Yusuf Bülbül’ün haberi
9 ili dolaşacak olan festivalde, yurtdışı ve yurtiçinden ödüllü filmlerin gösterimlerinin yanında atölye ve seminer de gerçekleştiriliyor.
Türkiye’de ilk kez düzenlenen bir festival, üniversiteli öğrencilerin ayağına gidiyor. İlk etabına Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı üniversiteler arası film festivali ‘Play ÜniFilmFest’, 19 Aralık’ta çıktığı yolculuğuna bir yıl boyunca devam edecek. Dokuz ilde konaklayacak olan festivalin hedefi 350 bin kişiye ulaşmak. Berlin’den Venedik’e, Cannes’dan Toronto’ya, önemli festivallerde gösterilmiş ödüllü filmleri öğrencilerle buluşturan festivalde üniversiteli gençlere yönelik atölye, seminer ve sinema kursları da veriliyor.
Yükseköğretim Kurulu’nun himayesinde gerçekleştirilen ve Yapı Kredi’nin kredi kartı Play’in ana sponsorluğundaki ‘Play ÜniFilmFest’ için belirlenen güzergâhta sırasıyla Sakarya’da Sakarya Üniversitesi, Malatya’da İnönü Üniversitesi, Adana’da Çukurova Üniversitesi, Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mersin’de Mersin Üniversitesi, İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi ve son olarak İstanbul’da İstanbul Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi var. Festival direktörü Ali Çalışır, “Gençlerin ilgisi oldukça fazla. Normalde festival filmleri için salonları doldurmak güçtür. Ancak Bursa’da onca aksaklığa rağmen salonları doldurduk. ” diyor. ‘Play ÜniFilmFest’i düzenleyen İstanbul Organizasyon daha önce Bursa İpekyolu Film Festivali ve Malatya Film Festivali’ni de yapmıştı.
ÖDÜLLÜ FİLMLER YOLDA
Play ÜniFilmFest’te 17.30 seansı Türk sinemasının en yeni örneklerine ayrılıyor. Yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılan gösterimlerde gençler filmleri tartışma fırsatı buluyor. Türkiye sinema seçkisinde Semih Kaplanoğlu’nun Bal’ı, Seyfi Teoman’ın Bizim Büyük Çaresizliğimiz’i, Tayfun Pirselimoğlu’nun ‘Ölüm ve Vicdan Üçlemesi’nin son halkası Saç’ı, Onur Ünlü’nün Beş Şehir’i, Belma Baş’ın Zefir’i ile Derviş Zaim’in son filmi Gölgeler ve Suretler bulunuyor.
İran sinemasının son başyapıtı olarak anılan Asghar Farhadi filmi Bir Ayrılık, festivalin en dikkat çekici yapımı. Kazuo Ishiguro’nun romanından uyarlanan Beni Asla Bırakma, Reha Erdem’in yönettiği Kosmos, Ola Simonsson ve Johannes Stjarne Nilsson’ın ödüllü filmleri Yaşamın Ritmi, 2011 Edinburgh En İyi Film Ödülü almış bir David Mackenzie filmi olan Yeryüzündeki Son Aşk, David Nicholls’ün romanından uyarlanan Bir Gün ve Danis Tonovic’in Antalya’da yabancı film dalında en iyi film seçilen Güzel Bir Hayat Düşlerken gibi önemli filmler de beğeniye sunuluyor.
Kampüslerde gençleri sinemaya yakınlaştırmak amacıyla atölyeler pek çok başlıkta gerçekleşiyor. Emre Akay’ın moderatörlüğünde yapılan mockumentary atölyesi, kukla sanatçısı Çağrı Yılmaz’ın eğitmenliğinde yapılacak manuel sinema atölyesi, Uygar Şirin’den senaryo yazım atölyesi, Yeşim Tabak ve Fatih Özgüven’in katılımıyla düzenlenecek sinema yazarlığı ve film okuma atölyeleri bunlardan. Usta oyuncu ve yönetmenler, sinemanın hayatlarındaki yerini anlatıyor. Hayatım Sinema söyleşileri için her ile farklı yüzler davet ediliyor.
‘Play ÜniFilmFest’, üniversite öğrencilerine kısa film yapımını özendirmek ve yeni sinemacıları desteklemek amacıyla Ulusal Film Yarışması düzenliyor. Ön eleme jürisi tarafından belirlenecek 10 film, izlesene.com web adresinde Play ÜniFilmFest için özel tasarlanan sayfadan izlenebilecek. Sinema ve sanat dünyasının tanınmış isimlerinden oluşan Kısa Film Jürisi’nin oylarıyla seçilecek “En İyi Kısa Film”in sahibine 10 bin TL’lik ödül verilecek. Kısa filmleri internet üzerinden seyrederek oylayacak vatandaşlar da birinci seçilecek filmi tahmin etmeye çalışarak ödül kazanabilecek.