Tekirdağ Fotoğraf Sanatçıları Derneğinin (TEFSAD) davetlisi olarak Tekirdağ’a gelen Kaplan, “Ölüm Bizi Ayırana Kadar” adlı fotoğraf çalışması ve “Kelebek” isimli kısa filmin yer aldığı projenin üzerinde büyük emek harcandığını söyledi.
Projeyle ilgili olumlu görüşler aldığını belirten Kaplan, “İnsanları küçük yaşta evliliğe zorlamanın sosyal ve psikolojik yönünü ele almaya çalıştım. Araştırmalarıma göre küçük yaşta evlilikler tamamen sosyolojik ve tarihsel süreçten gelen bir sıkıntı. Amacım bu sıkıntıya el vermek ve çocuk gelinlerin sayısını azaltmak. Başarılı olacağıma inanıyorum” dedi.
Projenin hazırlık aşamasında küçük yaşta evlenme olgusunu hem sosyal hem de ekonomik açıdan araştırdıklarını ifade eden Kaplan, fotoğraflarda küçük yaşta evlendirilen çocukların gerçek hikayelerini anlatmak yerine olaya ironiyle baktığını vurguladı.
“15 yaşında evlenenler için 15 fotoğraf”
Kaplan, dünya genelinde yaptıkları araştırmalarda çocuk gelinlerin genellikle 15 yaşında evlendiğini tespit ettiklerini, bu nedenle çalışmada 15 yaşına dikkat çekmek için 15 fotoğraf bulunduğunu söyledi.
Çocuk gelinleri anlatan 10 dakikalık bir kısa film de çektiklerini dile getiren Kaplan, filmin adını “Kelebek” koymalarının sebebine ilişkin, “Kelebeğin narin bir özelliği var. Kızlarımızı da kelebeğe benzettik. Erken yaşta uçup gitmemeleri ve hayata veda etmemeleri için filmin adını ‘Kelebek’ koyduk” diye konuştu.
Kaplan, projeyle Türkiye’de yaşanan çocuk gelin ve damat sorununu olduğu gibi anlattıklarını düşündüklerini kaydetti.
AA