“Yangın Var” Çok Güldürecek

Filmler
Yangın Var gerçek bir hikâyeden esinleniyor. 2010 Mart ayında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Trabzon’un Çayırbağı Beldesi’ne bir itfaiye aracı hediye eder. Basında çıkan haberlere...
EMOJİLE

Yangın Var gerçek bir hikâyeden esinleniyor. 2010 Mart ayında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Trabzon’un Çayırbağı Beldesi’ne bir itfaiye aracı hediye eder. Basında çıkan haberlere göre itfaiye aracı defalarca aranmış, yolda rahatsız edilmiştir. Gerçekte Trabzon’da yanlış çıkan bir şüphe üzerine bir kere durdurulmuş, onun dışında çevreden destek görmüştür. Çayırbağı aldığı itfaiyeden, Diyarbakır da hediyesinden dolayı mutludur.

SIRADIŞI SENARYO

Filmin senaryosu Murat Batgi ve Koray Çalışkan tarafından bir yılda yazıldı. Yazarlar Diyarbakır ve Trabzon’da uzun süre araştırma yaptılar. Senaryo ikisi ABD ve İngiltere’de, diğer ikisi Türkiye’de yaşayan dört senaryo doktoru tarafından raporlandı. İtfaiyenin yaptığı yolculuğu üç kere yapan ekip, araştırma aşamasında toplam 7.000 kilometre yol katetti. Bölgeye ilk gidişlerinde havaalanında kapı numaraları ve biletleri karıştı. Trabzon’a diye çıktıkları yolculukta kendilerini Diyarbakır’da buldular.

Senaryodaki tüm diyaloglar Trabzon’un Çayırbağı beldesi ve Diyarbakır’daki gerçek kişilerle yeniden yazıldı. Oyuncular için aksan koçları ile çalışıldı. Film için Nesrin Cavadzade Kürtçe, Serif Sezer Gürcüce, Osman Sonant ise Trabzonlu bir Karadenizli’nin şivesini çalıştı. Şive ve deyişlerin aslına uygun olması için azami dikkat gösterildi.

BÜYÜK PRODÜKSİYON

Türkiye’nin bir itfaiye kamyonunda geçen ilk yol filmi olacak Yangın Var için iki adet büyük itfaiye kamyonu kullanılacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin film için tahsis ettiği kamyonlardan biri dış çekimler için hazırlandı. Diğeri İstanbul’dan getirildi. Tamamen soyularak, özel bir tırın çektiği taşıyıcıya yüklendi. Kamyonun çevresine kamera, ışık ve reji ekibinin rahat çalışması için raylar ve çelik barlar döşendi. Güçlü çekicinin motor sesini kesecek panellerle, çekici ile taşıyıcı ayrıldı. Yaklaşık bir hafta süren çalışmalar ses, sanat, reji ve set ekibinin eşgüdümüyle gerçekleştirildi.

YÖNETMEN MURAT SARAÇOĞLU: YOLLAR DAMAR, İTFAİYE AĞRI KESİCİ

Yönetmen Murat Saraçoğlu için Yangın Var kariyerinde bir dönüm noktası. Filmleri üç milyonun üzerinde gişe yapan Saraçoğlu, Yangın Var’ın uzun zamandır beklediği film olduğunu belirtiyor: “Ben hiç bir filme bu kadar uzun bir hazırlık döneminden sonra başlamamıştım. Benim de katılımımla defalarca revize edilen senaryo, mekan gezileri, oyuncularla uzun provalar, bir de dünya güzeli Doğu Anadolu’nun yolları damarlarımızsa, bu itfaiye kamyonu bir ağrı kesici, herkesin umudu.

Koşman’ın, hepimizin yangınına buz gibi bir su döküyor. Naif ve sempatik Karadenizli Koşman’la eğitimli ve dünya güzeli Asya’nın yolda alevlenen aşkı, bir yangının külünü savuruyor, hepimize umut veriyor. Tek şaka yapmadan bizi kahkahalara boğacak bu iki genç insanın hikayesi hepimizde küçük de olsa bir iz bırakacak”.

ÖDÜLLÜ OYUNCULAR

Osman Sonant, Yangın Var için 10 kilo aldı, günlerce atletiyle güneşlendi. Yeşim Ustaoğlu’nun “Pandora’nın Kutusu” adlı filmindeki performansıyla 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü alan Sonant, Koşman karakterinin tam kendisi için yazıldığını düşünüyor: “Sıradışı bir adam Koşman. Çayırbağı’ndaki gerçek Koşman’la üç gün geçirdim. İçimden bir Koşman çıktı. Gerçekten fekalet tatlı bir adam. Her anından müthiş bir keyif aldığım bir set oluyor.”
Nesrin Cavadzade, Koşman’ın aşık olduğu Asya’yı oyunuyor. Bakü doğumlu oyuncu Rusça, Türkçe, Azerice, İngilizce gibi birçok dili anadili gibi konuşuyor. Bu film için Diyarbakır Türkçesi ve Kürtçesi çalışan Cavadzade bol ödüllü bir oyuncu.

Acı ve Dilber’in Sekiz Günü adlı filmlerdeki performansıyla dört En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alan sanatçı Asya’ya “bayıldığını” söylüyor. Oyuncu seçmelerine tüm senaryoyu ezberleyerek gelen Cavadzade’ye göre Yangın Var hayatında okuduğu en komik ve romantik senaryo. “Filmin müziklerinin önceden bestelenmesinin oyun konsantrasyonuna ve odaklanmaya çok yardımcı olduğunu” belirten Cavadzade “provalar sırasında film ekibinin dahi yer yer ağladığını ve kahkalarla güldüğünü, bu etkinin ancak böylesine içten bir senaryoyla yaratılabileceğini” ekliyor.

Sabah