Festival kapsamında, Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ filminin Türkiye prömiyeri yapılacak.
Adana Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 17 Eylül 2011 Cumartesi tarihinde başlayacak olan ve 9 gün sürecek etkinliklere Adana halkını davet etti.
Tamamı ücretsiz gerçekleşecek olan etkinliklerin, kentin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını belirten Aldırmaz, “Festivalimizde, Adana’nın Türk sinemasına koyduğu katkıyı destekleyecek bir program hazırladık. İnanıyorum ki 25 Eylül tarihine kadar tüm sanatseverlerin gözü kulağı Adana’da olacak” ifadeleri kullandı.
Nuri Bilge Ceylan’ın “Bir Zamanlar Anadolu’da” isimli filminin Türkiye prömiyerinin yapılacağı festival boyunca, uluslararası sinema kongresi, öğrenci atölyesi, söyleşiler ve sergiler sanatseverlerle buluşacak.
Film gösterimleri, sinema kongresi, öğrenci atölyesi, paneller, söyleşiler, sergiler gibi sinema etkinliklerinin yanı sıra Mazhar-Fuat-Özkan, Leman Sam, Funda Arar, Haluk Levent, Kubat, Ali Şan, Mustafa Keser gibi sanatçıları Altın Koza Film Festivali süresince Adanalılarla buluşacak.
Festivalin ilk akşamı “Yaşam Boyu Onur Ödülleri” bu yıl yönetmen Ali Özgentürk ile Nebahat Çehre ve Kadir İnanır’a verilecek.
220 yerli ve yabancı filmin gösterileceği festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 14 filmin yer alacak. Festival boyunca, uluslararası sinema kongresi, öğrenci atölyesi, söyleşiler ve sergiler sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca, ünlü sanatçılar ücretsiz halk konserleri verecek.
Festivalin yarışmalı bölümlerini oluşturan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda tüm kategorilerde toplam 936 bin lira para ödülü dağıtılacak.
Festival, Türkiye genelinde düzenlenen film festivalleri arasında tüm kategorilerde parasal ödülü olan ve toplamda en çok parasal ödül veren festival olma özelliğini taşıyor.
En İyi Film seçilen eserin 350 bin liralık ödülün sahibi olacağı yarışmada, F. Serkan Acar’ın “Aşk ve Devrim”, Ali Özgentürk’ün “Beni Sev”, Onur Ünlü’nün “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi”, Cemil Ağacıkoğlu’nun “Eylül”, Özcan Alper’in “Gelecek Uzun Sürer”, Erdoğan Kar’ın “Kadife”, Tolga Örnek’in “Kaybedenler Kulübü”, Caner Erzincan’ın “Mar”, İsa Yıldız ve Murat Onbul’un “Memleket Meselesi”, A. Haluk Ünal’ın “Saklı Hayatlar”, Ruhi Karadağ’ın “Simurg”, Burak Cem Arlıel’in “Türk Pasaportu”, Mustafa Nuri’nin “Vücut” ve Muzaffer Özdemir’in “Yurt” isimli filmleri yer alıyor.
Filmlerden, Aşk ve Devrim, Beni Sev, Celal Tan ve Ailesi’nin Aşırı Acıklı Hikayesi, Kadife, Mar, Simurg ve Yurt’un dünya, Eylül, Gelecek Uzun Sürer, Türk Pasaportu ve Vücut filmlerinin ise Türkiye prömiyerleri festival kapsamında yapılacak.
Ödüller, 24 Eylül Cumartesi günü Merkez Park Amfi Tiyatro’da yapılacak kapanış töreninde sahiplerini bulacak. Saat 20.00’de başlayacak töreni Özlem Gürse ile Murat Başoğlu sunacak.
YOLA ADANA’DAN ÇIKIYOR
Nuri Bilge Ceylan’ın “Bir Zamanlar Anadolu”da isimli filminin Türkiye prömiyerine de ev sahipliği yapacak olan festivalde, yönetmenin çektiği fotoğraflardan oluşan sergi de görülebilecek. Prömiyerin ardından festival kapsamında 3 seans daha gösterilecek olan film, 23 Eylül’de yurt genelinde gösterime girecek.
GÖSTERİM BÖLÜMÜ GÖZ DOLDURUYOR
Festival, gösterim bölümüyle de göz dolduruyor. Festival kapsamında “Dünya Sineması”, “Ben Asyalıyım Ben Afrikalıyım”, “FIPRESCI: Ebedi İsyancılar”, “Dünya Belgeselleri: Gerçeğin Çölü”, “Anısına: Yılmaz Güney”, “100 Yıllık Çınar: Rıfat Ilgaz” gibi başlıklar altında 238 film izleyiciyle buluşacak.
Dünya Sineması bölümünde gösterilecek Woody Allen’ın Midnight In The Paris (Pariste Gece Yarısı), Jan Schomburg’un Üstümüzde Gök Kubbe (Above Us Only Sky), Bujar Alimani’nin Af (Amnesty), Ari Bafalouka’nın Serbest Dalış (Apnea), Gariel Rojasvera’ın Karen Otobüste Ağlıyor (Karen Cries on The Bus), Zuzana Liova’nın Ev, The House ve Sameh Zoab’ın ilk uzun metrajlı filmi Cep Telefonu Olmayan Adam (The Man Without a Cell Phone) isimli filmlerin Türkiye prömiyerleri festival kapsamında gerçekleştirilecek.
“Ben Asyalıyım Afrikalıyım” bölümünde ise Mong-Hong Chung’ın Dördüncü Portre, Park Jungbum’ın Musan Günceleri, Li Ruijun’ın Koca Eşek, Sheron R. Dayoc’ın Deniz Yolcuları, Khalo Matabane’ın Şiddet, Sherif Arafa, Kamla Abu Zikry, Marwan Hamed, Mohamed Ali, Sherif Bendary, Khaled Marei, Mariam Abou Ouf, Ahmad Abdallah, Yousri Nasrallah, Ahmed Alaa’ın 18 Gün isimli filmleri yine ilk kez Altın Koza’da seyirciyle buluşacak.
Ayrıca, Gerçeğin Çölü başlıklı bölümde gösterilecek, Jairo Eduardo Carrillo ve Oscar Andrade’ın Minik Sesler, Mika Kaurismaki’ın Mama Afrika, Claus Wischmann, Martin Baer’ın Kinsasa Senfonisi isimli filmleri ile Yılmaz Güney’in Dünya Sinema Vakfı tarafından restore edilen Hudutların Kanunu isimli filminin de Türkiye prömiyerleri Adana’da gerçekleştirilecek.
ADANA SİNEMA MÜZESİ KAPILARINI FESTİVALDE AÇACAK
Sinema camiasının büyük bir heyecanla beklediği Adana Sinema Müzesi projesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl gerçekleştiriliyor.
Büyükşehir Belediyesi Adana Sinema Müzesi, Altın Koza Film Festivali devam ederken, 23 Eylül tarihinde kapılarını açacak. Sinema meraklılarını çok heyecanlandıracak ayrıntıların yer aldığı müzeyle ilgili detaylar, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.
AA