Sefa Kaplan’ın haberi
Adı Rin Tin Tin, 26 filmde başrolü oynayan bu köpeğin şimdi bir de biyografisi var. Susan Orlean tarafından yazılan biyografi, New York Times Book Review’in de kapağındaydı.
RED KİT hayranları Rin Tin Tin ismine hiç de yabancı değildir. Sefil görünümlü bir köpek olarak Düldül ve Red Kit arasında bir köprü gibidir aslında. Ne var ki, New York Times Book Review’in kapaktan verdiği bir kitap haberi, gerçek Rin Tin Tin’in Oscar adayı bir film yıldızı olduğunu koydu ortaya. Susan Orlean tarafından yazılan ‘Rin Tin Tin / The Life and the Legend (Rin Tin Tin / Hayat ve Efsane) isimli 324 sayfalık kitap, bugüne kadar bir köpek hakkında yazılan ilk biyografi olduğu için ayrı bir önem taşıyor.
Ver elini Hollywood
Rin Tin Tin, Lee Duncan isimli bir hava subayının Hollywood’a ve dünyaya armağanı aslında. Birinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’da bulunan Lee Duncan, Fransa’da karşısına çıkan beş Alman kurt köpeği yavrusundan ikisini yanına alarak 1918’de ABD’ye doğru yola çıkar. Ne var ki, Nannette ismini verdiği yavru yolda ölür ve Duncan’ın elinde sadece Rin Tin Tin kalır. Duncan tarafından eğitilen Rin Tin Tin, 1922 yılında ilk gösterisine çıkacak ve büyük ilgi görecektir. İşin ilginç yanı, gösteriyi izleyenlerden birisi Rin Tin Tin’i kameraya da almıştır. Lee Duncan, bunun üzerine uyanacak ve hemen arkasından başrolünde köpeğin bulunduğu bir senaryo yazarak soluğu Hollywood’da alacaktır.
En güçlü Oscar adayı
Warner Brothers ilgilenir Duncan’ın senaryosu ve Rin Tin Tin’le. Böylece hem Hollywood hem de dünya en ünlü köpek yıldızıyla tanışır. Birbiri peşi sıra 26 filmde başrol oynar Rin Tin Tin, hatta 1929’da düzenlenen ilk Oscar ödüllerinde ‘en iyi erkek oyuncu’ dalında en güçlü adaylardan birisidir. Ancak Akademi jürisi, bir köpeğe ‘en iyi aktör’ ödülünü vermenin yaratacağı skandaldan çekindiğinden olsa gerek, ödülü Emil Jannings’e verir. Rin Tin Tin, 1932 yılında kendisi kadar ünlü oyuncu Jean Harlow’un kucağında öldüğünde 16 yaşındadır. Cesedi, doğum yeri olan Fransa’ya gönderilir ve büyük bir törenle ‘Köpekler Mezarlığı’na defnedilir. Ölümünden sonra pek çok köpeğe bu isim verilir, Red Kit’in (Lucky Luke) yaratıcısı Belçikalı karikatürist Maurice De Bevere de bunlardan sadece birisidir.
Hürriyet