Uluslararası İzmir Film Festivali Başlıyor

Filmler
Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğiyle 11 yıl aradan sonra...
EMOJİLE

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğiyle 11 yıl aradan sonra düzenlenecek Uluslararası İzmir Film Festivali 21 Nisan’da başlıyor.

28 Nisan’a dek Almanya’dan İzlanda’ya, İsveç’ten İran’a, 100’den fazla filmin yer alacağı Festival’de, bütün gösterimler ve etkinlikler ücretsiz olacak.

Altın Artemis ödüllü Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ve Kısa Film Ekip Ödülleri’nin sonuçlarının heyecanla beklendiği Uluslararası İzmir Film Festivali, film gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları, sergiler ve söyleşilerin de yer aldığı yoğun bir programla seyirci karşısına çıkacak.

GÖSTERİM VE ETKİNLİK MEKANLARI

12. Uluslararası İzmir Film Festivali’nde film gösterimleri Karaca Sineması, İzmir Sineması, Batı Sineması ve DESEM’de yapılırken sergi, söyleşi ve sinema dersi gibi etkinliklerinin mekanları ise Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi olacak.

AÇILIŞ TÖRENİ

12. Uluslararası İzmir Film Festivali’nin açılış töreni 22 Nisan Pazar akşamı
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak. Tören öncesi saat 17:00’de, yalnızca Türkiye değil, dünya sinemasının da en önemli auteur’lerinden Nuri Bilge Ceylan’ın “Sinemaskop Türkiye” başlıklı sergisinin açılışı gerçekleşecek.

Türkiye’de ilk kez İzmir Film Festivali’nde gösterilecek Açılış Töreni, saat 18:45’te Georges Méliès’nin 1902 tarihli sessiz sinema klasiği Aya Seyahat’le (Le Voyage Dans La Lune) başlayacak. Marti Scorsese’in son başyapıtı Hugo’ya da ilham kaynağı olan Aya Seyahat’in yenilenen kopyası Türkiye’de ilk kez İzmir Film Festivali’nde gösterilecek.
Méliès’in doğumunun 150. yılı anısına restore edilen elle renklendirilmiş filmde ayrıca, Fransız müzik grubu Air’in filme özel hazırladığı müzik kullanılıyor.

Festivalin en büyük destekçileri sahnede
Bu etkileyici gösterimin ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Mehmet Füzün açılış konuşmasını yapacak.

Onur ödülleri sahiplerini buluyor
Gecede ayrıca, onur ödülleri de sahiplerini bulacak. İzmir’in yetiştirdiği en büyük yeteneklerden, tiyatro ve sinema oyuncusu Çolpan İlhan ile Yunanistan sinemasının ustalarından yönetmen Costa Ferris, Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü alırken; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (DEÜGSF) Sinema-TV Bölümü’nün emektar hocası Oktay Kutluğ’a da Akademi Onur Ödülü verilecek.

Zuhal Olcay konseri
Tören, Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın ve sinemada olduğu kadar müzikte de kendi tarzını yaratmış usta sanatçı Zuhal Olcay’ın vereceği bir konserle sona erecek.

AÇILIŞ FİLMİ

Sinema sanatının öncüsü Georges Méliès’nin bugüne dek siyah-beyaz kopyasını izlediğimiz filmi “Aya Seyahat”in (Le Voyage Dans La Lune, 1902) renkli ve temizlenmiş kopyası Türkiye’de ilk kez İzmir Film Festivali’nin açılış töreninde gösterilecek.

1993’te Barcelona Arşivi’nde çok kötü bir durumda bulunan bu renkli
kopya, 2010’da Lobster Films, Groupama  Gan  Foundation  for  Cinema Technicolor Foundation for Cinema Heritage tarafından tümüyle restore edilmiş; Fransız müzik grubu AIR’in imzasını taşıyan orijinal bir müzik de eklenerek ilk kez geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nde seyirci önüne çıkmıştı.

