Sinemanın starları ders verecek

Türk Sineması
CerModern’de ustaların katılımıyla açılacak ”Bir Film Yaratmak”, ”Düşten Kağıda”, ”Kameraya Oynamak” ve ”Sinema Okuryazarlığı” atölyeleri, beyaz p...
EMOJİLE

CerModern’de ustaların katılımıyla açılacak ”Bir Film Yaratmak”, ”Düşten Kağıda”, ”Kameraya Oynamak” ve ”Sinema Okuryazarlığı” atölyeleri, beyaz perdeye sevdalananlara sinemanın kapısını aralayacak. Sinemaya adım atmak, projelerini hayata geçirmek isteyenler, usta oyuncular, yönetmenler ve eleştirmenlerin tecrübelerinden faydalanabilecek.

CerModern ve Yapım-eki birlikte hayata geçirecekleri projeyle Türkiye’deki yeni sanat arayışlarına sinema ve görsel-işitsel sanatlar alanında kurumsal bir yapı kazandıracak.

CAVA (Sinema ve Audio-Vizüel Sanatlar) Enstitü Program Yönetmeni Tufan Taştan,  yaptığı açıklamada, CerModern’de açılacak CAVA atölyeleriyle ilk etapta, deneysel bir teknik kullanılarak fikirlerin sanatsal disiplinle buluşmasının hedeflendiğini söyledi.

Dört ayrı başlıkta ilerleyecek atölye programının, film yapımı, senaryo yazımı, sinema oyunculuğu ve film okuma/sinema eleştirmenliği çalışmalarını kapsayacağını bildiren Taştan, atölyeleri tamamlayan katılımcılara sertifika belgesi verileceğini belirtti.

Ankara’da bu tarz eğitim ve etkinlik imkanlarının İstanbul’a kıyasla çok az olduğunu vurgulayan Taştan, diğer bir amaçlarının da Ankara’daki kültürel ve sanatsal hayatı canlandırmak olduğunu dile getirdi.

‘Düşten kağıda, kağıttan kameraya, kameradan seyirciye’
Eğitimlerle düşten kağıda, kağıttan kameraya, kameradan seyirciye ve seyirciden tekrar sanatçıya kadar geçen süreçleri bir bütün olarak değerlendireceklerini ifade eden Taştan, ”Bu atölyeler, teorik ve uygulamalı çalışmalarıyla, katılımcılarına hem öğrenim hem de üretim süreçlerinde modern bir sinema ortamı sunacak” dedi.

Atölyelerde modern sanatlar alanında ileriye ve yeniye dönük çalışmaların paylaşılacağını ve dünya sinemasıyla da temas kurulacağını anlatan Taştan, kendisininde atölye yürütücülüğünü gerçekleştireceği ”Bir Film Yaratmak” adlı sinema atölyesi için şunları kaydetti:

”Sinemaya giriş ve film yapım anlamında temellenecek olan program, 12 hafta boyunca kendi içinde üç kurdan oluşacak. Katılımcılarına bir film yönetmek için gerekli olan teorik ve pratik bilgi birikimini sağlayacak. Program danışmanlarının da sunumlarıyla, sinemanın bilgisine, tekniğine ve anlamına dair süreçlerini ele alacak. Katılımcılarına sinemayı yenilikçi bir eğitim anlayışıyla tartıştırmasının yanı sıra film yapım süreçlerinin, tekniğin ve anlamın diyalektik bütünlüğü içinde kavranmasını sağlayacak, teorik olan bilgiyi pratiğe yansıtarak film yapma serüvenine yoğunlaşacak.”

‘Kontenjanlar sınırlı’

1. dönem atölyelerin 13 Ekim-30 Aralık tarihleri arasında eğitim vereceğini söyleyen Taştan, kontenjanların sınırlı olduğunu, başvuruların 8 Ekim’e kadar devam edeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

”Atölyelerin her biri birer ay olmak üzere 3 kurdan oluşacak. Her kurun ilk 3 haftası atölye yürütücülerinin dersleriyle ilerlerken, kurların son haftaları ise danışmanların sunumuyla tamamlanacak. Dönemsel bir programla ilerleyecek derslerin yanında, atölye sorumluları randevu sistemi aracılığıyla haftada bir gün proje geliştirme alanında katılımcılarına birebir çalışma alanı sunmak için etütler yapacak.”

Dünya sinemasından isimler de katılacak

CAVA’nın dünya sinemasından da birçok ismi ağırlayacağına dikkati çeken Taştan, şöyle konuştu:

”Her ay halka açık söyleşiler, film gösterimleri ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Modern bir öğrenim ve üretim alanı sunmayı hedefliyoruz. İlk dönemin tamamlanmasının ardından sonraki aşamayı tartışacak ve ikinci dönemi oluşturacağız. Ayrıca Türkiye’de eksikliği hissedilen, sinema müziği, görüntü yönetmenliği, sinema sanat/tasarım, yaratıcı yapımcılık gibi modüller oluşturmak ve çalışmalar yapmak enstitünün diğer hedefleri arasında yer alıyor.”

Ezel Akay’dan Ahmet Uğurlu’ya, Erdal Beşikçioğlu’ndan Meltem Cumbul’a

Atölyenin açılışının ”Sinemada Yeni Eğitim Metotları” dersiyle Ezel Akay tarafından gerçekleştirileceğini bildiren Taştan, sözlerini şöyle tamamladı:

”12 haftadan oluşan modüller 40 saatlik bir eğitim sunulacak. Benim yönetimimdeki Bir Film Yaratmak Sinema Atölyesi’nde atölye danışmanları Ezel Akay, Onur Ünlü, Yeşim Ustaoğlu; Evren Barış Yavuz yönetiminde yürütülecek Düşten Kağıda Senaryo Atölyesi’nde atölye danışmanları Barış Pirhasan, Ümit Ünal, Süreyya Karacabey, Yüksel Aksu; Ahmet Uğurlu’nun yönetiminde yürütülecek Kameraya Oynamak Oyunculuk Atölyesi’nde Erdal Beşikçioğlu, Meltem Cumbul, Mert Fırat; Ahmet Gürata yönetiminde yürütülecek Sinema Okuryazarlığı Eleştiri Atölyesi’nde Sine-Cine ve Altyazı dergilerinden Dilek Kaya, Nejat Ulusay, Ruken Öztürk, Ayça Çiftçi, Fırat Yücel, Övgü Gökçe, Senem Aytaç yer alacak. Aynı zamanda Ortadoğu’dan ve batı sinemasından tanınan isimler de çalışmalarımıza katılacak.”

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107