”Bir Destan Adam Mehmed Akif Ersoy” adlı biyografi kitabının yazarı Abdurrahman Şen, İstiklal şairi Ersoy’un hayatını filme aktarabilmek için sponsor arıyor. Filmin senaryosunun tamamlanması dört yıl sürdü.
2011′in ”Mehmet Akif Ersoy yılı” ilan edildiğini, filmin vefatının 75. yıl dönümü olan 27 Aralık’ta gösterime girmesini amaçladıklarını aktaran Şen, ”Ancak sponsor sorununu çözemediğimiz için filmi çekmeye başlayamadık” dedi.
Bu yılın başında ”Destan Adam” ismiyle bir şirket kurduklarını belirten Şen, ”Nisan ayında sponsor arayışına başladık. Ancak, Türkiye seçim atmosferine girmişti. Görüştüğümüz tüm kurum ve ticari şirketlerin yetkilileri, seçim öncesinde bir adım atmak istemedi. ‘Seçim bitsin, hükümet kurulsun, ramazan geçsin’ dediler.
Hepsi geçti. Şu anda sanki işe yeni başlıyormuş gibi sponsor arayışına girdik. Film için belirlediğimiz bütçe 7,5 milyon lira. Mehmet Akif’i seven, bu işten manevi zevk alacak, Akif’in tanınmasına, anlatılmasına katkı sağlamak isteyen herkesin katkısını bekliyoruz” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığının, film çeken şirketlere maddi destek verdiğini vurgulayan Şen, ”Bakanlığın desteği var ama bizim için öncelikli değil. Bakanlığın yardım komisyonu, 250-300 bin lira gibi bir destekte bulunuyor. Verilen rakam çok yüksek olmuyor. 7,5 milyon liranın içinde verilen rakamın bir anlamı yok. Bakanlık destek veriyor ama bizim açımızdan cazip değil” dedi.
”İNSANLARIMIZ AKİF’İ DAHA YAKINDAN TANIYACAK”
Mehmet Akif Ersoy’un çok farklı özelliklerinin bulunduğunu vurgulayan Şen, şunları söyledi:
”Şairin, çok düz anlatıldığına inanıyorum. ‘Akif çok dindardı’ denilip işin içinden çıkılıyor. Seveni de sevmeyeni de böyle bir kalıpla hareket ediyor. Oysa, Akif’in sporcu kişiliği, musikiye ilgisi, arkadaşlığa verdiği farklı manalar var.
Bu noktalara dikkat çekecek, Akif’in milli mücadeleye katılımından, daha sonra Mısır’a gidip gelip vefatına kadar olan dönemi anlatan bir çalışma olacak.
Akif’in çok az kişi mizahi yönünü, dostluklarındaki incelikleri, hoşgörüsünü biliyor. Örneğin, kızlarına piyano, resim dersi aldırmış.
İnsanların Mehmet Akif’in hayata bakışından, dini yorumlayışından çıkarması gereken dersler var. ‘Bir Destan Adam’ filmimizde, Mehmet Akif’i, tarihi gerçeklerden asla uzaklaşmadan daha geniş kitlelere anlatmayı, az bilinen yönleriyle tanıtmayı hedefliyoruz.”
Vatandaşların filme ilgi göstereceğini umduğunu anlatan Şen, ”Üzülerek söylüyorum, üniversite mezunlarımız bile, şairin ‘Safahat’ adlı bir eserinin olduğunu kulaktan dolma, yarım yamalak biliyor. İstiklal Marşı’nı, Çanakkale şiirini yazdığını, Mısır’a gittiğini biliyor.
Şairin Mısır’da öldüğünü bile tahmin eden çok insan var. Türkiye’de vefat ettiğini ve burada gömülü olduğunu bilmeyen lise mezunları var. Dolayısıyla film gösterime girdiği zaman, insanlarımızın yeni şeyler öğrenmeleri, bilgilerini tazelemeleri, birçok tartışmayı da beraberinde getirecek. İnsanlarımız Akif’i daha yakından tanıyacak” dedi.