Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Alıcı, festivalin Yeni Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki kapanış gecesindeki konuşmasında, festivale katılanlara Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın sevgi ve selamlarını getirdiğini söyledi.
Malatya’da böyle güzel ve önemli bir sinema festivalinin olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Alıcı, ‘Malatyalılara bu konuda Antalya ve Adana’dan sonra inşallah marka olacak bir festivale destek olacakları için teşekkür ediyorum’ dedi.
Alıcı, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin uluslararası platformda yerini yükseltmekte olduğunu belirterek Türk sinemasının tanıtımına ve gelişimine de önemli katkılar sağladığını kaydetti.
Festival kapsamında dünya sinemasının önemli yapıtlarının yöre halkı ile buluşturulduğuna değinen Alıcı, ‘Böylece gençlerin ve bölge halkının sinema sanatına olan ilgisini artırması sağlanmaktadır. Uluslararası boyutu olan böyle bir festivalin kalkınmada öncelikli bölgelerden biri olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştiriliyor olması da bu bölgenin ekonomik ve sosyal alanda gelişimine ve canlılık kazanmasına da olumlu katkıları bulunmaktadır’ diye konuştu.
Sinema sektöründe son yıllarda yaşanan gelişme ve sektörün son durumuna dikkati çeken Alıcı, bu noktalardaki ilerlemelerin memnuniyet verici olduğunu belirtti.
‘Sinemamızın yakaladığı bu ivmeyi kaybetmemesi çok önemlidir’ diyen Alıcı, uzun süre sıkıntılar içinde bulunan sektörün yakaladığı başarıyı sürdürmesinin yolunun genç sinemacıların yetiştirilmesine bağlı olduğunu söyledi.
Festivallerde ulusal kısa metraj film yarışması ile nitelikli yapımların teşvik edilip ödüllendirilmesinin genç yeteneklere ulusal alanda isimlerini duyurma fırsatı tanıdığına işaret eden Alıcı, bu çalışmaların uzun vadede başarılı sonuçlar da getireceğini dile getirdi.
Türk sinemasının ve bununla birlikte kültüre olan ilginin artmasında film festivallerinin oldukça önemli bir rolü bulunduğunu aktaran Alıcı, şöyle konuştu:
‘Stratejik ve ayrıcalıklı bir sektör olan sinema ülkemizde son yıllarda hızlı bir değişim ve gelişim kaydetmektedir. Bakanlığımız yakalanan bu gelişimin iyi değerlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi amacı ile sinema sektörünü stratejik bir sektör olarak yeniden ele almaktadır. Bu noktada sürekli bir gelişim içinde olan Malatya Uluslararası Film Festivali’ne olan desteğimiz önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir.’
-Diğer konuşmacılar-
Malatya Valisi Vasip Şahin de festivalle Malatya’nın bir haftadır sanata doyduğunu, halkın çok sayıda film izleme fırsatı bulduğunu belirterek Malatya’nın ulusal film sektörünün geldiği noktayı da görmüş olduğunu aktardı.
Şahin, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin bir emeğin neticesi olduğunu ifade ederek festivalin sahibinin Malatya halkının bizzat kendisi olduğunu söyledi.
Malatya Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu da bölgesinde bir kültür, finans ve ticaret merkezi olma yolunda ilerleyen Malatya’nın festivalle kültürel vasfını çok daha geliştirdiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Festivalin açılış gecesine yetişemeyen ve ertesi gün Malatya’ya gelebilen Amerikalı yönetmen John Sayles’e ‘Onur Ödülü’ verildi.
Sayles’e ödülünü İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani verdi.
Ödül törenine Newyork’taki Sandy kasırgası nedeniyle katılamadığını anlatan Sayles, ‘Malatya’da çok iyi vakit geçirdik. Halka konukseverliği için çok teşekkür ederiz. Türkiye’yi tanımamız için çok iyi bir deneyim oldu. Buraya ilk gelişimiz. Gözlemledik ki Malatya büyümekte olan bir şehir. Umut ediyoruz ki, şehirle birlikte festival de büyüyecektir. Çok güzel anılarla ve 20 kilo kayısı ile döneceğiz’ ifadelerini kullandı.
İranlı yönetmen Tahmineh Milani ise Sayles’e ödülünü vermenin kendisi için onur olduğunu söyledi.
-Kristal kayısı ödülleri sahiplerini buldu-
Yerli ve yabancı bir çok oyuncunun da iştirak ettiği törende, uzun ve kısa metrajlı film yarışmalarında en iyi seçilen filmler Kristal Kayısı Ödülü’nün sahibi oldu.
Uluslararası uzun metraj dalında en iyi film ödülü yönetmenliğini Pablo Larrain’in yaptığı Şili yapımı ‘No’ filmine verildi. Amerikan yapımı ‘Düşler Diyarı’ filminin yönetmeni Benh Zeitlin en iyi yönetmen seçildi. En iyi kadın oyuncu Kanada yapımı ‘Savaş Cadısı’ filminin oyuncularından Rachel Mwanza oldu.
En iyi erkek oyuncu kategorisinde ise İsrail yapımı ‘Müfettişler’ filminin oyuncusu Roy Assaf Kristal Kayısı ödülüne layık görüldü.
En iyi senaryo Kanada yapımı ‘Lazhar Bey’ adlı film senoryosu ile Philippe Falardeau’ya verildi.
En iyi özgün müzik ödülünü de No filminin müziğini yapan Carlos Cabezas aldı.
Ulusal uzun metrajda en iyi film, ‘Tepenin Adı’, en iyi yönetmen ‘Lal Gece’ filminin yönetmeni Reis Çelik, en iyi kadın oyuncu ‘Zerre’ filmindeki performansı ile Jale Arıkan seçildi. En iyi erkek oyuncu ödülünü ‘Tepenin Ardı’ isimli filmde oynayan Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür, Berk Hakman, Furkan Berk Kiran, Mehmet Okur isimli oyuncular paylaştı.
Senaryosunu Emin Alper’in yazdığı ‘Tepenin Ardı’ filmi en iyi senaryo ödülünü de aldı. En iyi özgün müzik ise ‘Ateşin Düştüğü Yer’ isimli filme yaptığı müzikle Saki Çimen’e verildi.
Ulusal kısa metraj dalında da dalında en iyi seçilen filmler Kristal Kayısı ile ödüllendirildi.
AA