Bilinmeyen Sinemalar Festivali

Türk Sineması
Ali Koca’nın haberi    Üstelik bu festival, ismiyle bile sinemaseverlerin keşif tutkusunu kışkırtıyor: Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali. ‘Bilinmeyen’den kasıt, gözden uz...
EMOJİLE

Ali Koca’nın haberi 
 

Üstelik bu festival, ismiyle bile sinemaseverlerin keşif tutkusunu kışkırtıyor: Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali. ‘Bilinmeyen’den kasıt, gözden uzak tutulan ve uluslararası dolaşımda kendine rahatça yer bulamayan filmler. Haliyle bu filmler de yine aynı durumdaki ülkelerin sinemasına ait. Birleşmiş Milletler’in 1971’de yaptığı o meşum tanımlamayla söylersek En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ).

11-17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak olan festival ile Butan, Senegal, Burkina Faso, Bangladeş’in de aralarında bulunduğu ülkelerin kültürel değerlerini yansıtan filmler sinemaseverlerle buluşacak. Burada hemen geçtiğimiz hafta İstanbul Film Festivali’ne onur konuğu olarak katılan Macar usta Béla Tarr’ın sözleri geliyor aklımıza. Filmleri ve tarzıyla pek çok sinemacıya ilham vermiş, sinema dünyasında kendine yer açmış bir usta olmasına rağmen Tarr, "Etrafımdaki çember giderek daralıyor." diyerek uluslararası pazarın farklı filmlere karşı nasıl daraldığını ifade etmişti. Ruanda, Laos, Çad ve Myanmar gibi adını neredeyse sadece Türk okulları, iç savaş ya da doğal afet haberlerinden hatırlayacağımız ülkelerden filmlerin katılacağı Bilinmeyen Filmler Festivali, belki de Tarr’ın bahsettiği pazarı kırmak için önemli bir adım olabilir.

35 filmin gösterileceği festival, Türkiye’nin ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanlığı’nın 9-13 Mayıs arasında İstanbul’da düzenleyeceği 4. Birleşmiş Milletler EAGÜ Konferansı kapsamında gerçekleştirilecek. Bir hafta sürecek festivalde filmler Beyoğlu Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Kadıköy Moda Sineması’nda ücretsiz olarak takip edilebilecek.

Ekonomik gelire göre…

Filmleri gösterilecek ülkelerin ortak özelliği kişi başı milli gelirlerinin 750 doların altında olması. Ekonomik azgelişmişlik kıstası gözetilerek sınıflandırılmış ve EAGÜ kategorisinde sayılan 48 ülkenin 33’ü Afrika, 14’ü Asya, biri de Amerika kıtasında (Haiti) bulunuyor. Festival, Toplumsal Hafıza, Güncelin İzinde, Belgesel Gözü, Panorama, Derin Bakış olmak üzere beş ana bölümden oluşuyor. Festivalde ülkelerin tarihi perspektifi içinde kültürel dokularını işleyecek yapımların yanı sıra güncel sorunlarını da dile getirecek filmler yer alacak.

Festivale katılan ülkeler

AFRİKA: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komor Adaları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Gambia, Gine, Gine-Bissau, Lesotho, Liberya, Malavi, Madagaskar, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Sierre Leone, Somali, Sudan, Togo, Uganda, Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti, Zambia ASYA: Afganistan, Bangaladeş, Yemen, Butan, Kamboçya, Kiribati, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, Myanmar, Nepal, Samoa, Solomon Adaları, Doğu Timor, Tuvalu, Vanuatu AMERİKA: Haiti.

Zaman
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107