Méliès’nin zamanın iki popüler romanı, H.G. Wells’in yazdığı “Ayda İlk İnsanlar” (The First Men in the Moon, 1901) ve Jules Verne’in "Aya Seyahat"ten (De la terre à la lune, 1865) derleyerek uyarladığı film, sinema tarihinin de ilk bilimkurgu filmi sayılıyor.

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ

12. Uluslararası İzmir Film Festivali kapsamında verilecek ve 21 Nisan gecesi sahiplerini bulacak ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’, oyuncu Çolpan İlhan ile yönetmen Costas Ferris’e takdim edilecek.

Festival; tiyatro ve sinema oyuncusu, ressam, moda tasarımcısı ve tiyatro eğitmeni olarak birçok alanda önemli başarılara imza attığı ve “Yeşilçam Sineması”nda oyunculuk anlayışıyla farklılık yarattığı gerekçesiyle İzmir’in yetiştirdiği değerli sanatçı Çolpan İlhan’a ve resmi politika ötesi yaklaşımı, müziksel ve görsel duyarlılığı, kültürlerarası bağı güçlendiren ve bu yolla tarihsel olayları da sinema aracılığıyla ortaya koyduğu için usta yönetmen Costas Ferris’e “Yaşam Boyu Onur Ödülü” sunmaya karar
vermiştir.

Festival’de, Çolpan İlhan’ın başrolünü Sadri Alışık’la paylaştığı “Yalnızlar Rıhtımı” (1959) adlı filmi gösterilecek. Selim İleri’nin de deyimiyle; Attilâ İlhan’ın, “İzmir’in kendine özgü ‘liman dokusu’ndan yararlanarak, şiirlerine çok yakın, yarı düşsel, yarı melodram, kozmopolit bir dünyanın peşine düştüğü” senaryosundan Lütfi Akad’ın yönettiği film, dolar kaçakçısı ve
bar sahibi Ali’ye metreslik yapan konsomatris Güner’le kaptan Rıdvan’ın aşk hikayesini anlatıyor. Değeri yıllar içinde anlaşılan ve sinemamızın başyapıtları arasında sayılan film, Çolpan İlhan ile Sadri Alışık’ı bir araya getirişi ve efsane aşkın başlangıcı olmasıyla da biliniyor.

Costas Ferris’in ise unutulmaz filmi “Rembetiko” (1983), İzmir’de yıllar sonra yeniden beyazperdede olacak. Berlin’de Gümüş Ayı dahil olmak üzere pek çok ödül toplayan bu modern klasik, büyük rembetiko şarkıcısı arika Ninou’nun yaşam öyküsünü, 1917’de İzmir’de doğumundan
1955’te Atina’daki ölümüne dek, kadın kahramanın seyahatlerini, aşklarını, rofesyonel başarılarını ve kişisel felaketlerini içine alacak şekilde
aktarıyor.

AKADEMİ ONUR ÖDÜLÜ

Açılış Töreni’nde sahibini bulacak bir diğer ödül ise bu yıl ilk kez verilecek Akademi Onur Ödülü… Bugün Türkiye sinemasında ve sinema konulu akademik alandaki pek çok önemli ismin yetişmesini sağlayan, kısadan belgesele pek çok filmde yönetmenlik ve yapımcılık yapan,
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (DEÜGSF) Sinema-TV Bölümü’nün emektar hocası Oktay Kutluğ, 12. Uluslararası İzmir Film Festivali’nin Akademi Onur Ödülü’ne layık görülmüştür.

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

2011-2012 yapımı filmlerin yarışacağı Ulusal Film Yarışması’na bu yıl 10 film katılıyor. Yönetmen Ezel Akay, oyuncular Işık Yenersu ve Rıza Sönmez, sinema yazarı Murat Özer ve görüntü yönetmeni Uğur İçbak’ın jüriliğinde yapılacak yarışmada, Altın Artemis Heykeli “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Senaryo”, “Jüri Özel”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”“En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu” dallarında verilecek.

