaya başlayacaktır. Bu üçlü büyük işler yapmaya başlar fakat daha sonrasında Henry hiçte girmek istemeyeceği uyuşturucu işinde bulur kendini ve işler yolunda gitmemeye başlar.

Oyuncular: Robert De Niro (James Conway), Ray Liotta (Henry Hill) , Joe Pesci (Tommy DeVito), Lorraine Bracco (Karen Hill), Paul Sorvino (Paul Cicero), Frank Sivero (Frankie Carbone)