Boğaziçi Film Festivali’nde Ahmet Uluçay günü

Türk Sineması
Uluslararası Boğaziçi Film Festivali sinemamızın yaş gününde sinemaseverlere ‘merhaba’ diyor. 14-30 Kasım tarihleri arasında Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği (TESİYAP) tarafından düzenle...
EMOJİLE

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali sinemamızın yaş gününde sinemaseverlere ‘merhaba’ diyor. 14-30 Kasım tarihleri arasında Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği (TESİYAP) tarafından düzenlenen festivalin bitiş tarihi de oldukça anlamlı; 30 Kasım 2009 Ahmet ULUÇAY ‘ın vefat tarihi. Bu iki önemli olaya öncelik vererek festival tarihini belirleyen festival ekibi, 100. yılını dolduran Türk Sinemasına yeni imkânlar ve yeni bakış açıları kazandırmayı hedefliyor. Festivalle ilgili merak ettiklerimizi Boğaziçi Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Kamil Koç festivali anlattı.

– İstanbul’da çok sayıda film festivali var. Boğaziçi Film Festivali’nin farkı nedir?

Boğaziçi Film Festivali bir şehir festivali olarak tasarlanmadı; Festival üretimi destekleyen, endüstrinin üretim bileşenlerinin yine üretimi ödüllendireceği bir fikir etrafında kurgulandı. Ahmet Uluçay Ödülü bu yüzden önemli. Hâkim paradigmanın dışında kalmadan farklı sesleri endüstrinin içine dahil etmek ve sinema- toplum ilişkisini gözeten bir yapıyı tesis etmek gerekiyor. Sinemanın, yapıldığı topraklarla barışık olması gerekir ki, bir ülke sineması, bir sanat çıksın.

– Jüri’yi nasıl oluşturdunuz?

Festivallerin kimliğini ve karakterini gösteren en önemli verilerden bir tanesi de o festivalin jüri üyeleridir. Ahmet Uluçay büyük ödülü jüri başkanımız Demet Akbağ, jüri üyelerimiz ise Osman Sınav, Ömer Vargı, Peggy Rajski ve Mohydeen İzzet Quandour. Kısa filmler yarışma jürimizde ise Yiğit Şardan, Yüksel Aksu, Hasan Özgen, Uğur İçbak, Ahmet Mümtaz Taylan, İsmail Güneş, İhsan Kabil, Burçak Evren, Ezel Akay, Ayhan Ergürsel, Murat Aslan, Murat Şenürkmez, Ferat Bilgin ve Kamil Koç yer alıyor.

Gelenekten Geleceğe sinema

– Festivalde nasıl bir seçki yer alacak? Yerli sinema eksenli mi yabancı sinema eksenli bir festival mi?

Festivalimizde Asya’nın Renkleri diye bir Asya seçkimiz var. Bu yıl seyircimize bilinmeyen sinemaları taşıyalım istedik. Gelenekten Geleceğe diye bir bölüm var. Bu seçkinin bu yılki konukları Ömer Lütfi Akad, Ömer Kavur, Yılmaz Erdoğan, Yüksel Aksu. Kısadan Uzuna adlı bir bölümümüz var. Bu bölümde Mehmet Bahadır Er ve Mahmut Fazıl Coşkun’un kısa ve uzun filmleri yer alıyor. Kısa film seçkisi bölümümüzde de gösterim seçkimizle birlikte dünya film okullarından en iyi kısalar ve festivallerden seçilmiş bir kısa film seçkisi bulunuyor. Bu seneki konuk ülkemiz Nijer. Programda Nijer’den gelen bir seçkimiz de yer alacak.

– Festival mekanları nereler, filmler haricinde nasıl bir program var?

Film gösterimlerimiz; Atlas, Sinemajestik sinemalarında, Tarık Zafer Tuna’ya

Kültür Merkezi ve Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivalde söyleşiler, atölyeler ve sempozyum ayağı da mevcut. Atölyeler ve Sempozyumlar İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Söyleşiler ise Tarık Zafer Tuna’ya Kültür Merkezi ve

Atlas Sineması’nda yapılacak.

Ahmet Uluçay

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik Beldesi’nde doğdu ve orada yaşadı. Kendi imkânlarıyla yaptığı kısa filmlerle çeşitli festivallere katıldı. Yaşam öyküsünü anlattığı ilk uzun metrajlı filmi Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak ile ülke çapında tanındı. Film Türkiye’de ve dünyada çok sayıda ödül aldı. Uluçay beynindeki tümör ve zatürre hastalığı nedeniyle İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde 30 Kasım 2009 tarihinde öldü.

Gülcan Tezcan
Star Gazete