Merakla beklenen Beyaz Hüzün/Sarıkamış filminin galası yapıldı

Filmler
Yönetmenliğini Kenan Korkmaz’ın yaptığı, İsmail Bilgin’in aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan “Beyaz Hüzün/Sarıkamış” filminin galası yapıldı. “Beyaz Hüzün/Sarıkamı...
EMOJİLE

Yönetmenliğini Kenan Korkmaz’ın yaptığı, İsmail Bilgin’in aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan “Beyaz Hüzün/Sarıkamış” filminin galası yapıldı.

“Beyaz Hüzün/Sarıkamış” filminin galası Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.Galaya yönetmen ve oyuncuların yanı sıra oyuncu Turgay Tanülkü, yönetmen Mesut Uçakan ve Nazif Tunç, yazar Kahraman Tazeoğlu ile Erzincan’daki çekimlerde görev alan köylüler de katıldı. 

Filmi yazan ve yöneten aynı zamanda da oyuncusu olan Kenan Korkmaz, yazarımız Ali İzzet Kır’a yaptığı açıklamada, “Milli sinema bilincinin ve tarihimizin, günümüz insanına ve gelecek nesillere doğru aktarılmasının ancak milli bir şuur oluşturulmasıyla olacağını düşündüğümüzden  “Beyaz Hüzün – Sarıkamış” adlı dönem filmiyle sinema yolculuğuna başladık” diyerek açıklamada bulundu.

Filmin oyuncularından Murat Yatman da filmin kaybolan bir manganın hikayesini ele aldığına işaret ederek, “Filmde bütün karakterlerin tek tek hikayesine değiniliyor. Zor bir çekim süreci geçirdik ama çok da güzeldi. Bazen ‘Keşke şimdi orada olsak.’ diyorum. Oradaki insanlarla duygusal bir bağ kurdum diyebilirim. Benim için oyunculuk, performans ve gişenin ötesinde bir film oldu bu.” diye konuştu.

Yapımcı Abdurrahman Korkmaz ise Sarıkamış Harekatı’nın şimdiye kadar askeri yönden anlatılmadığına dikkati çekerek, filmin savaştan çok insan hikayelerine odaklandığını dile getirdi.

Korkmaz, çekimlerin 2 yıl sürdüğünü ve gerçek mekanlarda yapıldığını aktararak, “Karın erken kalkması ya da geç yağması gibi nedenler çekim süresini uzattı. Figüran olarak bine yakın oyuncu oynattık. Yöre halkından gerçek kişileri diyaloglu oyuncu olarak kullandık. Galaya da Erzincan ve Bayburt’tan çok sayıda davetlimiz geldi. Gelemeyenler de oldu tabii onların gönlünü almak için Erzincan’da da gala yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Senaryosunu ve yönetmenliğini Kenan Korkmaz’ın üstlendiği filmde, oyuncu kadrosunda Kenan Korkmaz ile Murat Yatman, Duygu Poyraz, Suat Ergin ve Yavuz Gürbüz yer alıyor.

Filmin Konusu

Abrek Çavuş, 1886 yılında, Büyük Çerkes sürgününde, annesi ile Anadolu topraklarına sığınmıştır. Babasını Karadeniz sularında kaybeden Abrek, annesini de Osmanlı topraklarında, bir köy camisinin köşesinde kaybeder. Abrek’in annesi, ölmeden önce, Abrek’e, artık Osmanlı topraklarında olduğunu ve korkmaması gerektiğini söylemiştir. Abrek, annesinin ölümünden sonra Osmanlı topraklarında, bir asker olarak yetişir. Cephelerde, Osmanlının cesur askeri olarak görev alan Abrek, Balkan harbinin ağır hezimetinin ardından, Sarıkamış harekatına katılır. Emrindeki manga ile birlikte, yürüyüş kolunda, 33. Tümenle birlikte, yol almaktadırlar. Bir çete saldırısında, tümenden ayrılan Abrek ve mangasının amacı, bilmediği topraklarda, tümeni bulmak ve Kafkasya’ya ulaşmaktır. Soğuk iklim şartlarında, Balkan harbinin de ağır psikolojisini taşıyan Abrek ve mangası, uzun, çetin bir yolculuğun içindedir. Manganın içindeki insan hikayelerinin ve dramlarının yanında, Topraklarını terk etmek zorunda kalan, Anadolu insanının hikayelerini de göreceğimiz, vatan denilen nimeti hangi şartlarda kazandığımızı gözyaşları ile idrak edeceğimiz hazin, hüzünlü bir hikaye.

FİLMİN FRAGMANINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Filmin yönetmeni Kenan Korkmaz kimdir ?

Kenan Korkmaz, 1981 yılında Erzincan’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzincan’da tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Radyo-Televizyon Bölümünden 2005 yılında mezun oldu. Ortaokulda başlayan tiyatro oyunculuğunu lise ve üniversite döneminde devam ettirdi. Kısa film ve ilk tiyatro denemelerinden sonra İstanbul’da çalışmalarına devam etti. Bir Adam Yaratmak başta olmak üzere özellikle felsefi oyunları sahneye taşımaya özen gösterdi.Kenan Korkmaz ilk filmini dönem filmi olarak çeken ender yönetmenlerdendir.

Halen genç tiyatro ve sinemacılara destek olmak maksadıyla kurduğu Beyaz Sanat Merkezinin Genel Sanat Yönetmenliğini yapmaktadır.

Kenan Korkmaz’ın Çalışmaları

Elma – Kısa Film

Bir Adam Yaratmak

Moliere’den Şaşkın Gelibolu-Çanakkale

Uzun Hikâye

Bir Akşamdı

Işığı Arayan Adam-Cemil Meriç

Emin

Büyük Oyun-İlk darbe

Kenan Korkmaz’ın Filmografisi

Elma – Kısa Film, 2003 Bin Yılın Hikayesi (Belgesel), 2017 Türkçenin Yüz Akı (Belgesel) , 2017