Ulusal Yarışma’da ilk filmler dikkat çekiyor
2011-2012 yapımı filmlerin katılabildiği Ulusal Film Yarışması’nda ilk filmler dikkat çekiyor: F. Serkan Acar’ın idealleri ve duyguları arasında sıkışıp kalan 20’li yaşlarının başındaki Kemal’in yaşadıkları üzerinden 90’lar Türkiye’sini ve öğrenci hareketlerini canlandıran filmi “Aşk Ve Devrim” (2011), Orçun Benli’nin 12 Eylül askeri darbesi sırasında geçen ve yaşanan bir dizi yanlışlıklar komedisi sonucu kendilerini siyasi mahkumlarla birlikte aynı cezaevinde bulan beş evsizin yaşadıklarını anlatan filmi “Bu Son
Olsun” (2012), Cemil Ağacıkoğlu’nun Yusuf’un hikayesini takip ederek kadın-erkek ilişkilerine hüzünlü bir bakış getiren filmi “Eylül” (2011), M. Tayfur Aydın’ın oğlu ve torunuyla birlikte 20 yıl önce göçe zorlandıkları için terk ettikleri Batman’a doğru yola çıkan 80 yaşındaki bir kadının trajedisini anlatan “İz” (2011); Atilla Cengiz’in ikisi de farklı coğrafyalardan ama benzer evlat hasreti ve korumacılığı ile yola çıkan iki babanın dramatik öyküsünü anlatan filmi “Oğul” (2011); Fırat Çağrı Beyaz’ın yönettiği ve Kıbrıs sorununun barışçıl bir biçimde çözülmesi yönünde düşünmeye davet eden “Ölü Bölgeden Fısıltılar” (2012) ve Çiğdem Vitrinel’in kocası tarafından aldatılan bir kadının yıllardır yaşadığı ‘güven’ duygusunu kaybedişini anlattığı “Geriye Kalan” (2011) yarışmalı bölümün ‘ilk filmler’i olacak.

Ruhi Karadağ’ın “Simurg”u (2011) ise yarışmalı bölümün tek belgeseli ve 1996’da Türkiye cezaevlerinde F-tipi hücre uygulamasına karşı başlatılan ölüm orucu eylemine katılan altı arkadaşın yıllar sonra buluşmalarını anlatıyor.

Yarışmada ayrıca; Tolga Örnek’in iki istihbaratçının Türkiye’yi kaosa sürükleyecek acımasız bir saldırıyı önlemek için verdikleri mücadeleyi anlatan filmi “Labirent” (2011) ve Ümit Ünal’ın apayrı şeylere inanan dört kişiyi bir evin içinde, yarım gün gibi kısa bir sürede adalet konusunda gerilimli bir sorguya tabi tutan filmi “Nar” (2011) da bölümün öne çıkan
iki filmi…

Âlim Şerif Onaran’ın adına özel ödül
Yarışmalı bölümde ayrıca Âlim Şerif Onaran Akademi Ödülü de verilecek. Oğuz Onaran, Oğuz Adanır ve Mutlu Parkan’dan oluşan Akademi Jürisi’nin belirleyeceği bir kategoride ve bir filme verilecek bu ödül, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı
Bölümü kurucu hocası ve Türkiye’nin ilk sinema profesörü olan Âlim Şerif Onaran’ın adını taşıyor.

ULUSAL YARIŞMA FİLMLERİ
• AŞK VE DEVRİM / Serkan Acar, 2011
• BU SON OLSUN / Orçun Beli, 2012
• GERİYE KALAN / Çiğdem Vitrinel, 2011
• EYLÜL / Cemil Ağacıkoğlu, 2011
• İZ / M. Tayfur Aydın, 2011
• LABİRENT / Tolga Örnek, 2011
• NAR / Ümit Ünal, 2011
• OĞUL / Atilla Cengiz, 2011
• ÖLÜ BÖLGEDEN FISILTILAR / Fırat Çağrı Beyaz, 2012
• SİMURG / Ruhi Karadağ, 2011